Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. apríla 2022, 11:46
Čas čítania 1:23
Viktor Kniš

Zvrat v Pčolinského kauze: konkurzný právnik Zoroslav Kollár priznal, že podplácal exšéfa tajných

NEWS VLADIMÍR PČOLINSKÝ
Uložiť Uložené

Vladimír Pčolinský dlhodobo tvrdí, že je nevinný. V tejto kauze už zasahoval aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorý Pčolinskému zrušil obvinenie cez paragraf 363 a zachránil ho tak pred pobytom vo väzbe.

Podnikateľ a konkurzný právnik Zoroslav Kollár sa priznal, že podplácal Vladimíra Pčolinského, aby mu ako šéf Slovenskej informačnej služby pomohol zastaviť odpočúvanie telefónu. Informuje o tom portál Aktuality.sk s odvolaním sa na tri zdroje. Zoroslav Kollár chce podľa portálu dohodu o vine a treste, ktorej súčasťou je aj priznanie sa ku skutku. 

Za zastavenie odpočúvania vraj Zoroslav Kollár zaplatil 40-tisíc eur, peniaze išli samotnému Pčolinskému a Borisovi Beňovi – vtedajšiemu námestníkovi SIS, ktorý sa v kauze rovnako angažoval. Beňa sa priznal a je korunným svedkom v tomto prípade, Pčolinský od začiatku vinu odmieta. 

Proti Zoroslavovi Kollárovi a Vladimírovi Pčolinskému od začiatku svedčí aj bývalý šéf Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, ktorý mal byť sprostredkovateľom korupcie. 

Vladimír Pčolinský reagoval pre TV Markíza vyjadrením, že Zoroslav Kollár vypovedal len to, že úplatok odovzdal Makóovi. Bývalého šéfa SIS vraj Kollár vo výpovedi nespomína. 

Pčolinský
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Kauzu už raz zastavil generálny prokurátor Žilinka

Pôvodné obvinenia v prípade zrušila vlani v auguste generálna prokuratúra pod vedením Maroša Žilinku. Opätovne Pčolinského a Žilinku obvinili vo februári 2022.

V prípade kauzy SIS považovali odborníci rozhodnutie generálnej prokuratúry za sporné pre skutočnosť, že šéfa generálnej prokuratúry aj šéfa SIS nominovala rovnaká politická strana. 

Maroš Žilinka sa síce z rozhodovania o Vladimírovi Pčolinskom vylúčil pre konflikt záujmov a rozhodol o ňom jeho námestník, v rovnakom čase však sám rozhodol o zrušení obvinenia pre Jaroslava Haščáka, ktorého podozrievali z obchodovania s nahrávkou Gorila. 

Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas rokovania parlamentu, na ktorom mu nedovolili vystúpiť.
Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas rokovania parlamentu, na ktorom mu nedovolili vystúpiť. Zdroj: Maroš Žilinka

Beňu a Makóa stíhajú za krivé výpovede

Ľudovíta Makóa a Borisa Beňu ešte na začiatku apríla zadržali policajti. Oboch obvinili z krivej výpovede. Krajský prokurátor v Bratislave chcel dokonca oboch vo väzbe. 

Okresný a krajský súd sa zhodli, že nie je dôvod dvojicu stíhať väzobne, a rovnako považujú za nedôvodné aj samotné vznesenie obvinenia. Predseda senátu Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko zdôraznil, že predpokladom dôvodnosti vzneseného obvinenia je správny procesný postup, ktorý mu predchádza. Najprv by teda musel súd uznať, že Pčolinský je nevinný, až potom by svedkov mohli stíhať za krivé výpovede. 

Aj šéf Národnej kriminálnej agentúry považuje takýto postup policajtov za neštandardný a myslí si, že v tomto prípade niekto ťahal za nitky, aby Pčolinskému pomohol. 

Späť
Zdieľať
Diskusia