Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2022, 14:24
Čas čítania 0:53
Tímea Krauszová TASR Viktor Kniš

Prokurátor podal žalobu na bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského pre korupciu

NEWS SPRÁVY Z DOMOVA VLADIMÍR PČOLINSKÝ
Uložiť Uložené

Obvinený je z prijímania úplatku, ale aj zo zneužívania právomoci.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v utorok obžalobu na bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského z prijímania úplatku, zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. Prokuratúra o tom informovala na Facebooku. Za korupciu mu hrozí päť až dvanásť rokov.

Pčolinský podľa Denníka N k podaniu žaloby nateraz reagoval tak, že sa o ňom dozvedel z médií, a „nie spôsobom štandardným v normálnom právnom štáte.“ Pčolinského stíhajú v súvislosti s kauzou SIS, prípad bol pridelený sudcovi v Banskej Bystrici. Pôvodné obvinenia v prípade zrušila vlani v auguste generálna prokuratúra pod vedením Maroša Žilinku cez paragraf 363. Opätovne Pčolinského a Kollára obvinili vo februári 2022.

Bývalého riaditeľa tajnej služby obvinili z toho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa údajne prijali úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40-tisíc eur za zrušenie odpočúvania. Konkurzný právnik Kollár nedávno aktualizoval svoju výpoveď pred vyšetrovateľom.

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

Spomenul si totiž, bývalému šéfovi Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovítovi Makóovi odovzdával úplatok. Vo výpovedi však priamo Pčolinského neusvedčuje a tvrdí, že nevie, čo Makó s peniazmi spravil. Zhoduje sa však napríklad to, v akých bankovkách a v akej obálke úplatok odovzdal. Ľudovít Makó je v tejto kauze korunný svedok. 

Spoločne s Borisom Beňom ich obvinili z krivých výpovedí v tejto kauze, súd však už skonštatoval, že toto stíhanie je nedôvodné. 

Domov
Zdieľať
Diskusia