Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
13. júla 2022, 12:25
Čas čítania 0:44
Eduard Starkbauer

SHMÚ: Vyše polovicu Slovenska trápi výrazné až extrémne pôdne sucho. Podobný nedostatok zrážok tu nebol od konca 19. storočia

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA SHMÚ SLOVENSKO
Uložiť Uložené

V niektorých častiach krajiny je extrémny nedostatok zrážok už od marca.

Výrazné až extrémne pôdne sucho je momentálne na viac ako polovici územia Slovenska. Extrémne pôdne sucho sa podľa SHMÚ vyskytuje na 17,7 % Slovenska. Podľa SHMÚ zasahuje sucho okrem horného a dolného Zemplína aj západnú časť Podunajskej nížiny, Štiavnické vrchy, Zvolenskú kotlinu a okolie Topoľčian.


Z hľadiska dĺžky trvania sucha je na tom podľa Lívie Labudovej zo SHMÚ najhoršie Prešovský kraj. V okolí Podolínca trvá sucho už od marca a v ostatných častiach kraja od konca apríla.


Klimatológ SHMÚ Pavel Faško pripomína, že deficit zrážok je na Slovensku od septembra minulého roka. Dlhodobý nedostatok zrážok podľa neho nenapravili ani júlové búrky. Porovnateľná absencia zrážok na Slovensku vraj nebola minimálne od konca 19. storočia. 

Shmú, Sucho
Zdroj: Facebook/Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

Počas júla zaznamenali najvýraznejší rozdiel v úhrnoch zrážok na západnom Slovensku. Na viacerých miestach padlo menej ako desať milimetrov. Na východe pršalo najmenej v Michalovciach (5 mm) a vo Vysokej nad Uhom (3 mm).


Pavel Faško predpokladá, že deficit zrážok môže v júli naďalej rásť. „Nehovoriac o tom, že nadnormálne teplé počasie podporuje výpar, ktorý zvýrazňuje sucho.“ Z poľnohospodárskych plodín zaznamenali slovenskí farmári zatiaľ najmä vädnutie koreňovej zeleniny a predčasné opadávanie jabĺk a hrušiek.

Domov
Zdieľať
Diskusia