Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. mája 2022, 14:45
Čas čítania 1:25
Viktor Kniš

Maroš Žilinka tvrdí, že keď Zsuzsová a Kočner údajne pripravovali jeho vraždu, na kolese auta mu chýbali skrutky

NEWS MAROŠ ŽILINKA
Uložiť Uložené

V čase údajnej prípravy Žilinkovej vraždy sa podľa jeho slov udiala jedna situácia, ktorej v tom čase neprikladal vážnosť.

Súčasný generálny prokurátor Maroš Žilinka si v roku 2017, keď vraj bola pripravovaná jeho vražda, nevšimol žiadne mimoriadne udalosti a ani okolnosti. Povedal to na utorkovom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý prípad prerokúva spolu s kauzou vraždy novinára Jána Kuciaka.


„Zaoberal som sa myšlienkami, čo by mohlo byť dôvodom, motívom. Vtedy som si povedal, že jediná vec, ktorá pripadá do úvahy, je moja práca,“ zdôraznil v rámci výsluchu. Pripustil, že v rámci káuz, ktorým sa venoval, pripadal do úvahy ako podozrivý Marian Kočner. Nemá však na to dôkazy. Išlo napríklad o kauzy Technopol Servis či Donovaly.

Maroš Žilinka.
Maroš Žilinka. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák


V čase údajnej prípravy Žilinkovej vraždy sa podľa jeho slov udiala jedna situácia, ktorej v tom čase neprikladal vážnosť. „V auguste 2017 som šiel do servisu a tam technik s prekvapením povedal, že chýbajú na prednom kolese osobného automobilu štyri skrutky,“ podotkol generálny prokurátor.


Vyhlásil, že sa pozná roky so súčasným špeciálnym prokurátorom Danielom Lipšicom, ktorý takisto figuruje v kauze ako poškodený. V minulosti bol Žilinka štátnym tajomníkom na Ministerstve vnútra SR, ktorému Lipšic šéfoval. „Po tom, ako sme skončili na MV SR, sme dlhý čas neboli v kontakte. V roku 2017 či 2018 bola naša komunikácia sporadická,“ dodal Žilinka.


Obžalovaný Marian Kočner tvrdí, že Ján Kuciak písal o kauze Donovaly na základe informácií, ktoré mu niekto účelovo dal. Zo Žilinkovho výsluchu podľa obžalovaného Mariana Kočnera vyplýva, že ho zavraždený novinár svojím článkom o kauze neohrozoval.
Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb.

Odporúčané
Hamran vyčítal Žilinkovi nezrozumiteľné rozhodnutia. Tvrdenia nemajú reálny vecný základ, odpovedá generálny prokurátor Hamran vyčítal Žilinkovi nezrozumiteľné rozhodnutia. Tvrdenia nemajú reálny vecný základ, odpovedá generálny prokurátor 22. augusta 2022, 9:30

Okrem Tomáša Szabóa, ktorý priznal vinu, sú to aj Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dargič. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica vraj prišla na jeseň 2017, údajne ju prijala Alena Zsuzsová. 

Mohlo by ťa zaujímať:
10 faktov o Loganovi Paulovi: chcel byť na mesiac homosexuálom, vysmial sa obeti samovraždy a zvažuje kandidatúru na prezidenta
Johnny Depp mal za Pirátov Karibiku 6 dostať 22,5 milióna dolárov. Pre spor s Amber Heard film nenatočil a nedostal ani cent
Vedci objavili jeden z najlepších výživových doplnkov na rast svalov, naznačuje nová štúdia. Je ním olej z drobného kôrovca
Domov
Zdieľať
Diskusia