Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. mája 2022, 16:13
Čas čítania 0:47
Eduard Starkbauer TASR

V Čiernom mori hromadne hynú delfíny. Podľa vedcov za to môže vojna na Ukrajine

V Čiernom mori hromadne hynú delfíny. Podľa vedcov za to môže vojna na Ukrajine
Zdroj: Unsplash/TJ Fitzsimmons/k volnému užití
NEWS SPRÁVY ZO SVETA ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Morské živočíchy sú zmätené sonarmi vojnových lodí. Dezorientované sa zachytávajú do rybárskych sietí.

Morskí biológovia upozorňujú na nečakaný dôsledok vojenského konfliktu na Ukrajine. Domnievajú sa, že nedávny zvýšený úhyn delfínov v Čiernom mori môže priamo súvisieť nielen so znečistením vôd vplyvom vojenskej aktivity, ale aj s prítomnosťou ruských vojenských plavidiel.

Hlavnou príčinou neštandardného úhynu je podľa morského biológa Pavla Goldina z ukrajinského Schmalhausenovho inštitútu používanie nízkofrekvenčných vojenských sonarov.

Morské živočíchy sa následkom hluku húfne presúvajú od západného pobrežia bližšie na juh k územiu Bulharska a Turecka, kde sa zamotajú alebo chytia do rybárskych sietí. Od začiatku vojny zaznamenalo Turecko rekordný nárast úmrtí delfínov obyčajných.

Turecký ústav pre morský výskum (TUDAV) podľa The Guardian narátal od začiatku vojny už vyše 80 mŕtvych zvierat, čo vraj predstavuje „obrovský nárast“. Bulharsko hlási pri svojom pobreží v ostatných týždňoch aj zvýšený výskyt sviňuchy tuponosej, morského cicavca podobného delfínom.

Odporúčané
Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) Moja sliepka hrá v reklame na Kinekus a s kozou cvičíme agility. Stano je tréner zvierat (Rozhovor) 16. marca 2024, 12:30

Migrácia delfínov do nehostinných vôd je spôsobená tzv. akustickou traumou. Sonary nainštalované na vojenských lodiach z dôvodu identifikácie nepriateľských ponoriek narúšajú a prehlušujú komunikáciu delfínov, dorozumievajúcich sa zvukovými vlnami. Vyšetrovaniu úhynu morských živočíchov podľa vedúceho TUDAV-u Bayrama Öztürka bráni fakt, že neexistujú žiadne nariadenia upravujúce ich ochranu počas vojny.

Domov
Zdieľať
Diskusia