Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2022, 14:37
Čas čítania 1:18
Adam Novosad

Štvorica neonacistov vo Francúzsku plánovala „loviť Židov“ s viac ako 40 zbraňami a 120-tisíc nábojmi. Útok im prekazila polícia

NEWS NACIZMUS ŽIDOVSKÉ VIEROVYZNANIE
Uložiť Uložené

Polícii sa podarilo útok prekaziť vďaka razii v bytoch obvinených mužov.

Francúzska polícia zadržala štvoricu neonacistov, ktorí doma zhromaždili viac ako tri desiatky zbraní všetkého druhu s cieľom „loviť Židov“. Pri razii neďaleko mesta Mulhouse sa policajtom podarilo skonfiškovať 18 legálne držaných  zbraní, 23 ilegálne držaných zbraní a viac ako 120-tisíc nábojov spoločne s neonacistickou a antisemitskou propagandistickou literatúrou, píše Jerusalem Post.

Štyria muži vo veku od 45 do 53 rokov boli podľa prokurátorky Edwige Roux-Morizotovej „veľmi dobre integrovaní“ do spoločnosti, a tak dlho nevzbudzovali žiadne podozrenie, že by mohli v súkromí propagovať nacistické myšlienky a zhromažďovať zbrane aj muníciu.

Prokurátorka informovala, že štvorica plánovala útok na židovskú komunitu počas futbalového zápasu v meste Štrasburg.

Odporúčané
5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 5 textov o druhej svetovej vojne, ktoré si musíš prečítať: desivé svedectvá, zdrogovaní vojaci a fotografie plné smútku 8. mája 2023, 12:00

Na tento útok sa muži dôkladne pripravovali, zhromaždili zbrane aj náboje a medzi sebou si podľa prokuratúry hovorili, že sa chystajú „loviť Židov“. Polícia však potenciálnych útočníkov zatkla skôr, ako boli útok schopní vykonať. 

Policajti pri razii objavili rozsiahly arzenál zbraní vrátane guľometov. Muži zákona podľa vyjadrenia zaistili „alarmujúce“ množstvo zbraní, ale aj 167 zásobníkov, 30 kilogramov strelného prachu a materiál, ktorý by mohli použiť na výrobu výbušnín, spresnila prokurátorka. Počas razie sa našlo aj zariadenie na výrobu nábojov a finančná hotovosť vo výške 25 000 eur.

Na plán štvorice sa vyšetrovateľom zrejme podarilo prísť vďaka podozreniu z prepojenia mužov na miestne neonacistické skupiny. Teraz čelia obvineniu práve pre podozrenie z príslušnosti k neonacistickej skupine aj pre prechovávanie a obchodovanie so zbraňami.

Domov
Zdieľať
Diskusia