Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
30. mája 2022, 21:51
Čas čítania 0:52
Adam Novosad

Putina opúšťa vplyvný poradca, ktorý pri ňom stál vyše 20 rokov. Jeľcinov zať pred rokmi pomohol šéfovi Kremľa získať moc

NEWS RUSKO VLADIMIR PUTIN
Uložiť Uložené

Zať bývalého ruského prezidenta Borisa Jeľcina sa rozhodol ukončiť svoje pôsobenie po boku Vladimira Putina.

Ruského prezidenta opúšťa vplyvný poradca, ktorý stál za Putinom už od čias, keď sa snažil dostať k moci. Valentin Jumašev, prominentný ruský politik a zať bývalej hlavy štátu Ruskej federácie Borisa Jeľcina, opúšťa Putina pár mesiacov po vypuknutí invázie na Ukrajine, informuje Jerusalem Post.

Jumašev ako Jeľcinov zať medzi rokmi 1997 až 1998 zastával pozíciu predsedu výkonného úradu ruského prezidenta, v minulosti pracoval nielen ako politik, ale aj ako novinár a venuje sa podnikaniu. K bývalému prezidentovi Jeľcinovi sa dostal v 90. rokoch, keď editoval jeho memoáre, pričom následne sa stal súčasťou Jeľcinovej prezidentskej kampane.

Vladimir Putin.
Vladimir Putin. Zdroj: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR

Jumašev sa podľa Kremľa stal oficiálnym poradcom Vladimira Putina 22. júna 2018. Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vtedy oznámil, že Jumašev v skutočnosti pôsobí ako Putinov poradca posledných 18 rokov a toto vymenovanie bolo výlučne ceremoniálne.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

Vďaka blízkemu vzťahu s exprezidentom Jeľcinom, ktorý v Rusku začal zavádzať liberálnejšie reformy a otváral spoločnosť, pomohol Putinovi získať vplyv a prevziať moc.

Podľa medializovaných správ mal však Jumašev v posledných rokoch na Vladimira Putina iba „obmedzený vplyv“ a pozíciu prezidentského poradcu zastával bez nároku na finančnú odmenu, píše Spisok-Putina

Domov
Zdieľať
Diskusia