Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2022, 16:30
Čas čítania 6:17
Dominik Vetrák

10 najlepších hororových hier. Strach ti niektoré z nich ani nedovolí dokončiť

TECH HOROR NAJLEPŠIE HOROROVÉ HRY NAJLEPŠIE HRY
Uložiť Uložené

Pri týchto hrách často zabudneš aj dýchať. Odporúčame hrať ich s kamošom a so zapnutými svetlami.

Hororové hry sú oproti filmom spravidla strašidelnejšie. Práve ty totiž s ovládačom či myškou v ruke rozhoduješ, čo sa stane ďalej. Nakukneš za roh a necháš sa vystrašiť alebo budeš päť minút zbierať odvahu na to, aby si čelil démonom a neznámu, ktoré je samo osebe často strašidelnejšie ako príšera s mačetou v ruke?

Niektoré videohry sa spoliehajú na takzvané jumpscares, a teda náhle vyľakania (ako napríklad vyskočenie príšery z tmy), iné zase postupne budujú dusivú a nepríjemnú atmosféru, pre ktorú máš problém sa aj pohnúť z miesta, pretože nevieš, čo máš čakať.

Ak chceš vedieť, ktoré z nich sa oplatí hrať a pri ktorej hre sme sa odmietali čo i len pohnúť, pretože sme boli vydesení do špiku kosti, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+, vďaka čomu si prečítaš nielen tento, ale aj stovky ďalších článkov. 

Vedľa názvu hier nájdeš rok, v ktorom vyšli, na aké platformy ktoré štúdio ich vyrobilo a aké majú priemerné hodnotenie na serveri Metacritic.com, ktorý združuje stovky profesionálnych recenzií.

Odporúčané
10 najočakávanejších hier do konca roka 2022 10 najočakávanejších hier do konca roka 2022 23. júla 2022, 9:30

1. Alan Wake – PS4, Xbox One, PC (2010, Remedy Entertainment, MC: 83/100)

Alan Wake je spisovateľ, ktorého žena zmizne za záhadných okolností. Keď sa ju vydá hľadať, stretne sa s množstvom nadprirodzených javov a príšer, ktorých jedinou slabinou je svetlo. Čím silnejšie, tým lepšie. Ak démonov neoslabíš svetlom, aj zbrane ti budú nanič. 

Alan Wake má podarený príbeh a originálne herné mechanizmy. Ku koncu sú už však trochu stereotypné. Autori hry momentálne pracujú na pokračovaní, ktoré bude ešte hororovejšie. Odporúčame siahnuť po remasteri, ktorý je dostupný aj na nových konzolách. 

 

2. Alien Isolation – PS4, PC, Xbox One, Nintendo Switch (2014, Creative Assembly, MC: 81/100)

Najlepšia hra o votrelcovi, akú nájdeš. Nejde však o nič pre klaustrofobikov, keďže sa tu budeš schovávať v úzkych priestoroch a dúfať, že ťa votrelec nenájde. Hráš za Amandu Ripleyovú, dcéru Ellen Ripleyovej z legendárneho filmu. Tá skúma vesmírnu loď, v ktorej majú byť stopy po zmiznutej matke. Keď však dorazí na loď, zistí, že je celá posiata krvou a posádka je mŕtva. Na palubu sa totiž dostal votrelec. 

Odporúčané
10 najlepších hororov roka 2023 10 najlepších hororov roka 2023 13. decembra 2023, 12:30

Amanda Ripleyová nie je taká hrdinka ako jej matka. Nemá k dispozícii ani veľké zbrane. Musí si vystačiť s primitívnymi prístrojmi a so svojou vynaliezavosťou. Tvojou úlohou je vyviaznuť z lode a zistiť, čo presne sa na nej stalo. Votrelec ti bude neustále v pätách a vyňuchá ťa úplne všade. 

To je azda najväčší problém, ktorý sme s hrou mali. Votrelec nás našiel doslova všade, akoby mal na nás pripnutý GPS vysielač. Ak sa cez to prenesieš, čaká ťa hrôzostrašný survival zážitok nervy. 

3. Visage – PS4, Xbox One, PC (2020, SadSquare Studio, MC: 80/100)

Nezávislý tím vyvinul duchovného nástupcu legendárneho dema P. T., v ktorom sa vyľakáš hneď niekoľkokrát. Visage sa odohráva takmer výhradne v obrovskom dome, kde tma znamená šialenstvo. Čím dlhšie si mimo svetla, tým viac je tvoja postava paranoidná a začnú sa jej pred očami objavovať rôzne výjavy a príšery.

Visage sa až príliš často spolieha na jumpscares, no môžeš si byť istý, že si užiješ aj poriadne napínavú atmosféru, ktorú tvorcovia docielili hudbou a prepracovaným dizajnom levelov. Aby si hru prešiel, budeš musieť v dome nájsť rôzne predmety a vyriešiť niekoľko hádaniek.

4. Dead Space – PS3, Xbox One, Xbox 360, PC (2008, EA Redwood Shores, MC: 86/100)

Jedna z najlepších survival hier histórie pochádza z dielne dnes už zrušených štúdií EA Redwood Shores a Visceral Games. Niektorí pôvodní tvorcovia založili štúdio Striking Distance Studios, v ktorom vytvárajú duchovného nástupcu s názvom The Callisto Protocol. Séria Dead Space našťastie nie je mŕtva, keďže už v januári 2023 budeme môcť vyskúšať jej remake od EA Motive (Star Wars Squadrons).

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 119068 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Pri ktorej tajnej hre pustíš od strachu ovládač z rúk hneď niekoľkokrát.
  • V ktorej skvelej hororovej hre hral milovaný oscarový herec.
  • Ktorá hra vo virtuálnej realite nás posadila na zadok a desaťkrát prekoná akýkoľvek hororový film.
  • Ktorú hru si musíš zahrať, ak miluješ Resident Evil a akčné survival hry s príšerami a zbieraním zásob.
  • V ktorých hororoch je skvelý príbeh, ktorý rieši psychologické problémy postáv.
Domov
Zdieľať
Diskusia