Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. júna 2022, 13:31
Čas čítania 0:53
Viktor Kniš TASR

Maroš Žilinka si na koberec zavolal Jána Šantu: Kováčika nazval pošahancom, z advokáta Paru si uťahoval, že mu dochádza para

NEWS MAROŠ ŽILINKA SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Podľa Maroša Žilinku porušil Ján Šanta zásady slušného správania prokurátora.

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka v piatok vykonal pohovor s prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry Jánom Šantom. Dôvodom je, že sa Šanta pri svojom vystúpení v rámci verejnej diskusnej relácie správal spôsobom nehodným postavenia prokurátora a znižujúcim vážnosť prokuratúry. Vyplýva to z vyjadrenia generálneho prokurátora zverejneného na sociálnej sieti.


„Každý prokurátor je podľa zákona a etického kódexu prokurátora pri výkone funkcie aj mimo plnenia služobných povinností povinný chrániť ľudskú dôstojnosť, zachovávať dôstojnosť prokurátora, dodržiavať pravidlá prokurátorskej etiky a vystupovať zdvorilo a slušne,“ zdôraznil Žilinka, ktorý je presvedčený, že len takéto vystupovanie prokurátorov môže prispieť k budovaniu dôvery v orgány prokuratúry.

Šanta
Zdroj: TASR/Jakub Kotian


Ako ďalej uviedol, Šanta sa v diskusnej relácii týmito pravidlami neriadil. Poukázal na to, že hanlivo označil bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika výrazom „pošahanec“. Na margo vznesenia obvinenia advokátovi Marekovi Parovi, známeho z viacerých mediálnych káuz, zasa zosmiešňujúco uviedol, že mu „zjavne dochádza para“.


„Pretože špeciálny prokurátor a ani iný vedúci prokurátor ÚŠP nevyvodil dôsledky zo zistených nedostatkov v správaní sa podriadeného prokurátora, dnešného dňa som, využijúc zákonnú kompetenciu, vykonal s dotknutým prokurátorom pohovor v zmysle zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry,“ dodal. Pohovor by mal podľa Žilinku zabezpečiť, aby sa obdobné konanie v budúcnosti neopakovalo.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic pred časom prokurátora Jána Šantu bránil argumentom, že išlo o uvoľnenú diskusiu a je preto treba brať do úvahy okolnosti, za ktorých sa Šanta vyjadroval. 

Anketa:
Porušil Ján Šanta zásady slušného správania prokurátora?
Áno, prehnal to. 
Bolo to v norme. 
Nie, nič neporušil. 
Áno, prehnal to. 
62 %
197 Hlasov
Bolo to v norme. 
14 %
44 Hlasov
Nie, nič neporušil. 
24 %
77 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia