Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. októbra 2022 o 9:30
Čas čítania 7:20
Denisa Šútorová

13 zaujímavostí o džínsoch, ktoré si zrejme netušil. Ktoré sú najpredávanejšie a ktoré značky šetria prírodu?

13 zaujímavostí o džínsoch, ktoré si zrejme netušil. Ktoré sú najpredávanejšie a ktoré značky šetria prírodu?
Zdroj: Unsplash/Waldemar Brandt
MÓDA MÓDA
Uložiť Uložené

Sú trendy, no zároveň nadčasové, v dnešné dni zažiariš s ich širokým strihom a vybrať si môžeš z viacerých slávnych značiek. Prečítaj si, prečo ich kedysi zakázali v školách a prečo nie sú šetrné k životnému prostrediu.

Ikonické modré džínsy si v posledných dvoch storočiach osvojili baníci, kovboji, hollywoodske legendy, rebeli z kontrakultúry, rockové hviezdy ako Rolling Stones či Elvis Presley a dizajnéri high fashion. Taký dokonalý vynález – azda najznámejšie nohavice sveta zmenili aj prepísali históriu a dnes si bez nich nevieš predstaviť šatník. Slávny návrhár Yves Saint Laurent o nich povedal: „Často som hovoril, že by som si prial, aby som vynašiel modré džínsy práve ja. Majú výraz, skromnosť, sexappeal, jednoduchosť – všetko, v čo dúfam ja vo svojom oblečení.“

Štatisticky každý Američan vlastní v priemere sedem kusov modrých džínsov. V Spojených štátoch sa okrem toho ročne predá približne 450 miliónov párov džínsov.

Džínsy patria k najikonickejším modelom nohavíc. Kedysi vznikli ako odev pre robotníkov, dnes sú neodmysliteľnou súčasťou moderného šatníka.
Džínsy patria k najikonickejším modelom nohavíc. Kedysi vznikli ako odev pre robotníkov, dnes sú neodmysliteľnou súčasťou moderného šatníka. Zdroj: Getty Images/NCP/Star Max

Zďaleka to s nimi však nie je až také ružové, ako sa zdá. Alebo v tomto prípade, indigovomodré. Prečítaj si, prečo ich kedysi zakázali v školách a prečo nie sú šetrné k životnému prostrediu. 

V Refresheri ti radi prinášame zaujímavé príbehy o histórii značiek a zaujímavosti z módneho a umeleckého priemyslu.
Viac podobných článkov nájdeš v tejto sekcii.
Ak sa chceš dostať k neobmedzenému obsahu, staň sa členom klubu REFRESHER+.

1. Montérky do pása

Zrod najslávnejšieho typu nohavíc, modrých džínsov, sa pripisuje nemeckému obchodníkovi Levimu Straussovi a krajčírovi Jacobovi Davisovi, ktorí si ich spoločne v roku 1873 dali patentovať v San Franciscu.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by LEVI'S VINTAGE CLOTHING (@levis.vintage.clothing)


Strauss sa tam presťahoval počas zlatej horúčky za víziou splniť si americký sen a otvoril západnú pobočku rodinného obchodu s textilom. Jedným z jeho zákazníkov údajne bol práve Davis, krajčír z Nevady, ktorý sa sústredil na výrobu funkčných predmetov ako stany, prikrývky pre kone a plachty na vozy.

Odporúčané
Skort, jorts aj boxerky. Toto je TOP 5 štýlov ženských šortiek, v ktorých zažiariš v uliciach aj na dovolenke Skort, jorts aj boxerky. Toto je TOP 5 štýlov ženských šortiek, v ktorých zažiariš v uliciach aj na dovolenke 23. júla 2024 o 11:00

Celý príbeh sa začal, keď si uňho jedného dňa zákazník objednal pracovné nohavice, ktoré mali byť odolné voči podmienkam v práci. Najstarší model levisiek vyzdražili na nedávnej aukcii, ktorú organizoval lovec vintage denimových odevov Brit Eaton, a to takmer za 76 000 dolárov.

