Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. apríla 2022, 13:47
Čas čítania 0:59
Viktor Kniš

AKTUÁLNE: Roberta Fica chcú vo väzbe

NEWS MAROŠ ŽILINKA ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Vo väzbe chcú aj bývalého ministra vnútra. Ten by mohol podľa vyšetrovateľov ovplyvňovať svedkov.

Vyšetrovateľ NAKA spracoval podnet na podanie návrhu na vzatie obvineného Roberta Kaliňáka do väzby z obavy, že by mohol ovplyvňovať svedkov alebo spoluobvinených. Polícia o tom informuje na Facebooku. Výsluch obvineného Roberta Kaliňáka sa skončil včera pred 17.00 h.

Podľa textu obvinenia Robert Fico a Robert Kaliňák na vysoké štátne funkcie z pozície politickej moci vopred pripraveným, dohodnutým a naplánovaným spôsobom dosadili ako verejných funkcionárov nimi vybrané a im lojálne osoby, pričom im pomáhal aj Norbert Bödör.

Uznesenie o vznesení obvinenia má viac ako 100 strán, dôkazy sa opierajú z veľkej časti o výpovede svedkov Ľudovíta Makóa a Bernarda Slobodníka, ale aj Tomáša Rajeckého a Daniela Čecha. Kontext dopĺňajú prepisy z komunikácie Threema, kde sa Marian Kočner s Norbertom Bödörom rozprávajú o Robertovi Ficovi ako o „šéfovi“, a taktiež Ficove tlačovky. 

Fico a Kaliňák mali podľa NAKA ohroziť daňové tajomstvo Igor Matoviča a Andreja Kisku, keď na nich za pomoci Finančnej správy hľadali akékoľvek kompromitačné materiály, na základe ktorých potom vykonštruovali obvinenia. 

Vo väzbe budú chcieť pravdepodobne aj Roberta Fica, naznačil to už policajný prezident Štefan Hamran. „Ešte včera 20. apríla vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry poslal spisový materiál na spracovanie podnetu na vyžiadanie návrhu pre väzobné stíhanie obvineného Roberta Fica,“ upozornila polícia. 

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Denník N včera upozornil, že na to, aby zobrali poslanca NR SR do väzby, by musel podať žiadosť generálny prokurátor Maroš Žilinka, nie špeciálna prokuratúra. „Generálny prokurátor žiada Národnú radu o vydanie súhlasu na vzatie poslanca Národnej rady do väzby,“ píše sa v zákone o prokuratúre.

Domov
Zdieľať
Diskusia