Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2022, 9:32
Čas čítania 1:18
Martin Adam Pavlík TASR

Fínsko a Švédsko by mohli vstúpiť do NATO už v lete tohto roka. Potrebu silnejšej ochrany vyvolala ruská invázia na Ukrajinu

Fínsko a Švédsko by mohli vstúpiť do NATO už v lete tohto roka. Potrebu silnejšej ochrany vyvolala ruská invázia na Ukrajinu
Zdroj: TASR/AP/Olivier Matthys
NEWS NATO SPRÁVY ZO SVETA ŠVÉDSKO
Uložiť Uložené

Fínsko sa už zúčastňuje na cvičeniach NATO a podľa prieskumu verejnej mienky televízie YLE z minulého mesiaca až 62 percent Fínov podporilo plné členstvo krajiny v Aliancii.

Fínsko a Švédsko sú zjavne pripravené vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) už v lete tohto roka. Informovali o tom v pondelok noviny The Times s odvolaním sa na nemenovaných predstaviteľov americkej administratívy, podľa ktorých Rusko v tejto súvislosti urobilo obrovskú strategickú chybu.

Predstavitelia Spojených štátov podľa správy uviedli, že členstvo oboch severských krajín v NATO bolo témou debaty a viacerých stretnutí počas minulotýždňových rokovaní ministrov zahraničných vecí Aliancie, na ktorých sa zúčastnili aj zástupcovia Švédska a Fínska.

Washington je podľa britského denníka presvedčený, že takýto krok zvýši tlak na ruskú armádu a rozšíri západnú Alianciu z 30 na 32 členov ako priamy dôsledok invázie Ruska na Ukrajinu. Žiadosť Fínska sa očakáva v júni a žiadosť Švédska by mala nasledovať neskôr, napísali The Times na svojej webovej stránke.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/AP


Denník N minulý týždeň informoval, že Fínsko v dôsledku vojny na Ukrajine zvýši počas nasledujúcich štyroch rokov svoje vojenské výdavky o 2,2 miliardy eur, pričom peniaze pôjdu na stovky nových profesionálnych vojakov, lepšiu bezpečnosť hraníc a zbrane vrátane rakiet a munície.

Odporúčané
Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok 15. marca 2024, 13:47

Šéf fínskej obrany Timo Kivinen povedal, že ruská invázia zdôraznila potrebu Fínska rýchlo sa operačne pripraviť bez ohľadu na diskusiu o členstve v NATO. Fínska premiérka Sanna Marinová uviedla, že vojna na Ukrajine znamená, že Fíni musia „vážne premýšľať o našom vlastnom postoji a prístupe k vojenskému spojenectvu“ a rozhodnúť sa opatrne, ale rýchlo, a to v priebehu tejto jari.

Finsko
Zdroj: Pixabay/na voľné stiahnutie

Fínsko sa už zúčastňuje na cvičeniach NATO a podľa prieskumu verejnej mienky televízie YLE z minulého mesiaca až 62 percent Fínov podporilo plné členstvo krajiny v Aliancii. Ide o dramatický posun, keďže do začiatku ruskej invázie prieskumy verejnej mienky naznačovali, že Fíni sú proti vstupu.

Mohlo by ťa zaujímať:
Fico letel súkromným lietadlom s Kaliňákom do tureckého hotela, kde noc stojí skoro 3-tisíc eur. Tvrdí, že išlo o pracovnú cestu
Steven Seagal: Postrach žien a filmových štábov, ale aj akčná hviezda 90. rokov. Vzostup a pád legendy
Orgazmus sa dá dosiahnuť bez dotyku, len meditáciou, potvrdili vedci. Skúmali mozog tejto estónskej jogínky
Domov
Zdieľať
Diskusia