Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. septembra 2022, 11:30
Čas čítania 4:57
Tímea Krauszová

Noc plná svetla, víkend oblečený do módy, výstava z Dubaja na nábreží Dunaja a ešte viac: Septembrová Bratislava ožije kultúrou

Noc plná svetla, víkend oblečený do módy, výstava z Dubaja na nábreží Dunaja a ešte viac: Septembrová Bratislava ožije kultúrou
Zdroj: Facebook/Biela noc
KULTÚRA KULTÚRNE PODUJATIA V BRATISLAVE UMENIE
Uložiť Uložené

Toto sú najočakávanejšie udalosti v septembri. Pridávame tiež výber nových výstav v bratislavských galériách, ktoré si môžeš pozrieť zadarmo. Pre radosť z kultúry a umenia.

So začiatkom školského roka začína aj sezóna predstavení, výstav a kultúrnych podujatí. V hlavnom meste sa to nimi bude hemžiť. Väčšinou ide o bezplatné alebo cenovo dostupné podujatia, ktoré potešia nielen tie umelecké duše. Vybrali sme udalosti, ktoré stoja za pozornosť: zaujali nás nielen inšpiratívnou súčasnou tvorbou, ale aj témami, ktoré rozoberali.

Nechýba medzi nimi budúcnosť sexu, stav našej planéty (a čo s ním ešte môžeme urobiť) či výber najnovšej európskej literatúry v podaní známych slovenských hercov. Či už miluješ hudbu, bavia ťa experimentálne žánre výtvarného umenia, fascinujú ťa svetlá či performance, alebo jednoducho na podujatia chodíš kvôli jedlu (nezazlievame ti to), z tohto zoznamu si nepochybne vyberieš to svoje. Mnohé z nich ponúkajú kvalitný street food, miestne víno a koncerty slovenských kapiel.

Podpora lokálnych talentov je srdcom Refresheru už od jeho počiatku. Píšeme o svetovej aj domácej tvorbe v oblasti módy, architektúry či dizajnu, navštevujeme veľtrhy a módne prehliadky a nechýbame ani na kľúčových festivaloch. Viac článkov o umení a kultúre nájdeš tu, a ak chceš, aby sme o týchto témach písali ešte viac, pridaj sa do klubu Refresher+ a podpor našu tvorbu.

ITAPA EXPO 9. – 10. septembra

Na nábrežie Dunaja prichádzajú výstavné kúsky zo slovenského pavilónu na EXPO 2020 z Dubaja. Nebude chýbať ani slávne a vôbec prvé slovenské vodíkové auto a niekoľko ďalších inovatívnych exponátov vrátane viacerých kráčajúcich robotov, športového lietadla Viper SD4 Attack.

Organizátori hovoria o dvojdňovom festivale, pretože pripravené sú aj sprievodné aktivity vrátane koncertov, stavania LEGA a mnohých diskusií. Témami budú aj sci-fi vynálezy, ktoré sa naozaj pretavili do medicíny, cosplay či NFT.

Odporúčané
Na Slovensku budú do troch rokov jazdiť vodíkové autobusy, tvrdí Sulík. Boli sme na Expe 2020 v Dubaji (Reportáž) Na Slovensku budú do troch rokov jazdiť vodíkové autobusy, tvrdí Sulík. Boli sme na Expe 2020 v Dubaji (Reportáž) 21. októbra 2021, 9:30

Výstava bude prebiehať na Námestí M. R. Štefánika pri Eurovei. Vstup na celý program je zadarmo. Link na facebookovú udalosť.

The 8th Continent predstavuje budúcnosť čistenia vôd. Hlavný účel projektu je zachytávanie plastového odpadu z vodnej hladiny, využívanie energie prílivu na výrobu elektrickej energie, výskumné a vzdelávacie centrum.
The 8th Continent predstavuje budúcnosť čistenia vôd. Hlavný účel projektu je zachytávanie plastového odpadu z vodnej hladiny, využívanie energie prílivu na výrobu elektrickej energie, výskumné a vzdelávacie centrum. Zdroj: ITAPA EXPO

Račianske vinobranie 9. – 11. septembra

Jedlo, víno, nádherné prostredie a niekoľko koncertov sľubuje už tradičné račianske vinobranie. Koncerty odohrajú kapely Polemic, Medial Banana, Gladiátor, Peter Bič Project, Heľenine oči či DJ Milan Lieskovský. Vystúpia aj žiaci umeleckej školy a lokálni umelci, a pre deti je pripravený aj špeciálny program s hrami, súťažami a divadelnými predstaveniami.

