Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. mája 2022, 10:43
Čas čítania 0:49
Jakub Paulík TASR

Opičie kiahne sú už aj v Rakúsku

NEWS OPIČIE KIAHNE SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Prípady hlási 11 európskych krajín.

Viedenský zdravotnícky úrad na Twitteri potvrdil prvý prípad opičích kiahní. 35-ročného pacienta ešte v nedeľu previezli do nemocnice. Ľudia, ktorí s ním boli v kontakte, boli preventívne zaočkovaní proti kiahňam. Opičie kiahne sa teda už oficiálne nachádzajú v 11 krajinách Európy.

„(Pacient) je zatiaľ v poriadku. Jeho stav je stabilizovaný. Má vyrážky a mierne príznaky chrípky,“ uviedla hovorkyňa Viedenského zdravotného združenia (WiGev) Nina Brennerová-Küngová.

Ošetrujúci lekár Christoph Wenisch pre rozhlasovú stanicu Ö3 povedal, že pacient je v dobrej nálade a rád by išiel domov. „Povedali sme mu však, že teraz to nie je vhodné, pretože musí byť ešte nejaký čas izolovaný,“ vyjadril sa Wenisch.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) aktuálne pracuje na usmerneniach na obmedzenie šírenia opičích kiahní. V letnom období by mohol totiž počet opičích kiahní stúpať. WHO predpokladá, že ochorenie sa začalo šíriť cez sexuálny kontakt. Podľa predpokladu Susan Hopkinsovej z Britského úradu pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) sa opičie kiahne šíria hlavne v LGBT+ komunite.

Odporúčané
Opičie kiahne hlási už aj Izrael, podľa WHO zaznamenalo nákazu už 12 členských štátov. Ohniskom mohol byť festival Opičie kiahne hlási už aj Izrael, podľa WHO zaznamenalo nákazu už 12 členských štátov. Ohniskom mohol byť festival 22. mája 2022, 11:59
Mohlo by ťa zaujímať:
– Herpes má viac ako polovica ľudí na svete, tak prečo sa o ňom hanbíme hovoriť? Takto sa žije s bežnou infekciou, prenáša ju aj sex
10 najlepších postapokalyptických filmov
Johnny Depp sa údajne správal agresívne, kruto a zlomyseľne či ako mizogýn, tvrdia noví svedkovia v ostro sledovanom procese
Domov
Zdieľať
Diskusia