Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
24. júla 2022, 14:30
Čas čítania 5:53
Eduard Starkbauer

Išiel som robiť kuriéra v najpekelnejšom teple. Za pol dňa si zarobíš viac ako 50 eur

Išiel som robiť kuriéra v najpekelnejšom teple. Za pol dňa si zarobíš viac ako 50 eur
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer
ZAUJÍMAVOSTI KURIÉR
Uložiť Uložené

Bratislavské leto dokáže byť k mestským cyklistom neúprosné. Liter vody vypijeme priemerne za hodinu. Najteplejšie je na križovatkách.

Po takmer piatich hodinách strávených bicyklovaním v bratislavských uliciach si dávam sprchu. Zvláštna zimnica a pocit dobre odrobenej práce ostáva, aj keď z tela pokrytého zaschnutým potom zmyjem splodiny a prach z rozhorúčených ciest.

V hlave mi mimovoľne prebleskujú momentky z premávky: opäť vidím, ako o chlp míňam auto v protismere, trúbi na mňa autobusár, nech vypadnem z jeho pruhu, aj to, ako na Obchodnej slalomujem medzi teplom opantanými chodcami a dávam pozor, nech nezapadnem do koľajnice.

Kedysi sme ich stretávali len v západoeurópskych metropolách. Cyklokuriéri však už pár rokov denne zaplavujú aj ulice slovenských miest. Skúsili sme si prácu s jedným z nich a zistili, ako prebieha ťažká fyzická práca v rekordných horúčavách. V priebehu pár hodín okúsime dva módy: prvý organizovaný pri doručovaní zásielok cargobikom a druhý zbesilý – platformový, pri ktorom platí, že čas sú peniaze.

Cargobike
Cargobike Švihaj Šuhaj. Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

Keď si predplatíš službu Refresher plus, nedočítaš do konca len tento článok, ale aj ďalšie tisícky autorských textov. Navyše podporíš prácu našej redakcie a celého Refresheru, ktorý sa ti okrem zábavy snaží denne prinášať pútavé i dôležité informácie.

Šuhaj Ahmed

Deň v koži kuriéra sa začína o 7.45 v budove bývalého hotela Kyjev. Ahmed, ktorého budem dnes na bicykli prenasledovať, si bol v garáži firmy Švihaj Šuhaj prevziať služobný elektrický cargobike. Jeho dlhé vlasy skrýva fešná cykločiapka. Uvoľnený imidž s cyklistickými okuliarmi dopĺňa tričko Life is Porno, priliehavé cyklošortky a tenisky, ktoré si už očividne čo-to odpedálovali.

Ahmed
Zdroj: Refresher/Eduard Starkbauer

V centrále bratislavskej cyklokuriérskej služby si 24-ročný Ahmed odloží zelený krabicový batoh známej donáškovej služby aj bezprevodový fixie bicykel. Syn egyptského otca a slovenskej matky nasadne na žltý dopravný bicykel, kopne do pedálov a vďaka elektrickému pohonu mi odletí o dobrých dvadsať metrov. Uvedomím si, že dnes si teda určite zašportujem. Keď ho dobehnem na prvej križovatke, nežiadam o zvoľnenie tempa. Mám predsa svoju hrdosť.

Odporúčané
Nikolas sa živí ako kuriér: Nemôžem na nikoho čakať viac ako 5 minút. Balíky cez plot hádžem výlučne, ak mi to dovolia (Reportáž) Nikolas sa živí ako kuriér: Nemôžem na nikoho čakať viac ako 5 minút. Balíky cez plot hádžem výlučne, ak mi to dovolia (Reportáž) 16. decembra 2022, 12:30

Ahmed strávil detstvo až do svojich šestnástich rokov v Egypte a často práve na bicykli. Na Slovensku pracoval štyri roky v sklade, a keď si kúpil bicykel, o práci cyklokuriéra bolo takmer rozhodnuté. V práci sa podľa vlastných slov našiel. Pred pekelným teplom však preferuje zimu. „Vtedy sa mi robí lepšie, naobliekaš sa a si v pohode. Keď pedáluješ, príjemne sa zahreješ.“

Ahmed žongluje medzi prácou pre Švihaj Šuhaj a Bolt. V oboch je platený za zákazky. „Je to oslobodzujúca práca, keďže si vždy naplánujem, kedy robím. Budúci týždeň pôjdem na prázdniny a aj preto chcem tento týždeň robiť viac.“

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 118603 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko sme si „zarobili“ za vyše štyri hodiny práce cyklokuriéra.
  • Ako sa dá zvyknúť na prácu počas letných horúčav.
  • Koľko litrov vody sme vypili.
  • Ktorý typ jedla sa rozváža najhoršie.
Domov
Zdieľať
Diskusia