Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
20. apríla 2022, 11:16
Čas čítania 1:17
Ema Stanovská

Vyše 60 % Fínov chce vstúpiť do NATO, vo Švédsku súhlasí 57 % ľudí. Rusko obe krajiny varuje pred vážnymi dôsledkami

NEWS NATO SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Ruská hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová dnes Fínsko aj Švédsko varovala pred „dôsledkami“, ak krajiny vstúpia do Aliancie.

Členstvo Švédska v Severoatlantickej aliancii (NATO) podporuje 57 percent jeho obyvateľov, čo je nárast v porovnaní s 51 percentami z marca tohto roka. Vyplýva to z výsledkov prieskumu inštitútu Demoskop, ktoré zverejnili v stredu.

Marcový prieskum bol prvý, v ktorom sa väčšina Švédov vyslovila za členstvo v organizácii NATO, informuje TASR s odvolaním sa na Reuters. Počet ľudí, ktorí sú proti, klesol z marcových 24 percent na 21 percent. Nerozhodných je podľa najnovšieho prieskumu 22 percent obyvateľov (25 percent v marci).

Počas stredy sa debata o členstve v NATO rozbehne aj vo Fínsku. Podpora verejnosti vo veci vstupu do NATO stúpla po dvoch desaťročiach na vyše 60 percent (pred vojnou sa držala medzi 20 – 30 percentami), píše TASR s odvolaním sa na AFP. 

Rusko krajiny varovalo

Poslanci fínskeho parlamentu dostali minulý týždeň vládou objednanú bielu knihu, ktorá hodnotí dôsledky vstupu do NATO, ale aj dôsledky iných možností na zaistenie bezpečnostných záruk, napríklad uzavretia väčšieho počtu bilaterálnych obranných dohôd.


Táto biela kniha neobsahuje odporúčania v súvislosti so vstupom do NATO, upozorňuje však na to, že bez členstva v Aliancii nemá Fínsko k dispozícii nijaké bezpečnostné záruky, a to napriek tomu, že je v súčasnosti partnerom Severoatlantickej aliancie. Podľa bielej knihy bude „odstrašujúci efekt“ fínskej obrany oveľa vyšší, keď vstúpi do Aliancie.

Odporúčané
Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom 9. apríla 2024, 19:30

Podľa fínskej ministerky pre európske záležitosti Tytti Tuppurainenovej je „veľmi pravdepodobné“, že Fínsko sa o členstvo v Severoatlantickej aliancii bude uchádzať.


Akúkoľvek žiadosť a vstup do Aliancie však musí schváliť všetkých 30 členských krajín NATO, čo je proces, ktorý môže podľa AFP trvať štyri mesiace až rok.

Rusko predtým varovalo, že rozmiestni v Baltskom mori jadrové zbrane, ak sa susedné Fínsko a Švédsko rozhodnú vstúpiť do NATO. Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová dnes Fínsko aj Švédsko varovala pred „dôsledkami“, ak krajiny vstúpia do Aliancie.

Domov
Zdieľať
Diskusia