Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2022, 13:20
Čas čítania 1:23
Viktor Kniš

Elon Musk si zmenil profilovku na najvzácnejšie NFT znudené opice a spôsobil šialenstvo na trhu

TECH ELON MUSK
Uložiť Uložené

Elon Musk opäť hýbe trhom s kryptomenami. Tentoraz naznačil svoj pozitívny postoj k NFT. Nakoniec sa môže všetko skončiť úplne inak.

Elon Musk si v stredu na poludnie zmenil profilovku na vlastnej sociálnej sieti Twitter. Po novom na neho používatelia natrafia cez kompiláciu obrázkov z najvzácnejšej NFT kolekcie Bored Ape Yacht Club.

Musk
Zdroj: Elon Musk Twitter

Podnikateľ a jeden z najmocnejších mužov sveta, ak ide o technológie, najprv nenapísal k fotke žiadny komentár ani vyjadrenie. 

Okamžite však zmobilizoval investorov a tentoraz na kryptofronte aj NFT fronte. Podľa očakávaní najskôr začala rásť cena $APE tokenu, ktorý je priamo napojený na ekosystém NFT kolekcie znudených opíc. Za niekoľko minút cena vystrelila o pätnásť percent, po malej korekcii sa vrátila k stabilným desiatim percentám. 

Hodnota Ape tokenu prudko vzrástla.
Hodnota Ape tokenu prudko vzrástla. Zdroj: Binance

To však nie je ani zďaleka všetko. Elon Musk pobláznil aj NFT investorov, ktorí okamžite začali nakupovať opice zo vzácnej kolekcie. Kým v posledných dňoch bolo zvykom, že sa za deň predá na sekundárnom trhu Opensea maximálne niekoľko desiatok kusov, po Elonovej zmene profilovky začali investori skupovať NFT oveľa rýchlejšie. 

OS
Zdroj: Opensea

Ľudia začali húfne skupovať NFT v hodnote viac ako 300-tisíc eur, pretože predpokladajú, že cena vďaka zmene Muskovej profilovky výrazne porastie. 

Raketovou rýchlosťou rastú aj hodnoty ďalších kolekcií priamo naviazaných na Bored Ape Yacht Club, ktoré si môžu dovoliť aj investori s menším rozpočtom. Najlacnejšie NFT z ekosystému sa v stredu krátko popoludní predávali za približne 12-tisíc eur, ide o virtuálne pozemky Otherside, o ktorých však zatiaľ ani samotní investori veľa nevedia, pretože to spoločnosť Yuga Labs stojaca za vývojom projektu tají. 

Opensea
Zdroj: Opensea

Profilový obrázok, ktorý Elon Musk použil, pôvodne vytvorila aukčná spoločnosť Sothebys. V čase, keď opice vydražila, bol ich majiteľ neznámy. Refresher niekoľko kúskov z kolekcie zobrazených na profilovke skontroloval. Z našej analýzy vyplýva, že sa tieto tokeny nenachádzajú v rovnakej peňaženke, čo však automaticky nemusí znamenať, že ich nevlastní jeden majiteľ. Často ich investori nemajú pokope z dôvodu bezpečnosti. 

Odporúčané
Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu Prečo sa mocní boja AI? Pauzu vo vývoji technológií žiadajú Elon Musk aj spoluzakladateľ Applu 13. apríla 2023, 16:30

Žiadny ošiaľ netrvá večne. Niekoľko desiatok minút po zmene profilovky napísal Elon aj status, v ktorom nepriamo poprel, že NFT sú nezameniteľné tokeny. „Ja neviem... vyzerajú celkom zameniteľne,“ napísal. Opäť je len na investoroch, aby si jeho slová vysvetlili po svojom. Po technickej stránke však vizionár poprel samotnú podstatu NFT. 

Domov
Zdieľať
Diskusia