Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2022, 18:52
Čas čítania 1:04
Ema Stanovská TASR

Poslanci uvažujú o zavedení troch hodín telesnej výchovy týždenne. Pre 30 % detí je to ich jediný pohyb

NEWS ŠKOLSTVO SPRÁVY Z DOMOVA
Uložiť Uložené

Poslanci hovoria aj o potrebe skvalitniť jej výučbu na prvom stupni, pritiahnuť odborníkov či fyzioterapeutov.

Členovia parlamentného školského výboru vyzývajú ministra školstva Branislava Gröhlinga, aby prijal potrebné opatrenia na zavedenie tretej hodiny telesnej výchovy na základných a stredných školách.

Informoval o tom na piatkovej tlačovej konferencii poslanec strany OĽaNO Karol Kučera. Tvrdí, že o tom už rok diskutujú, pričom odborníci tento krok podporujú.

Kučera priblížil, že dve hodiny telesnej výchovy sú na školách od roku 2008 a pre 30 percent detí je to jediný pohyb. „Už rok máme v rukách stanoviská odborníkov a na základe konferencie, ktorú sme v minulom roku urobili, sa odborníci zhodli na tom, že je potrebné prinavrátiť čo najskôr tretiu hodinu telesnej a športovej výchovy,“ skonštatoval poslanec s tým, že k dispozícii majú aj stanoviská rezortov zdravotníctva, vnútra a obrany.

Pýta sa, prečo ministerstvo školstva na takýto silný podnet zatiaľ nereaguje.


Podľa poslanca Igora Kašpera zo Sme rodina by návrh nestál štát žiadne peniaze navyše. Z dvoch hodín by sa podľa jeho slov urobila dvojhodinovka.

Telocvikárom by mohli pomáhať fyzioterapeuti

Poslanci nežiadajú len zvýšiť počet hodín telesnej výchovy, ale aj skvalitniť jej obsah. Richard Nemec zo strany OĽaNO hovorí o potrebe skvalitniť jej výučbu na prvom stupni, pritiahnuť tiež odborníkov či fyzioterapeutov. „Vieme si predstaviť aj zdravotnú telesnú výchovu a rôzne formy, ktoré pomôžu pohybu detí,“ uzavrel.


Túto myšlienku podporuje aj členka rady ministra školstva pre šport a členka predsedníctva Združenia učiteľov telesnej výchovy Lucia Mesárošová. Je to podľa nej dôležitý krok k zvýšeniu pohybovej gramotnosti detí.

Odporúčané
Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru Tri Slovenky chceli napraviť diery v školstve. Založili úspešný program, vďaka ktorému si študenti rozbehnú vysnívanú kariéru 27. marca 2024, 13:00

„Ďalší krok bude na pánovi ministrovi. Verím, že aj on vďaka vyjadreniam odborníkov zaoberajúcich sa touto tematikou podporí tretiu hodinu telesnej výchovy a pomôže vrátiť viac pohybu do škôl,“ skonštatovala v stanovisku.

Domov
Zdieľať
Diskusia