Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. júna 2022, 15:33
Čas čítania 0:55
Ema Stanovská

Japonsko vyzýva 37 miliónov ľudí, aby šetrili elektrinou. Rekordné vlny horúčav preťažujú siete

NEWS JAPONSKO SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Neďaleko Tokia zaznamenali rekordných 40,2 °C, pričom teploty sa v tomto období zvyčajne držia pod 30 °C.

Japonská vláda vyzvala v pondelok obyvateľov Tokia a okolitých miest, aby doma šetrili elektrinou. Krajina zápasí s rekordnými teplotami, následkom čoho môže nastať preťaženie sietí. Vláda však upozorňuje, aby pre riziko prehriatia nevypínali klimatizáciu, píše The Guardian.

Úrady už niekoľko týždňov varujú pred nedostatkom elektrickej energie v dôsledku zvyšujúcich sa teplôt. Japonské ministerstvo hospodárstva, obchodu a priemyslu vyhlásilo, že dnes popoludní miestneho času očakáva „mimoriadny dopyt“ po elektrickej energii.

Z tohto dôvodu preto 37 miliónov ľudí vyzvalo, aby na niekoľko hodín vypli všetky „nepotrebné svetlá“. V nedeľňajšom vyhlásení ministerstvo uviedlo, že v pondelok popoludní sa v Tokiu a ôsmich okolitých prefektúrach očakáva pokles rezervnej výrobnej kapacity elektrickej energie na 3,7 %. 

40-stupňové rekordy

Cez víkend sa teplota v centre Tokia vyšplhala nad 35 °C, zatiaľ čo v meste Isesaki – severozápadne od hlavného mesta – zaznamenali rekordných 40,2 °C. Ide o najvyššiu teplotu, aká bola kedy v júni v Japonsku zaznamenaná. V júni sa v Japonsku začína leto, pričom teploty sa počas tohto mesiaca zvyčajne držia pod 30 °C.

Odporúčané
Globálne otepľovanie zhoršuje kvalitu spánku ľudí na celom svete, ukázala rozsiahla štúdia. Ovplyvňuje najmä ženy a starších ľudí Globálne otepľovanie zhoršuje kvalitu spánku ľudí na celom svete, ukázala rozsiahla štúdia. Ovplyvňuje najmä ženy a starších ľudí 21. mája 2022, 9:06

Táto správa prichádza krátko po tom, ako austrálske úrady vyzvali domácnosti v Novom Južnom Walese, aby v súvislosti s energetickou krízou vypli svetlá.

Globálne otepľovanie trápi ľudí na celom svete. Nedávne štúdie ukázali, že zvyšujúce sa teploty môžu ovplyvniť vzrast ľudí, dôsledkom čoho sa môžeme „scvrknúť“, a takisto výrazne zhoršuje kvalitu spánku. Alarmujúcim faktom je, že podľa vedcov ľudia nie sú schopní sa takýmto teplotám prispôsobiť.

Domov
Zdieľať
Diskusia