Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2022, 22:06
Čas čítania 0:43
Tímea Krauszová TASR

Rusko od soboty zastaví dodávky elektrickej energie do Fínska

Rusko od soboty zastaví dodávky elektrickej energie do Fínska
Zdroj: Sergey Guneev, Sputnik, Kremlin Pool/AP/TASR
NEWS FÍNSKO RUSKO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Ide o reakciu na vyhlásenie lídrov krajiny, že chcú vstúpiť do NATO.

Ruská energetická spoločnosť Inter RAO prestane od soboty dodávať elektrickú energiu do Fínska. Uviedol to v piatok fínsky prevádzkovateľ elektrickej prenosovej sústavy Fingrid. TASR informácie prevzala od agentúr AFP a Reuters.

Nahradia ju prúdom zo Švédska

Dovoz elektriny sa zastaví 14. mája o polnoci. Firma RAO Nordic, dcérska spoločnosť ruského štátneho Interu RAO, to odôvodnila neschopnosťou platiť za ruský prúd. Nedostatok elektriny bude kompenzovaný dovozom väčšieho množstva elektriny zo Švédska a výrobou väčšieho množstva vo Fínsku.

Fingrid tvrdí, že vo Fínsku nehrozia výpadky elektrickej energie, pretože „v poslednom čase dovážaná elektrina z Ruska pokrývala približne desať percent celkovej spotreby Fínska“.

Správa o prerušení dodávok elektrickej energie prišla deň po tom, ako fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do NATO. V ten istý deň fínsky denník Iltalehti priniesol informáciu, že Rusko môže od piatka zastaviť dodávky zemného plynu. Vtedy to hovorca Kremľa označil za hoax.

Odporúčané
Fínsky prezident a premiérka oficiálne oznámili podporu vstupu do NATO. Veria, že potrebné kroky budú vykonané v najbližších dňoch Fínsky prezident a premiérka oficiálne oznámili podporu vstupu do NATO. Veria, že potrebné kroky budú vykonané v najbližších dňoch 12. mája 2022, 10:22



Domov
Zdieľať
Diskusia