Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2022, 12:30
Čas čítania 6:44
Denisa Šútorová

Haute Couture Fashion Weeku Fall-Winter 2022-2023: V Paríži nechýbala mytológia ani nováčik na scéne

Haute Couture Fashion Weeku Fall-Winter 2022-2023: V Paríži nechýbala mytológia ani nováčik na scéne
Zdroj: FF Channel
MÓDA FASHION WEEK MÓDA
Uložiť Uložené

Tohtoročné Haute Couture kolekcie pre obdobie jeseň-zima 2022-2023 neboli iba plné farieb a vzorov ale aj filozofie či odkazov do budúcna. Návrhári si nimi vyliali dušu.

Kým na Slovensku je leto v plnom prúde a občas nás potrápia aj tropické horúčavy, do Paríža zavial vzduch chladnejších mesiacov a to práve vďaka týždňu vysokej módy – Haute Couture Fashion Weeku jeseň‐zima 2022‐2023. 

Výroba jedného modelu pod označením Haute Couture (vo francúzštine znamená vysokú módu či vysoké šitie), môže trvať aj stovky hodín a šťastný majiteľ, pre ktorého vzniká na mieru, si zaň zaplatí aj desaťtisíce eur. Aj to je dôvodom toho, že sa tento druh módy vo svete mainstreamu niekedy nestretáva s pochopením a okrem fanúšikov má, aj svojich nepriaznivcov. Práve tí ho častokrát označujú za zbytočne excentrický a okázalý a takisto za stratu času či peňazí.

Odporúčané
MBPFW 22: Ako vyzerali prehliadky návrhárov, outfity celebrít či backstage najväčšej česko-slovenskej módnej udalosti? (Reportáž) MBPFW 22: Ako vyzerali prehliadky návrhárov, outfity celebrít či backstage najväčšej česko-slovenskej módnej udalosti? (Reportáž) 13. apríla 2022, 16:30

Nasledujúce kolekcie však dokazujú pravý opak. Vďaka širokému publiku môžu totiž návrhári prostredníctvom Haute Couture poukázať na dôležité problémy v spoločnosti.

Dior

Kreatívna riaditeľka značky Dior, Maria Grazia Chiuri, sa pri zrode tohtoročnej kolekcie rozhodla nahliadnuť do tajov folklóru a mytológie. Ako uvádza portál Vogue, inšpirovala sa tvorbou ukrajinskej umelkyne Olesy Trofymenko, ktorej element – „Strom života“ sa stal hlavným motívom prehliadky fall-winter 2022-2023. 

mytológii a nielen v tej ukrajinskej, má tento strom nekonečné množstvo koreňov a vetiev, dotýka sa všetkých kútov sveta či osudov ľudských bytostí. Dior chcel týmto symbolom apelovať na rovnosť a jednotnosť rozličných kultúr. Podľa The Guardian bola prehliadka dôkazom toho, že remeselníci a umelci, ktorými sú aj samotní dizajnéri, môžu zohrávať dôležitú úlohu pri veľmi citlivých momentoch v spoločnosti.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior)

Tento rok módny dom predstavil synkretickú Haute Couture kolekciu, keďže pozorujeme folklórne výšivky a vzory, ktorých krajinu pôvodu nie je na prvý pohľad ľahké identifikovať. Je to preto, že sa navzájom prekrývajú a dopĺňajú a zároveň sa stávajú metaforou koreňov stromu v mytológií. Chiuri prehliadku opísala ako „nedefinovaný folklór.“

Odporúčané
Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? Chiara Ferragni: jedna z najvplyvnejších influenceriek na svete prichádza o reputáciu. Koľko si pýta za jeden príspevok? 14. apríla 2024, 9:30

Na niekoľkých modeloch, ako sú spoločenské šaty či saká vidíme detailné vyobrazenie kmeňa a koreňov Stromu života a to prostredníctvom hodvábnych a bavlnených nití. Tie  s maximálnou presnosťou a vďaka detailnej prepracovanosti prechádzajú zo svetlejších tónov béžovej do okrovej, tmavomodrej a dokonca čiernej. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dior Official (@dior)

Farebnú paletu prehliadky ovládlo 40 odtieňov béžovej, ktoré sa vynímali najmä na šatách z materiálov ako sú ľan, hrubý pléd a vlnený krep. Táto kombinácia vytvára vizuálne veľmi jemný ženský nádych a zároveň sa podľa Marie Chiuri stáva aj metaforou svetlejšej budúcnosti.

Nakoniec vzdala Chiuri poctu aj samotnému Christianovi Diorovi, keď jeho lásku k ružiam, ktoré sú elementom niekoľkých kolekcií odevov ale aj parfemov značky, pretvorila do výšiviek ľudových odevov a taktiež krajkových pachworkov zdobených 3-D korálkovými výšivkami. 

Táto romantická kolekcia sa tak stáva dokonalou predstavou o elegancii, doplnenej o vhodnú dávku noblesy.

Rahul Mishra

Koncept Stromu života nedominoval iba v kolekcii od Diora. lnšpiroval sa ním aj nováčik na parížskom Fashion Weeku – návrhár Rahul Mishra. Tomu sa podarilo dostať na Fashion Week ako vôbec prvému indickémiu dizajnérovi v histórii. Čerpal inšpiráciu v spomienkach na detstvo. Starý banyánový strom, o ktorý sa kedysi starala jeho stará mama, a ktorý v Indii vnímajú ako silu múdrosti a životne dôležitý zdroj energie, sa stal hlavnou témou a rovnako názvom jeho Haute Couture kolekcie fall-winter 2022-2023.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Rahul Mishra (@rahulmishra_7)

Odporúčané
Akú módu ukázali slovenské talenty na London Fashion Weeku? Akú módu ukázali slovenské talenty na London Fashion Weeku? 22. februára 2022, 17:16

Návrhárovi s vysokými ambíciami, sa dokonale podarilo napodobniť tvar majestátneho stromu na niekoľkých modeloch minišiat a to aj vďaka ich 3-D štruktúre. Niektoré z nich mali nadrozmerné rukávy zdobené stovkami trblietajúcich sa listov, iné zase pripomínali zlatý strom ožiarený západom slnka.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 117699 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo sa Maria Grazia Chiuri, kreatívna riaditeľka Diora, inšpirovala folklórom a čo je odkazom jej tohtoročnej kolekcie.
  • Ktorý model od Chanelu považujeme za skvost a vrchol kolekcie.
  • Ako vyzerala kolekcia Rahula Mishru, ktorý bol prvým indickým módnym návrhárom na parížskej Haute Couture prehliadke.
  • Prečo mal Giambattista Valli na móle balóny.
  • Kto je Iris Van Herpen a čím je jej tvorba v Coutoure výnimočná.
Domov
Zdieľať
Diskusia