Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2022, 7:33
Čas čítania 0:56
Ema Stanovská TASR

Vojakov NATO u nás pribúda. Do Lešti prišlo v posledných dňoch 90 Slovincov s bojovými vozidlami

NEWS NATO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Bojová skupina vznikla ako reakcia na ruskú agresiu na Ukrajine.

Medzinárodnú bojovú skupinu NATO pod českým velením v týchto dňoch doplnilo viac ako 90 slovinských vojakov s vybavením. Informoval o tom hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič.

„Mechanizovaná rota slovinských ozbrojených síl doplnila pred nadchádzajúcou rotáciou českých a amerických jednotiek stavy Medzinárodnej bojovej skupiny NATO, aktuálne pôsobiacej v Centre výcviku v Lešti," ozrejmil Zemanovič.

Táto skupina vznikla ako reakcia na ruskú agresiu na Ukrajine na začiatku apríla a postupne ju dopĺňajú ďalší vojaci.

„Ďakujem Slovinsku za pomoc v podobe vyčlenenia vojakov, ktorá nám prináša nielen personálne posily, ale tiež spôsobilosti, ktoré naše ozbrojené sily nemajú. O tom je spolupráca, jednota, priateľstvo, o tom je NATO,“ napísal minister obrany Jaroslav Naď na Facebooku.

Skupina zabezpečuje obranu systémami Patriot

Celkovo sa bojová skupina skladá z časti, ktorá zabezpečuje protivzdušnú a protiraketovú obranu systémami Patriot, a pozemného komponentu, ktorý cvičí spolu so slovenskými jednotkami vo výcvikových zariadeniach v Lešti.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

V priebehu nasledujúceho mesiaca dôjde podľa ozbrojených síl k postupnému vystriedaniu úderného komanda Armády ČR, ktoré vytváralo podmienky na pôsobenie bojovej skupiny. Bojová skupina tak dosiahne operačnú spôsobilosť plniť úlohy v zostave slovenskej 2. mechanizovanej brigády.

Mnohonárodné bojové skupiny v rámci tzv. posilnenej predsunutej prítomnosti NATO vznikli ako odstrašujúci nástroj Aliancie v reakcii na anexiu Krymu. Sídlia v Poľsku, Litve, Lotyšsku a Estónsku. Po útoku Ruska na Ukrajinu sa členské štáty Aliancie zhodli na zriadení mnohonárodných bojových skupín eFP pozdĺž celého východného krídla NATO vrátane Rumunska, Bulharska, Maďarska a tiež Slovenska.

Domov
Zdieľať
Diskusia