Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2022, 11:45
Čas čítania 1:08
Eduard Starkbauer

Vláda dá najohrozenejším skupinám jednorazový príspevok 100 eur. Zvyšovať chce postupne aj prídavky na deti

NEWS VLÁDA EDUARDA HEGERA
Uložiť Uložené

Celkovo má ísť na balík „pomoc ľuďom“ 260 miliónov eur. K návrhom koalície sa nepridala SaS.

Podľa premiéra Eduarda Hegera by pomoc mala byť vo výške 260 miliónov v roku 2022 a v budúcom roku by mala presiahnuť 1 miliardu eur. Balík pomoci, ktorý dnes predstavila vláda, má pomôcť v boji s infláciou.

Podľa ministra práce Milana Krajniaka, ktorý predstavil jednorazovú pomoc, sú chudobou najviac ohrozené rodiny s deťmi. Ohlásil jednorazový príspevok 100 eur na každé dieťa v rodine. Opatrenie sa dotkne 661 000 rodičov a 1 100 000 detí. 

Heger
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Jednorazovo dostane po 100 eur aj 58 000 domácností v hmotnej núdzi, ako aj 102 000 seniorov nad 62 rokov bez nároku na dôchodok. Po 100 eur dostanú aj opatrovatelia a osobní asistenti osôb s ŤZP v celkovom počte asi 80 000 ľudí. Príspevky sa môžu kumulovať. Rovnakú pomoc dostane aj 7 500 náhradných rodičov.

Minister financií Igor Matovič predstavil systémovú pomoc pre rodiny vo forme navýšenia rodinných príspevkov. K prvému zvýšeniu má prísť od 1. júla 2022 a k ďalšiemu od januára 2023.

 
Vláda chce trvalo zvýšiť prídavky na deti aj daňové bonusy odstupňované podľa ich veku. Od 1. júla plánuje zvýšiť prídavky na 30 eur a od 1. januára 2023 na 40 eur. Daňové bonusy by sa mali zvýšiť na budúci rok na 50 až 100 eur a príspevok na služby deťom má byť 60 eur.

Odporúčané
Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri Politologička Aneta Világ po páde vlády: Predpokladám, že predčasné voľby budú. Len nevieme, či v júni alebo v septembri 21. decembra 2022, 18:26

Minister financií Igor Matovič nechce konkretizovať, ako chcú pokryť náklady na trvalú pomoc rodinám s vysokými cenami. Odvod pre regulované subjekty by sa podľa neho mal týkať zhruba stovky „bohatých“ firiem, konkrétne o ňom chce hovoriť na samostatnej tlačovej konferencii.

Na tlačovej konferencii sa nezúčastnila strana Sloboda a solidarita. Jej predseda Richard Sulík nesúhlasí s predstavenými návrhmi pomoci a v statuse na Facebooku kritizuje, že výdaje neprimerane zaťažia štátny rozpočet, „ktorý nie je nafukovací“.

Domov
Zdieľať
Diskusia