Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2022, 17:50
Čas čítania 1:07
Ema Stanovská TASR

NATO dramaticky navýši počet vojakov schopných čo najskôr bojovať. Zo 40-tisíc porastie na 300-tisíc

NEWS NATO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Cieľom NATO je v súčasnosti mať viac jednotiek v stave najvyššej pohotovosti.

Severoatlantická aliancia chce zvýšiť počet svojich síl rýchlej reakcie (NRF) na viac než 300-tisíc mužov a žien. V pondelok to oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Sily rýchlej reakcie tvorí v súčasnosti 40-tisíc vojakov.

Jeho slová zazneli deň pred kľúčovým summitom Aliancie v Madride. „Pretransformujeme sily rýchlej reakcie NATO a zvýšime ich počet na viac ako 300-tisíc,“ povedal novinárom Stoltenberg.


Plánovaná reštrukturalizácia NRF je súčasťou nového obranného modelu NATO. Cieľom je mať viac jednotiek v stave najvyššej pohotovosti. V rámci reštrukturalizácie by malo do niektorých členských štátov Aliancie prísť ešte viac vojakov. Napríklad nemecké jednotky by mohli byť vyslané na podporu litovských jednotiek v prípade ruského útoku.

Jednotky by mali byť pripravené do desiatich dní

V čase mieru by mali byť vojaci pod velením jednotlivých štátov, ale v prípade núdze by o nich mohol požiadať najvyšší veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe (SACEUR).

Odporúčané
Vojakov NATO u nás pribúda. Do Lešti prišlo v posledných dňoch 90 Slovincov s bojovými vozidlami Vojakov NATO u nás pribúda. Do Lešti prišlo v posledných dňoch 90 Slovincov s bojovými vozidlami 11. júna 2022, 7:33

 Vojaci by dostali aj pevné časy na operačnú pripravenosť. Diskutuje sa o tom, že niektoré jednotky by mali byť pripravené maximálne do 10 dní od požiadania, iné do 30 alebo do 50 dní.

NATO chce týmto spôsobom najmä dlhodobo posilniť ochranu svojho východného krídla, kde po ruskej invázii na Ukrajinu vzrástli obavy z možnej ďalšej agresie Moskvy.


Podrobnosti o silách rýchlej reakcie by mali byť definované v nových obranných plánoch jednotlivých členských štátov NATO, ktoré by mali byť podľa DPA hotové na budúci rok.

Odporúčané
Slovensko chce trvalú prítomnosť aliancie na východnej hranici NATO. Navyšovať budeme aj výdavky na obranu Slovensko chce trvalú prítomnosť aliancie na východnej hranici NATO. Navyšovať budeme aj výdavky na obranu 22. júna 2022, 18:04

Slovensko nedávno oznámilo, že plánuje na nadchádzajúcom summite NATO v Madride (28. – 30. 6.) podporiť zmenu súčasnej predsunutej prítomnosti na dlhodobú predsunutú obranu na východnom krídle NATO. 

Podľa Jaroslava Naďa nám pri súčasnom vývoji bezpečnostnej situácie postačuje súčasný mandát do 3 000 aliančných vojakov.

Minister obrany dnes oznámil, že bojová skupina NATO na území Slovenska je kompletná.

Domov
Zdieľať
Diskusia