Samozrejmosťou budú stánky s vínom a jedlom, no nadšenci skutočnej old school zábavy si môžu vychutnať aj jazdu na kolotočoch. Podrobný program nájdeš na Facebooku.

račianske vinobranie
Zdroj: Facebook/Račianske vinobranie

Biela noc 16. – 18. septembra

Medzinárodný multižánrový festival venovaný súčasnému umeniu sa znovu vracia na Slovensko. V Bratislave sa uskutoční 16. – 18. septembra a v Košiciach o týždeň neskôr 23. – 25. septembra. Tri jesenné noci naplní umenie každého druhu: od vizuálneho umenia (vrátane svetelného dizajnu a digitálneho umenia) po živé vystúpenia, hudbu, film či literatúru. Podujatie je vhodné aj pre rodiny s deťmi a väčšina diel je dostupných zadarmo, keďže sú vystavené vo verejnom priestore.

Odporúčané
Dajana maľuje erotické obrazy: Už na základnej škole som kreslila sexy dievčatá v minisukniach. Učitelia ma hrešili (Rozhovor) Dajana maľuje erotické obrazy: Už na základnej škole som kreslila sexy dievčatá v minisukniach. Učitelia ma hrešili (Rozhovor) 18. marca 2024, 18:00

Na ostatné si môžeš zakúpiť permanentku BN PASS za 15 € v Bratislave a za 10 € v Košiciach. Dovoľuje vstup ku každému z diel s výnimkou špecifických inštalácií, performance vystúpení a koncertov (označené na mape aj s informáciou o výške vstupného). Link na program a mapu

V roku 2021 bola súčasťou Bielej noci aj výstava Resonance of Light, o ktorej sme ti priniesli túto reportáž. Trvala celé dva mesiace v Inchebe a obsahovala sedem inštalácií, ktoré vo vzájomnej interakcii prepájajú svetlo, zvuk a objekt. Autorom diela bol nadaný vizuálny umelec Ašot Haas, ktorý patrí medzi najúspešnejších autorov svojej generácie.

Biela Noc 2022
Zdroj: Facebook/Biela noc

Noc literatúry 21. septembra

Ponor sa do slov počas večernej prechádzky mestom. Noc literatúry každoročne prináša jedinečnú príležitosť „ochutnať“ európsku literatúru. Ide o sériu čítaní úryvkov zo súčasnej európskej literatúry, ich slovenské preklady budú čítať známi herci a herečky v polhodinových intervaloch. Jeden úryvok trvá 15 minút a trasu si vyberajú návštevníci sami. Ak nezvykneš čítať, skús si to aspoň na 15 minút takto „nanečisto“. Pre čitateľov a knihomoľov sa z 15-minútových ochutnávok rýchlo stane celovečerný program.

Ide o 14. ročník a účasť prisľúbili Szidi Tobias, Lucia Hurajová, Kristína Svarinská, Juraj Hrčka, Ondrej Kovaľ či Matej Marušin, ktorí budú knihy čítať. Počas večera takto predstavia 18 knižných noviniek z Európy. Literatúrou budú 21. septembra v noci žiť okrem Bratislavy aj mestá Nitra, Senec, Modra, Žilina, Kežmarok, Humenné, Nové Zámky, Piešťany, Považská Bystrica, Martin, Levoča, Trnava, Dolný Kubín, Levice, Košice, Banská Štiavnica a Zohor a Banská Bystrica.

Odporúčané
Tajomné príbehy slávnych obrazov: van Goghov obraz šokoval vedcov z NASA, Mona Lisa vraj dostávala aj žiadosti o ruku Tajomné príbehy slávnych obrazov: van Goghov obraz šokoval vedcov z NASA, Mona Lisa vraj dostávala aj žiadosti o ruku 28. februára 2024, 12:30

Priestory, v ktorých sa tento rok bude čítať, sú kultúrnými inštitúciami týchto krajín: Česka, Francúzska, Poľska, Maďarska, Nemecka, Rakúska, a Európskej komisie. Ďalej sa bude čítať v kníhkupectve Arforum na Kozej a v Staromestskej galérii na Ventúrskej. Vstup je zdarma. Link na oficiálny web.

noc literatúry
Zdroj: Facebook/Noc literatúry

EKOTOPFILM 26. – 30. septembra

Filmový festival zameraný na medzinárodnú dokumentárnu tvorbu bude najskôr v Bratislave a Banskej Bystrici, postupne aj vo všetkých krajských mestách. Prezentovať budú dokumenty zamerané na environmentálne alebo ekologické témy. Pôjde už o 49. ročník a okrem filmov organizátori pripravujú aj diskusie o súčasných ekologických problémoch a ich riešení.

