Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. júla 2022, 21:10
Čas čítania 0:47
Ema Stanovská

V Anglicku začali predávať pilulku „po opici“. Ide vraj o prvý produkt v histórii, ktorý odbúrava alkohol

NEWS SPRÁVY ZO SVETA VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Pilulka „Myrkl“ obsahuje baktérie Bacillus Coagulans, Bacillus Subtilis a aminokyselinu L-cysteín, ktorá redukuje alkohol na vodu a oxid uhličitý.

V Spojenom kráľovstve sa začala predávať nová pilulka proti „opici“, ktorá sľubuje, že sa vďaka nej budeš cítiť sviežo aj ráno po prehýrenej noci. Výskumníci tvrdia, že tieto tablety znižujú koncentráciu alkoholu v krvi až o polovicu do 30 minút po vypití nápoja (po hodine až o 70 percent). Píše o tom Complex.

Pilulka, ktorú vedci vyvíjali viac ako 30 rokov, nesie názov „Myrkl“ a ide vraj o „prvý výrobok v histórii, ktorý účinne odbúrava alkohol“. Myrkl obsahuje baktérie Bacillus Coagulans, Bacillus Subtilis a aminokyselinu L-cysteín, ktorá redukuje alkohol na vodu a oxid uhličitý.

Vedci odporúčajú, že pre maximálnu účinnosť by sa mali užiť dve tabletky aspoň hodinu pred konzumáciou alkoholu. Obyvatelia Spojeného kráľovstva si môžu Myrkl objednať zatiaľ len online. Balenie 30 kapsúl stojí 30 libier.

Výskum zrealizoval výrobca lieku Myrkl spolu so švédskou farmaceutickou spoločnosťou De Faire Medical a Pfütznerovým inštitútom pre vedu a zdravie. 

Nie všetci odborníci sú však o účinnosti tohto výrobku presvedčení. „Neexistujú žiadne vedecké dôkazy, že tento výrobok je účinný proti opici, nikdy nebol v tejto súvislosti skúmaný,“ povedal Joris Verster, hlavný výskumný pracovník na oddelení farmakológie na Utrechtskej univerzite. Niektorí tvrdia, že táto pilulka môže pomôcť skôr ľuďom, ktorí pijú menej a príležitostne. 

Domov
Zdieľať
Diskusia