Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2022, 12:29
Čas čítania 1:18
Ema Stanovská

Boris Kollár: Koaličná zmluva sa meniť nebude, som pripravený počty poslancov okamžite navýšiť

NEWS BORIS KOLLÁR KOALIČNÁ KRÍZA SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Predseda parlamentu Boris Kollár povedal, že má troch nových poslancov – Romanu Tabák, Jána Krošláka a Jozefa Šimka.

V prípade, ak by premiér súhlasil s vytvorením novej koaličnej zmluvy, SaS by si mohla nárokovať post predsedu Národnej rady. Vzhľadom na odchod viacerých členov Za ľudí do klubu SaS tvoria liberáli druhý najsilnejší koaličný klub.

Oficiálne má 19 poslancov, zatiaľ čo klub Sme rodina len 17. Je totiž nepísaným pravidlom, že druhá najsilnejšia koaličná strana nominuje šéfa parlamentu. To sa však vraj môže jedným listom zmeniť. Kollár je pripravený počty okamžite navýšiť, informuje TA3.

 
„Nemôžu si na to nárokovať, lebo sme silnejší poslanecký klub, ako má SaS. Je len na mne, kedy oznámim, že máme troch nových poslancov. Sú nimi Romana Tabák, Ján Krošlák a Jozef Šimko,“ povedal predseda parlamentu.

Tvrdí, že nebude podporovať „výmysly“ Richarda Sulíka. „Richard Sulík sa vmanévroval do slepej uličky, bude sa z nej musieť dostať sám,“ dodal.

„Žiadna koaličná zmluva sa meniť nebude. Všetky veci sú vyrokované,“ vraví Kollár.

SaS odovzdá požiadavky budúci týždeň

Richard Sulík v stredu vyhlásil, že SaS vypovedá koaličnú zmluvu. Od premiéra očakáva návrh novej koaličnej zmluvy, ktorá bude zohľadňovať aktuálne politické reálie. Oznámil, že všetky požiadavky odovzdá premiérovi Eduardovi Hegerovi v priebehu budúceho týždňa. Oficiálne ich zatiaľ konkretizovať nechce, známa je len požiadavka, aby líder OĽaNO Igor Matovič nebol vo vláde.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

„Ako prvý bude s požiadavkami oboznámený premiér,“ uviedla pre TASR predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Pripomenula, že na požiadavkách sa dohodli len počas tohto týždňa na mimoriadnej rozšírenej republikovej rade.

Člen Republikovej rady SaS Marián Viskupič rovnako považuje za prirodzené, že so svojimi požiadavkami oboznámia najskôr predsedu vlády.

OĽaNO naďalej stojí za lídrom hnutia Igorom Matovičom a nepristúpi na požiadavky strany SaS. Odmieta jeho odstúpenie z pozície ministra a podpredsedu vlády.

Mohlo by ťa zaujímať:
Metallica zareagovala na použitie ich piesne vo finále seriálu Stranger Things
Vodič Audi preletel okolo policajtov rýchlosťou 218 kilometrov za hodinu. Dostal pokutu 800 eur, ktorú na mieste zaplatil
Marián Gáborík o drafte do NHL: „Juraj Slafkovský je hotovým hráčom do NHL, Šimon Nemec potrebuje ešte 1 či 2 sezóny nižšie“
Domov
Zdieľať
Diskusia