Témou tohto ročníka je KONZUM. „Na jednej strane môžeme mať pocit, že v súčasnosti sa už ľudia začali zamýšľať nad našou existenciou na tejto planéte. Na druhej strane však dáta hovoria jasne. Míňame viac financií a tvoríme viac odpadu. Dobu konzumnú by sme mali čo najskôr ukončiť a ja dúfam, že počas našej kampane a filmov sa ľudia môžu zamyslieť a možno aj niečo zmeniť vo svojich životoch,“ hovorí riaditeľ filmového festivalu Peter Lím. Vstup na celý festival je zdarma. Link na oficiálny web.

ekotopfilm
Zdroj: Facebook/Ekotopfilm SK

Bratislava FASHION LIVE! 29. septembra až 2. októbra

Po roku sa FASHION LIVE! vracia do Nív, ktoré ponúknu svoj industriálny priestor na 2. poschodí na predstavenie kolekcií 25 slovenských dizajnérov a značiek. Svoju účasť potvrdili známe mená domácej módnej scény ako Boris Hanečka, Lenka Sršňová alebo Martin Hrča. Priestor však dostanú aj mladé talenty z Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU), ktorých tvorba všetkých už nie jedenkrát veľmi milo prekvapila. 

Odporúčané
Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou Fotografka Katarína Šlesárová: Pomohol mi aj Sajfa s Veronikou. Rytmusovi môj štýl fotenia sedí, v Dubaji sme sa stretli náhodou 21. februára 2024, 9:30

Vstupenky na jednotlivé dni stoja 25 €, trojdňovú vstupenku si môžeš kúpiť za 60 €. Link na facebookovú udalosť. Klikni sem a prečítaj si naše reportáže a výbery najlepších outfitov z predchádzajúcich ročníkov FASHION LIVE!.

Fashion LIVE! 21
Zdroj: Fashion LIVE!

Nové výstavy v bratislavských galériách

DOT Gallery: THE MEDIUMM IS THE MESSAGE od 8. 9. 2022 do 9. 10. 2022

V galérii v Jurkovičovej teplárni 8. septembra otvoria novú výstavu dvoch umelkýň Zuzany Svatik a Anny Márie Beňovej v kurátorskej koncepcii Kataríny Jankechovej. Ide o výber ich starších aj novších diel. Svatikin objekt Sexyland on fire hovorí o sexshopoch a porno biznise, cez „trendy“ v sexe komentujú spoločenské dianie a jeho premenlivosť.

Všetko ide do online priestoru, čo je myšlienka, v ktorej sa obe umelkyne našli. Beňová na tento presun reaguje maľbou The mediumm is the message, ktorá sa kriticky pozerá na selfies s „hlbokými“ citátmi a chybami v texte.

Obe svojou tvorbou reagujú presne na to, čo prežívajú moderní ľudia s prístupom na internet. Ak chceš, na chvíľku nebuď len na ňom, a pozri si výstavu. Vstup je voľný.

dot gallery
Zdroj: DOT Gallery

Ondrej Rudavský – Projekcie 16. 9. 2022

Jazzový vínny bar Wine o Clock vytvorilo priestor pre projekcie svetovo uznávaného umelca Ondreja Rudavského vo svojej vínnej záhrade na Kramároch. Užiť si ju môžeš v sprievode elektroakustickej hudby. Slovenský filmový režisér Rudavský sa venuje grafike, sochám, animácii, šperkom aj svetelnému umeniu. Už získal niekoľko svetových ocenení, dokonca ho raz nominovali na cenu Grammy

ondrej rudavsky
Zdroj: Facebook/podujatie Ondrej Rudavský – projekcie

White & Weiss Gallery: Privátní monumenty od 8. 9. 2022

Jeseň privítajú novou výstavou aj v galérii White & Weiss. Vystavovať budú tvorbu českého sochára Michala Gabriela. Gabrielove sochy sa často rodia počas procesu tvorby. Každá fáza tvorby inšpiruje tú ďalšiu. Niektoré jeho diela už nájdeš aj vo verejnom priestore, realizoval niekoľko sôch v Prahe či interiér pavilónu indonézskej džungle v pražskej ZOO. Vstup je voľný.

white and weiss gallery
Zdroj: White & Weiss Gallery

Vieš o výstave alebo inom kultúrnom podujatí, ktoré stoja za reč? Napíš nám na [email protected]

Domov
Zdieľať
Diskusia