Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2022, 19:08
Čas čítania 1:05
Daniel Mikolášik

Schválili prvý liek pre plešatých. Jeho účinky sa za rok liečby potvrdili pri polovici pacientov

ZDRAVIE KOZMETIKA A STAROSTLIVOSŤ O KOŽU SPRÁVY ZO SVETA ZDRAVIE ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Liek s názvom baricitinib testovali dve nezávislé vedecké štúdie.

Američania, ktorí trpia vypadávaním vlasov, majú dôvod na radosť. Ešte donedávna pre nich totiž neexistoval žiaden úradmi schválený liek na autoimunitnú poruchu s názvom Alopecia areata. Po novom však americký Úrad pre kontrolu liečiv (FDA) konečne schválil liek, ktorý dokáže obnoviť rast vlasov. 

Ako informuje The New York Times, liek s názvom baricitinib vyvinutý americkou farmaceutickou spoločnosťou Eli Lilly je určený na alopéciu – kožné ochorenie, ktorým trpí viac ako 6 miliónov Američanov. Ide o druhú najčastejšiu príčinu vypadávania vlasov. Spôsobuje, že pacienti majú na hlave nepravidelné holé oblasti alebo stratia vlasy úplne. U niekoho môže trvať pár mesiacov, u iných sú príznaky trvalé.

Baricitinib testovali dve nezávislé vedecké štúdie, ktorých výsledky publikoval odborný časopis New England Journal of Medicine. Liek vyvinutý firmou Eli Lilly dokáže blokovať imunitný systém natoľko, aby neútočil na vlasové folikuly, čím obnovuje rast vlasov. Schválenie lieku je významným krokom, vďaka ktorému by ho mohli začať uhrádzať aj poisťovne.

Väčšina z nich totiž vo viacerých krajinách argumentuje, že alopécia nie je zdravotný, ale estetický problém, a preto by si mal pacient platiť liečbu sám. Jeden mesiac liečby baricitinibom vychádza na sumu okolo 2 500 dolárov (cca 2 400 eur). Ako dodáva NYT, očakáva sa, že čoskoro by mali nasledovať ďalšie dva lieky na alopéciu od iných farmaceutických firiem.

Do oboch štúdií zaoberajúcimi sa liekom od Eli Lilly sa zapojilo 1 200 pacientov s ťažkou alopéciou, pričom 40 percent z nich dosiahlo po 36 týždňoch úplný alebo takmer úplný rast vlasov. Po roku znovu narástli vlasy polovici pacientov. Brett King z Yaleovej univerzity tvrdí, že liek je ešte stále vo vývoji a výsledky by mali byť z roka na rok úspešnejšie.

alopécialiek na plešivosť
Zdroj: Brett King/Yale School of Medicine
Domov
Zdieľať
Diskusia