Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
9. júna 2022, 18:21
Čas čítania 1:13
Adam Novosad

Autorovi svetoznámej knihy Metro 2033 hrozí 10-ročné väzenie za kritiku vojny na Ukrajine. Rusko ho zaradilo na zoznam nepriateľov

NEWS VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Známy spisovateľ sa verejne vyjadril proti vojne.

Autor svetoznámej série Metro 2033 Dmitrij Gluchovskij čelí v Ruskej federácii až 10-ročnému pobytu vo väzení za kritiku ruskej invázie na Ukrajinu. Spisovateľa pridalo ruské ministerstvo vnútra podľa Rádia Slobodná Európa na svoj zoznam nepriateľov režimu. Ten zhromažďuje osoby, ktoré sa podľa Kremľa previnili voči režimu svojimi činmi či vyjadreniami.

Gluchovskij na Telegrame napísal, že čelí „obvineniu z diskreditovania Ozbrojených síl Ruskej federácie za príspevok na Instagrame“. Spisovateľ v príspevku z 12. marca napísal na sociálnej sieti, aby ruské velenie okamžite zastavilo boje na Ukrajine. Medzitým sa opakovane vyjadroval k tomu, že Kremeľ na čele s Vladimirom Putinom by mal okamžite nariadiť zastavenie bojov a uzavrieť prímerie.

„Zastavte vojnu! Uvedomte si, že toto je skutočná vojna proti celému národu a zastavte ju! Mariupol,“ napísal Gluchovskij. Ani obvinenie však spisovateľa podľa vlastných slov nezaskočilo. „Som pripravený zopakovať všetko, čo som tam napísal,“ vyhlásil na Telegrame. Autor známych príbehov z postapokalyptického sveta sa však dlhodobo nezdržiava v Rusku, a tak mu momentálne nehrozí bezprostredné riziko zadržania.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Ruská politička a aktivistka Ľubov Sobolová v reakcii na zaradenie Gluchovského na zoznam ruského ministerstva vnútra napísala, že „Putin sa predtým bál iba politikov, teraz sa už bojí aj spisovateľov“. Sobolová dlhodobo spolupracuje s ruským opozičným politikom Alexejom Navaľným, ktorý je momentálne v ruskom väzení.

Diela spisovateľa Gluchovského si pritom vyslúžili hneď tri populárne počítačové hry. V roku 2010 vyšla hra Metro 2033, ktorú neskôr nasledovali tituly Metro: Last Light a Metro Exodus. Tieto hry dokonca vyvinulo ukrajinské štúdio 4A Games, ktoré však svoje hlavné sídlo presunulo z Kyjeva na Maltu krátko po tom, čo Ruská federácia rozpútala agresiu v Donbase a na Kryme v roku 2014.

Domov
Zdieľať
Diskusia