Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. augusta 2022 o 16:30
Čas čítania 8:09
Dominik Vetrák

10 najlepších hier s premakaným príbehom, ktorý ťa rozplače, vydesí a spadne ti z neho sánka

TECH NAJLEPŠIE HRY
Uložiť Uložené

Ak máš rád príbehy s prepracovaným príbehom a úžasne napísanými a komplexnými postavami, máme pre teba výber 10 najlepších.

Po výbere 10 najlepších hororových hier sme sa rozhodli, že ešte zaujímavejší bude výber najlepších príbehových hier. Zamerali sme sa ako na kvalitu príbehu, tak na dobre napísané dialógy, komplexné postavy a ich úroveň charizmy a ďalšie atribúty. Do úvahy sme brali aj celkovú kvalitu hry.

Odporúčané
10 najlepších hororových hier. Strach ti niektoré z nich ani nedovolí dokončiť 10 najlepších hororových hier. Strach ti niektoré z nich ani nedovolí dokončiť 8. augusta 2022 o 16:30

Prejdenie desiatok až stoviek videohier, na základe čoho ti pravidelne prinášame tipy na hry a výbery tých najlepších hier na svete, nám zaberá veľa voľného času. Ak chceš podporiť našu snahu predstaviť ti neznáme, no úžasné hry, pridaj sa do klubu Refresher+, vďaka čomu si prečítaš nielen tento, ale aj stovky ďalších exkluzívnych článkov. 

Vedľa názvu hier nájdeš platformy, na ktorých vyšli, priemerné hodnotenie profesionálnych recenzentov na Metacritic.com (MC), rok vydania a štúdio, ktoré ich vytvorilo. Ak nie je uvedené inak, každá hra na Xbox One a PS4 funguje aj na Xbox Series X/S a PS5.

10 najlepších príbehových hier. Užiješ si brilantné dejové zvraty a rozplačeš sa pri srdcervúcich scénach

10. Gears of War trilógia – Xbox One, Xbox Series X/S, PC, MC: 94/100 (2006, 2008, 2011 – Epic Games)

Gears of War má originálny svet a sci-fi spracovanie, no základná kostra príbehu ti bude povedomá. Vyvíja sa okolo generála Marcusa Fenixa, ktorý je jednou z posledných nádejí ľudstva na planéte Sera. Z hlbín Sery sa totiž nečakane vynorili príšery všelijakých veľkostí a takmer ľudstvo vyhubili. Ľudia však proti nim použili nebezpečnú zbraň menom Hammer of Dawn, pomocou ktorej sa síce zachránili, no jej deštrukcia ich pripravila o veľa. 

Marcus Fenix naprieč emotívnou trilógiou vedie tím oddaných vojakov a vojačiek ochotných obetovať svoj život. Dennodenne čelia strachu, strate, smrti a odhodlaniu príšer zvaných Locust a pokúšajú sa odhaliť, prečo sa po dlhom čase vynorili spod zeme. Gears of War je skvelá sci-fi séria, pre ktorú tvorcovia napísali jedny z najcharizmatickejších vojnových postáv.

9. NieR: Automata – PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch, MC: 91/100 (2017 – Platinum Games)

Príbeh androidov 2B, 9S a A2 je nezabudnuteľný. Tvorcovia RPG Nier: Automata skĺbili do fungujúceho celku vynikajúcu hrateľnosť a emotívny príbeh o robotoch, ktorí sú schopní prežívať emócie. Užiješ si rozmanitý svet s niekoľkými nádhernými lokáciami (ako napríklad zábavný park) a zamiluješ sa do hlavných postáv.

Očarí ťa aj krásna orchestrálna hudba, prekvapia mnohé dejové zvraty a vôbec sa nebudeš nudiť, keď budeš hru hrať aj po tretí či štvrtý raz. NieR: Automata má totiž 26 možných záverov, z ktorých každý odhalí extra kúsok príbehu. Na jeho konci zrejme neudržíš slzy a podľahneš robotom, v ktorých sa skrýva viac ľudskosti ako v nás samých. 

8. What Remains of Editch Finch – PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch, iOS, MC: 92/100 (2017 – Giant Sparrow)

Titul prejdeš za menej ako tri hodiny, počas ktorých spoznáš celú rodinu Finchovcov. Hlavnou postavou je Edith, ktorá sa vracia do rodinného domu, aby zistila viac o svojich príbuzných. Finchovci sú totiž prekliati a rad-radom zomierajú. 

S Edith budeš hľadať cestu do ich detských izieb a spální a spoznáš ich príbehy, ako aj to, ako vlastne zomreli. Smrť každého člena rodiny prežiješ cez originálne a rôzne hrateľné sekvencie. Niektorá postava ti ukáže svoju smrť cez nádherne nakreslený príbeh, inokedy sa staneš zvieraťom v okolí domu, no a zistíš aj to, ako zomrelo bábätko. 


Celá hra je nesmierne emotívna, no práve sekvencia s bábätkom dokáže rozplakať aj tvrdého chlapa. Dialógy v hre sú skvelo napísané a zahrané, takže dodávajú hre autenticitu a mieru emócií. What Remains of Edith Finch oplýva aj množstvom inovatívnych spôsobov vyrozprávania príbehu. Nakoniec, na najprestížnejšom odovzdávaní cien za hry (The Game Awards) získala hra ocenenie za najlepšie rozprávačské umenie. 

7. The Wolf Among Us – Xbox One, PS4, PC, MC: 83/100 (2014 –Telltale Games)

Vlk z Červenej čiapočky či Troch malých prasiatok v tejto hre nie je zlý. Je to miestny šerif, ktorý je drsný, ale dbá o bezpečie ostatných Fables. Fables sú postavy z rozprávok, ktoré žijú v tajnej časti New Yorku. Vlk sa v skutočnosti volá Bigby a spoločne so Snehulienkou sa pustia do vyšetrovania prípadu vrážd a únosov v ich meste. Odhalia však nebezpečnú spleť zločinov a pôjde im o život.

Ide o hru od bývalých tvorcov zo štúdia Telltale Games (The Walking Dead), takže veľa hrateľnosti nečakaj. S Bigbym budeš chodiť po budovách a halách a sem-tam narazíš na nejaký predmet, no kľúčovým aspektom hrateľnosti je rozhodovanie sa o tom, ako zareaguješ v istých situáciách a aké budeš viesť dialógy, čo má priamy vplyv na vývoj príbehu.

Ten je plný dejových zvratov, úžasne napísaných postáv a originálnych nápadov. Za zmienku stojí spracovanie postáv z milovaných rozprávok spôsobom, s akým si sa ešte nestretol.

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatnéhoMám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Pri ktorej hre sme odložili ovládač a odmietli pokračovať, pretože bola príliš smutná.
  • Pri ktorej hre sme najviac plakali.
  • Ktorá hra nás extrémne prekvapila kvalitou svojho príbehu a postavami.
  • Ktorý reštart slávnej hry urobil z akčnej sekačky prepracovaný príbeh.
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 120161 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk alebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobraziť všetky (9)
Domov
Zdieľať
Diskusia