Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. júna 2022, 19:38
Čas čítania 1:30
Ema Stanovská TASR

Prevádzkovateľ odkaliska Poša dostal pokutu vyše 740-tisíc eur. Dlhodobo do riek vypúšťa odpadové látky

NEWS EKOLÓGIA SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Za každý kubický meter nelegálne vypustených odpadových vôd účtovala inšpekcia jedno euro. Odpad smeroval do rieky Ondava.

Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) uložila prevádzkovateľovi odkaliska Poša historicky najvyššiu pokutu. Finančnú sankciu vo výške 743 018 eur má spoločnosť TP2 so sídlom v areáli bývalého štátneho podniku Chemko Strážske zaplatiť za to, že do odkaliska vypúšťala odpadové vody bez príslušných povolení.

Voči záveru druhostupňového konania nie je možné sa odvolať, informoval v stredu médiá generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo.

odkalisko
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková


„V kontrolovanom období, od 1. januára 2019 do ukončenia kontroly, prevádzkovateľ odkaliska vypúšťal odpadové vody v rozpore so zákonom, teda bez povolenia na vypúšťanie odpadových vôd, a v tomto prípade sme sa pri uložení sankcií riadili výpočtom, ktorý vyplýva priamo zo zákona o vodách,“ vyhlásil s tým, že za každý kubický meter nelegálne vypustených odpadových vôd účtovali jedno euro.

Odpad smeroval do Ondavy

Pri výpočte pokuty vychádzali z údajov o prevádzke odkaliska v období od augusta 2019 do júna 2020. So závermi kontroly odkaliska Poša v súvislosti s vypúšťaním odpadových vôd do povrchového toku Ondava, s ktorou SIŽP začala v júni 2020, sa údajne stotožnil aj Krajský súd v Košiciach v januári tohto roka.

odkalisko
Zdroj: TASR/Jana Ďurašková


Jenčo pripomenul, že jediným pozitívnym krokom v prevádzke odkaliska bolo, keď sa začiatkom minulého roka podarilo SIŽP dosiahnuť prerušenie potrubnej trasy, takže do odkaliska už takmer rok a pol nepritekajú žiadne ďalšie odpadové vody z prevádzok v areáli bývalého štátneho podniku Chemko Strážske.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí 24. marca 2024, 6:20

Opatrenia, ktoré na zlepšenie kvality vytekajúcej vody SIŽP uložila prevádzkovateľovi zabezpečiť, TP2 vykonala len čiastočne alebo vôbec. „Prevádzkovateľ využíval všetky možnosti, ako sa vyhnúť zodpovednosti za svoje protiprávne konanie,“ skonštatoval Jenčo.

Činnosť prevádzkovateľovi nemôže štát prekaziť

Zeolit, ktorý na výpusty z odkaliska do povrchového toku spoločnosť TP2 dočasne uložila, nepreukázal dostatočnú schopnosť filtrácie vody. Malo ísť o dočasné riešenie. V súčasnosti vodu vytekajúcu z odkaliska zeolit nefiltruje.

Aktuálne takisto prevádzkovateľ bez príslušných povolení či upovedomení SIŽP znižuje hladinu na odkalisku. „My si stále myslíme, že tá odpadová voda je vypúšťaná protizákonne aj naďalej. Sú to okolnosti, ktoré zakladajú ďalšiu administratívno-právnu zodpovednosť, ktorá bude voči nim vyvodená,“ pripomenul Jenčo.

Generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia informoval o znečistení vôd už v roku 2021.
Generálny riaditeľ Slovenskej inšpekcie životného prostredia informoval o znečistení vôd už v roku 2021. Zdroj: TASR/Dano Veselský

Ako podotkol, štát nemá prostriedky, aby prevádzkovateľovi odkaliska jeho činnosť prekazil. Poukázal však na pripravovanú Koncepciu boja proti environmentálnej protiprávnej činnosti. Podľa jeho slov z nej vyplývajú „isté opatrenia“, ktoré by posilnili možnosť inšpekcie konať v prípadoch, keď porušovatelia zákona konajú obštrukčne, neplnia si svoje povinnosti a naďalej porušujú zákon.

Domov
Zdieľať
Diskusia