Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. mája 2022, 13:24
Čas čítania 1:12
Ema Stanovská TASR

Tokio začne od novembra uznávať partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Nebudú však mať rovnaké práva ako manželské páry

Tokio začne od novembra uznávať partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. Nebudú však mať rovnaké práva ako manželské páry
Zdroj: Getty Images/Yuichi Yamazaki
NEWS JAPONSKO LGBT+ SPRÁVY ZO SVETA
Uložiť Uložené

Taiwan je v súčasnosti jediný región v Ázii, ktorý uznáva aj manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

Japonské hlavné mesto Tokio začne od novembra uznávať partnerstvá osôb rovnakého pohlavia. S odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie tamojších predstaviteľov o tom informovala agentúra AFP.


Japonsko je jedinou spomedzi krajín skupiny G7, ktorá neuznáva homosexuálne zväzky. V ústave tejto ázijskej krajiny je stanovené, že „manželstvo možno uzavrieť len so vzájomným súhlasom oboch pohlaví“.


V posledných rokoch však lokálni predstavitelia v Japonsku urobili kroky na uznanie neheterosexuálnych partnerstiev, hoci im podľa zákona nezaručujú rovnaké práva ako manželským dvojiciam.

Dúhový pochod v Tokiu 24. apríla 2022.
Dúhový pochod v Tokiu 24. apríla 2022. Zdroj: Getty Images/Yuichi Yamazaki


„Uplynulé dva mesiace sme zisťovali názory verejnosti a vypočuli sme si (od párov rovnakého pohlavia), že chcú, aby boli uznaní za partnerov,“ uviedol pre AFP hovorca samosprávy Tokia.

Tamojšia vláda plánuje v júni požiadať poslancov o schválenie zmien príslušných nariadení. Následne chcú úrady od októbra začať prijímať žiadosti o vydávanie oficiálnych dokumentov potvrdzujúcich takéto zväzky. V novembri by potom mali začať s ich vystavovaním.

Páry budú môcť požiadať o byty v správe mesta

Tokio okrem toho zvažuje, že osobám s patričným osvedčením začne poskytovať aj viaceré služby, ktoré sú momentálne dostupné len pre manželov, ako napríklad možnosť požiadať o byty v správe mesta, doplnil hovorca.


Tokijská štvrť Šibuja sa v roku 2015 stala prvou oblasťou v Tokiu, kde začali vydávať symbolické „partnerské“ certifikáty homosexuálnym párom. Podľa aktivistov takéto partnerstvá, ktoré zaručujú okrem iného právo na návštevu partnera v nemocnici či spoločný prenájom nehnuteľnosti, v súčasnosti uznáva už viac ako 200 samospráv.


Súd v severojaponskom meste Sapporo vyniesol vlani prelomový verdikt, podľa ktorého je nezákonné, že Japonsko neuznáva manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Premiér Fumio Kišida je však opatrný, čo sa týka akýchkoľvek legislatívnych zmien v tejto oblasti na celoštátnej úrovni, konštatuje AFP.


V súčasnosti je jediným regiónom v Ázii, ktorý uznáva aj manželstvá osôb rovnakého pohlavia, ostrov Taiwan, kde bol tento bezprecedentný krok schválený v roku 2019. Týmto krokom dostali homosexuálne páry vďaka sobášu rovnaké práva ako heterosexuálne dvojice.

Domov
Zdieľať
Diskusia