Davis ich vyrobil práve z džínsoviny, ktorú kúpil u Straussa, a spevnil ich umiestnením medených nitov na vrecká a spodnú časť zapínania nohavíc. Keďže Davis nemal na podnikanie peniaze, oslovil práve Straussa, ktorý sa s nadšením stal jeho partnerom a poskytol finančné prostriedky. Spoločne si tak dali patentovať džínsy, ktoré štruktúrou a dizajnom poznáme dnes. V tom čase však boli známe pod menom „montérky do pása“. 

2. Rifľovina sa vyrábala už 15. storočí

Rifľovina sa však už predtým, ako ju zdokonalil Strauss, vyrábala na francúzsko-talianskom území, a to ešte v 15. storočí. Stavitelia a obchodníci v talianskom Janove používali materiál, ktorý sa podobá dnešnej rifľovine vyrábanej z pevnej bavlnenej látky.

Bol hrubý a pevný, no zároveň lacný a chránil tovar pred poškodením. Názov jeans – džínsy – je preto odvodený od francúzskeho názvu Gênes (v preklade mesto Janov), po francúzsky sa vyslovuje „žen“, po anglicky zase „džíns“. Iný názov pre džínsy – denim – je zase odvodený od francúzskeho mesta Nîmes (čítaj nym), kde sa tento materiál vyskytoval tiež. 

3. Hlavný pracovný odev baníkov a robotníkov

V priebehu desaťročia došlo k zlepšeniam dizajnu. Strauss na džínsy pridal dvojitý oblúk prešívania, aby dosiahol ešte lepšie spevnenie, a taktiež pútka na opasok. Na niektorých modeloch nahradil zipsy gombíkmi.


Na leviskách sa v tom čase začal objavovať aj dobre známy červený štítok, ktorý je poznávacím znamením značky – našitý bol vedľa zadného vrecka. Na nohavice sa najskôr používali dve hlavné farby: hnedá a indigová modrá. Práve tento odtieň modrej sa stal bestsellerom, pretože dokonale skrýval nečistoty.

Džínsy vznikli pôvodne ako odev pre baníkov a robotníkov pracujúcich v ťažkých podmienkach. Indigová farba dokázala totiž dokonale skrývať ušpinenie a denim bol zároveň cenovo dostupný materiál.
Džínsy vznikli pôvodne ako odev pre baníkov a robotníkov pracujúcich v ťažkých podmienkach. Indigová farba dokázala totiž dokonale skrývať ušpinenie a denim bol zároveň cenovo dostupný materiál. Zdroj: Youtube/Levi's

Začiatkom 20. storočia boli levisky najpopulárnejším a najžiadanejším mužským pracovným odevom v USA. Nielenže bola rifľovina odolnejšia a pevnejšia ako ostatné látky, ktoré sa predtým využívali na výrobu pracovných odevov, bola aj lacnejším variantom, píše Vogue.

Odporúčané
Šperky, ktoré si obľúbili Rytmus aj Dalyb: navštívili sme showroom slovenskej značky, niektoré stoja aj 60-tisíc (Reportáž) Šperky, ktoré si obľúbili Rytmus aj Dalyb: navštívili sme showroom slovenskej značky, niektoré stoja aj 60-tisíc (Reportáž) 7. júla 2024 o 12:30

Nosili ich baníci, robotníci, drevorubači, železiari či farmári. Postupne začali tento nohavicový hit reprodukovať aj iní výrobcovia pod vlastnými značkami. V roku 1895 vstúpil na trh OshKosh B’Gosh, zameraný na detské odevy, Blue Bell (dnes už poznáš pod menom Wrangler) v roku 1904 a v roku 1911 Lee Marcantile.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo džínsy nosili aj americkí vojaci.
  • V akom outfite spôsobili Justin Timberlake a Britney Spears šialenstvo na American Music Awards 2001.
  • Ktorý slávny návrhár ich dostal prvýkrát v histórii na mólo.
  • Ktorá značka džínsov je najlepšou na svete.
  • Kedy sa džínsy dostali na Slovensko a kde si ich mohol kúpiť.
  • Prečo boli džínsy symbolom rebelantstva a zakázali ich na stredných školách.
  • Čo na rifle hovoria ekológovia.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 123042 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Bielenie zubov v Dr. Úsmev ZDARMA , Dentálna hygiena v Dr. Úsmev ZDARMA alebo 2 kopčeky zmrzliny od Koun ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia