Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2022, 10:22
Čas čítania 1:25
Martin Adam Pavlík TASR

Fínsky prezident a premiérka oficiálne oznámili podporu vstupu do NATO. Veria, že potrebné kroky budú vykonané v najbližších dňoch

Fínsky prezident a premiérka oficiálne oznámili podporu vstupu do NATO. Veria, že potrebné kroky budú vykonané v najbližších dňoch
Zdroj: Unsplash/Marek Studzinski
NEWS FÍNSKO NATO SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Oznámili to v spoločnom vyhlásení vo štvrtok 12. apríla.

V apríli sme ťa informovali, že Fínsko a Švédsko by mohli vstúpiť do NATO už v lete tohto roka. Potrebu silnejšej ochrany vyvolala ruská invázia na Ukrajinu. Rusko následne Fínsko a Švédsko varovalo pred vstupom do NATO a vyhrážalo sa dôsledkami. Vo štvrtok fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v spoločnom vyhlásení oficiálne oznámili, že podporujú vstup svojej krajiny do NATO. 

„Členstvo v NATO by posilnilo bezpečnosť Fínska. Ako člen NATO by Fínsko posilnilo celú túto obrannú alianciu. Fínsko musí bezodkladne požiadať o členstvo v NATO. Veríme, že potrebné kroky na štátnej úrovni, aby k tomuto rozhodnutiu došlo, budú vykonané v najbližších dňoch,“ uvádza sa v spoločnom vyhlásení prezidenta a premiérky zverejnenom na internetovej stránke prezidenta.

Fínska premiérka Sanna Marinová.
Fínska premiérka Sanna Marinová. Zdroj: TASR/AP


Ako vysvetľuje agentúra AP, toto oznámenie znamená, že Fínsko prakticky s určitosťou požiada o vstup do NATO, i keď si to bude vyžadovať ešte niektoré konkrétne kroky. Švédsko má svoje rozhodnutie o prípadnom vstupe do Aliancie oznámiť v najbližších dňoch.

Najvyšší predstavitelia Fínska v spoločnom vyhlásení vysvetlili, že verejná diskusia v ich krajine o možnom vstupe do Severoatlantickej aliancie prebehla počas tejto jari, pričom bol potrebný istý čas, aby si parlament a celá spoločnosť ujasnili svoj postoj k tejto otázke.

Vo vyhlásení priamo nemenovali hrozbu zo strany Ruska, avšak počas stredajšej návštevy britského premiéra Borisa Johnsona – po podpise britsko-fínskej dohody o bezpečnostných zárukách – Niinistö vyhlásil, že za posunom Fínska smerom k Severoatlantickej aliancii je ruský prezident Vladimir Putin.

Ruský prezident Vladimir Putin.
Ruský prezident Vladimir Putin. Zdroj: TASR/Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP


Fínsko i Švédsko si zachovávali neutralitu aj počas studenej vojny, aby neprovokovali Sovietsky zväz. Fínsko má s Ruskom viac než 1 300 kilometrov dlhú hranicu. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov už pred časom varoval, že Rusko v prípade pripojenia sa Fínska k NATO prijme opatrenia na „opätovné vyváženie situácie“.

Fínska expertka z Centra pre novú americkú bezpečnosť vo Washingtone Heli Hautalová pre agentúru AP uviedla, že značná časť ruských jednotiek pôvodne rozmiestnených pri hraniciach s Fínskom sa teraz nachádza na Ukrajine, kde tieto sily utrpeli výrazné straty.

Očakáva teda, že Moskva na toto rozhodnutie Helsínk zareaguje rozmiestnením zbraňových systémov bližšie k hraniciam Fínska, dezinformačnou kampaňou, kybernetickými útokmi, ekonomickými protiopatreniami a nasmerovaním migračných tokov na Fínsko, podobne ako to vlani urobilo Bielorusko Poľsku.

Domov
Zdieľať
Diskusia