Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. apríla 2022, 14:30
Čas čítania 6:48
Martin Adam Pavlík

10 najlepších filmov Toma Cruisa

10 najlepších filmov Toma Cruisa
Zdroj: Warner Bros. US
FILMY A SERIÁLY 10 NAJLEPŠÍCH FILMOV HOLLYWOODSKYCH HERCOV HOLLYWOOD MISSION: IMPOSSIBLE TOM CRUISE
Uložiť Uložené

Už v máji uvidíme na veľkom plátne snímku Top Gun: Maverick, v ktorej sa Tom Cruise opäť predstaví ako svojský a odvážny pilot Pete Maverick Mitchell. Skráť si čakanie a prečítaj si, ktoré najlepšie filmy z jeho bohatej kariéry sme vybrali.

V Hollywoode je len málo jemu podobných hercov. Má nezameniteľnú charizmu, sebavedomie a na filmovom pľaci často skúša svoje limity. Nebojí sa fyzicky nesmierne náročných a nebezpečných kaskadérskych kúskov (neraz sa pri ich nakrúcaní zranil) v napínavých akčných trileroch, ale ani dramatických úloh, ktoré si vyžadujú tú najpevnejšiu psychiku.

Tom Cruise sa preslávil všeličím. Manželstvom s Nicole Kidman, pôsobením v scientologickej cirkvi, kontroverznými vyjadreniami, no najmä skvelými filmami. Vybrať z jeho bohatej filmografie desať tých úplne najlepších nebolo jednoduché. Ak v našom rebríčku nenájdeš práve ten svoj najobľúbenejší, je to jednoducho preto, že sa do top desiatky už nezmestil.

Tom Cruise
Tom Cruise. Zdroj: Paramount Pictures


Ak ťa bavia naše filmové novinky, tipy, recenzie, profily hercov a režisérov či rebríčky, neváhaj nás podporiť a pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tomu ti budeme môcť priniesť viac kvalitného filmového obsahu.

10. Minority Report (réžia: Steven Spielberg, 2002)

Kde si film môžeš pozrieť: Nemá ho žiadna streamovacia spoločnosť, takže si ho za pár eur môžeš kúpiť alebo požičať cez Google Play, Apple TV či Amazon.

Dĺžka filmu: 145 minút

Jedno z najlepších sci-fi nového milénia. Spielberg sa inšpiroval predlohou Philipa K. Dicka. Tá bola síce oveľa temnejšia a drsnejšia, no legendárny režisér dokázal distopický svet, v ktorom sú ľudia schopní vidieť budúcnosť, zobraziť dostatočne dôveryhodne a ponúkol divákom zážitok, na ktorý sa nezabúda.

Minority Report si berie to najlepšie z komerčnej aj artovej kinematografie. Má hĺbku aj pútavý vizuál, nestráca na sile ani po opätovnom pozretí. Cruise sa svojím strhujúcim výkonom osvedčil, keďže ho Spielberg o pár rokov obsadil do hlavnej roly v jeho ďalšej podmanivej science-fiction War of the Worlds. Ak si oba filmy náhodou ešte nevidel, neváhaj. 

Minority Report.
Minority Report. Zdroj: 20th Century Fox

9. The Last Samurai (réžia: Edward Zwick, 2003)

Kde si film môžeš pozrieť: Nemá ho žiadna streamovacia spoločnosť, takže si ho za pár eur môžeš kúpiť alebo požičať cez Google Play, Apple TV či Amazon.

Dĺžka filmu: 148 minút

Ponurá balada, v ktorej sa stínajú hlavy jedna radosť a kde emócie doslova vrú pod kamennými výrazmi na tvárach hlavných postáv. Na jednej strane vojnový film berúci dych, na druhej melancholická romanca. Zatiaľ čo v iných filmoch by sa tieto dve roviny medzi sebou pravdepodobne bili, tu sa krásne dopĺňajú vďaka citlivej Zwickovej réžii. 

Cruise tu podáva jeden z najlepších výkonov v kariére a náročnými bojovými choreografiami, ktoré zvládol úchvatne, opäť dokázal, že je maximálny profesionál a nebojí sa tých najťažších výziev. S katanou mu to ide rovnako dobre ako so samopalmi v známej sérii Mission: Impossible. The Last Samurai je emotívna dráma o vine, odpustení, spravodlivosti a cti, ktorá ti navodí poriadny mráz na chrbte. 

Tom Cruise
Tom Cruise a Kojuki Kató vo filme The Last Samurai. Zdroj: Warner Brothers

8. Collateral (réžia: Michael Mann, 2003)

Kde si film môžeš pozrieť: Nemá ho žiadna streamovacia spoločnosť, takže si ho za pár eur môžeš kúpiť alebo požičať cez Google Play, Apple TV či Amazon.

Dĺžka filmu: 115 minút


Bravúrny psychologický triler. Vezme ťa do nemilosrdného sveta zločinu rovnako ako hlavnú postavu – taxikára Maxa (Jamie Foxx). Zasneného rojka „prebudí“ chladnokrvný nájomný vrah Vincent (stvárnil ho práve Tom Cruise). Ten musí počas jednej noci „vybaviť“ niekoľko zákaziek, pričom svoje tajomstvo pred Maxom dlho neudrží.  

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 113420 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia