Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. apríla 2022, 9:46
Čas čítania 0:47
Eduard Starkbauer

Taliban zakáže v Afganistane Tiktok. Kazí vraj morálku mladých a márni ľudský čas

Taliban zakáže v Afganistane Tiktok. Kazí vraj morálku mladých a márni ľudský čas
Zdroj: Pixabay/konkarampelas/volně k užití
NEWS TALIBAN TIKTOK
Uložiť Uložené

V Afganistane má stabilný prístup na internet len 23 % populácie.

Afganistan, v ktorom prevzalo v auguste 2021 vládu hnutie Taliban, zakáže sociálnu platformu Tiktok. Na Twitteri to ohlásil hovorca Talibanu Inamullah Samangani. K rozhodnutiu vraj dospelo ministerstvo komunikácie a informačných technológií po tom, ako usúdilo, že Tiktok „zavádza mladú generáciu“ a „publikuje nemorálny obsah“. Súčasťou zákazu je podľa portálu Newsweek aj juhokórejská multiplayerová hra PUBG (PlayerUnknown’s Battlegrounds).

Hovorca Talibanu Inamullah Samangani povedal, že „špinavý obsah platformy je v rozpore so zákonmi Islamu“. Vláda vraj dostala množstvo sťažností na to, že Tiktok aj PUBG „márnia ľudský čas“. V Afganistane má stabilný prístup na internet len 23 % populácie.

V podaní Talibanu pôjde o vôbec prvý zákaz mobilnej aplikácie. Krok súvisí s „kampaňou náboženskej kontroly“, v rámci ktorej vláda zakazuje stredoškolské vzdelanie pre dievčatá, požaduje nosenie brady od štátnych zamestnancov či nariaďuje taxikárom, aby obmedzovali vzdialenosť cesty pre ženy bez sprievodu muža.

Odporúčané
Influencerka Eugenia mala len 38 kíl, obviňujú ju z úmyselného šírenia anorexie. Ona tvrdí, že nemá žiadny problém Influencerka Eugenia mala len 38 kíl, obviňujú ju z úmyselného šírenia anorexie. Ona tvrdí, že nemá žiadny problém 4. marca 2024, 12:30

Tiktok už v minulosti dočasne zakázali Indonézia aj Bangladéš, ktoré svoje rozhodnutie okrem kultúrnych a náboženských dôvodov odôvodňovali aj pornografickým a gamblerským obsahom. Obe vlády svoje rozhodnutie zrušili potom, ako im Tiktok prisľúbil lepšiu kontrolu svojho obsahu.

Domov
Zdieľať
Diskusia