Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júna 2022, 6:55
Čas čítania 0:52
Jana Chovancová

Za cigarety si fajčiari pravdepodobne priplatia už na jeseň

ZAUJÍMAVOSTI CIGARETY EURÓPA
Uložiť Uložené

Európska komisia už čoskoro predstaví návrh na zvýšenie fajčiarskych daní v Európe, zmeny môžu nastať už túto jeseň.

Európska komisia už čoskoro predstaví návrh na zvýšenie fajčiarskych daní v Európe, zmeny môžu nastať už túto jeseň. Očakáva sa aj rozlusknutie otázky, ako sa majú zdaňovať nové fajčiarske produkty, píše EURACTIV.

Nové pravidlá týkajúce sa zdražovania fajčiarskych produktov mali prísť už koncom minulého roka, no rusko-ukrajinský vojnový konflikt posunul viacero legislatívnych iniciatív vrátane tejto. 

Pravidlá sa musia zmeniť, pretože sadzby, ktoré smernica určila v roku 2011, viac neplnia svoje ciele. Minimálne sadzby sú v nej nízke a mnoho členských štátov so zámerom bojovať so zlozvykom ich prevýšilo. Komplikuje to aj fakt, že sa na trhu objavili nové alternatívy k cigaretám, s ktorými smernica nerátala.

Anketa:
Myslíš si, že zdražovanie cigariet zníži počet fajčiarov?
Áno, je to dobrý spôsob, ako im pomôcť zbaviť sa zlozvyku.
Nie, budú si cigarety kupovať aj tak.
Neviem, ako to ovplyvní ich závislosť.
Áno, je to dobrý spôsob, ako im pomôcť zbaviť sa zlozvyku.
12 %
346 Hlasov
Nie, budú si cigarety kupovať aj tak.
80 %
2382 Hlasov
Neviem, ako to ovplyvní ich závislosť.
8 %
235 Hlasov

Členské štáty si môžu stanoviť výšku sadzieb, ktoré by mali dosahovať minimálnu hodnotu 1,8 eura. Údaje od Tax Foundation ukazujú, že v júli tohto roka bude priemerná spotrebná daň 3,44 eura. Aj Slovensko si dobrovoľne zvýšilo dane, no v porovnaní s priemernou krajinou Európskej únie je to menej, iba 2,29 eura za krabičku. Menšie čísla od Slovenska majú už iba Rumunsko, Poľsko a Bulharsko.

Čo však sťažuje situáciu, sú fajčiarske novinky, ako napríklad bezdymové tabakové výrobky. Tie nefungujú na princípe spaľovania, ale zahrievania a obsahujú rovnaký tabak ako cigarety. Keďže tieto výrobky v roku 2011 neexistovali, nezahŕňa ich ani nová smernica. Členské štáty sa teda zhodli na odlišnom prístupe a zdaňujú ich inak. 

Domov
Zdieľať
Diskusia