Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. apríla 2022, 21:15
Čas čítania 1:15
Viktor Kniš TASR

Rusko varovalo Fínsko a Švédsko pred vstupom do NATO. Vyhrážajú sa dôsledkami

Rusko varovalo Fínsko a Švédsko pred vstupom do NATO. Vyhrážajú sa dôsledkami
Zdroj: TASR/AP
NEWS FÍNSKO NATO RUSKO ŠVÉDSKO VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Severské krajiny vraj boli zo strany Ruska informované o všetkom, k čomu ich prípadný vstup do NATO povedie.

Rusko prostredníctvom diplomatických kanálov varovalo Fínsko a Švédsko pred dôsledkami, ktoré by mal ich prípadný vstup do Severoatlantickej aliancie. Nové vyhrážky zo strany Moskvy zazneli v deň, keď o možnom členstve v NATO začali rokovať fínski poslanci.


„Všetky naše varovania sme tlmočili verejne aj prostredníctvom bilaterálnych kanálov. Vedia o tom, takže by nemali byť ničím zaskočení. Boli informovaní o všetkom, k čomu to povedie,“ vyhlásila pre ruskú štátnu televíziu Rossija 24 hovorkyňa rezortu diplomacie v Moskve Marija Zacharovová.


NATO sa podľa nej už nejaký čas snaží obe severské krajiny začleniť do svojich štruktúr, a to aj prostredníctvom vojenských cvičení či spoločného výcviku. Aké dôsledky by mal vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie, však Zacharovová nekonkretizovala.

Fínska premiérka Sanna Marinová.
Fínska premiérka Sanna Marinová. Zdroj: TASR/AP

Jeden z najbližších spojencov ruského prezidenta Vladimira Putina, podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev, minulý týždeň vyhlásil, že Moskva by v takomto prípade posilnila svoje pozemné, námorné aj vzdušné sily v oblasti Baltského mora, čo by zahŕňalo aj rozmiestnenie jadrových zbraní.


Fínsko a Švédsko v reakcii na ruskú agresiu voči Ukrajine začali zvažovať odklon od svojej dlhodobej politiky vojenskej neutrality.


O prípadnom členstve v NATO začali v stredu popoludní oficiálne rokovať poslanci fínskeho parlamentu. Zvažovať budú aj iné alternatívne možnosti zaistenia bezpečnosti Fínska, ktoré má s Ruskom približne 1 300 kilometrov dlhú hranicu a už v minulosti naň zaútočil Sovietsky zväz. Fínska premiérka Sanna Marinová vyjadrila nádej, že poslanci dospejú k rozhodnutiu už v priebehu niekoľkých týždňov.


Podpora fínskej verejnosti pre vstup do NATO po začiatku ruskej vojenskej invázie stúpla na vyše 60 percent. Predtým sa zhruba dve desaťročia stabilne nachádzala v rozmedzí 20 – 30 percent. O podarí prihlášky do NATO sa momentálne diskutuje aj v susednom Švédsku.

Mohlo by ťa zaujímať:
AKTUÁLNE: Roberta Fica chcú vo väzbe
Vláda dá najohrozenejším skupinám jednorazový príspevok 100 eur. Zvyšovať chce postupne aj prídavky na deti
Netflix stratil za noc tretinu hodnoty. Paniku vyvolali správy o úbytku predplatiteľov, ktorý má zachrániť lacnejšie predplatné
Domov
Zdieľať
Diskusia