Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. apríla 2022, 13:35
Čas čítania 1:30
Adam Novosad

Je Zelenskyj naozaj miliardár? Na účte má 2 milióny dolárov, ale vlastní byty, autá aj podiel vo firme, vysvetľuje Forbes

NEWS RUSKO VOJNA NA UKRAJINE VOLODYMYR ZELENSKYJ
Uložiť Uložené

Ukrajinský prezident vlastní pár bytov, dve autá, ale aj podiel v produkčnej spoločnosti.

O ukrajinskom prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom sa v posledných dňoch šírili správy, že je v skutočnosti miliardárom. Magazín Forbes sa preto pozrel na majetok, ktorým Zelenskyj disponuje vo funkcii hlavy štátu, a odhadol, o koľko sa mohla hodnota majetku zvýšiť za uplynulé roky.

Zelenskyj podľa Forbes čelil v konšpirátorských kruhoch obvineniam, že nahromadil majetok za 1,4 miliardy dolárov, za čím treba hľadať korupciu. Aj americký moderátor ruského propagandistického rádia Sputnik Lee Stranahan sa na sociálnej sieti Twitter pýtal, ako je možné, že je Zelenskyj miliardár.

Volodymyr Zelenskyj počas volebnej noci.
Volodymyr Zelenskyj počas volebnej noci. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Skutočnosť je však iná. Zelenskyj pred nástupom do funkcie vlastnil 25-percentný podiel v produkčnej spoločnosti Kvartal 95, ktorá vlastní práva aj na seriál Sluha národa.

Ukrajinský Forbes odhadol, že produkčná spoločnosť vďaka popularite seriálu po vypuknutí vojny môže ročne zarobiť okolo 30 miliónov dolárov, a tak by podiel Zelenského mohol mať hodnotu 11 miliónov dolárov.

Odporúčané
Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami 17. apríla 2024, 12:30

V minulosti seriál vysielala streamovacia služba Netflix, z ktorej však Sluha národa zmizol minulý rok. Po vypuknutí invázie sa seriál na Netflix vrátil, ale vysielacie práva nakúpila napríklad aj slovenská televízia Markíza.

Zelenskyj vlastní luxusný byt v centre Kyjeva, dva ďalšie byty, ale aj dva byty, kde je iba spoluvlastníkom. Popri bytoch má pod palcom jednu obchodnú nehnuteľnosť a päť parkovacích miest. Toto portfólio podľa odhadov nepresahuje hodnotu 4 miliónov dolárov.

Forbes nenašiel dôkazy o žiadnych luxusných jachtách ani troch súkromných lietadlách, ktoré údajne prezident vlastní. Magazín odhaduje, že na bankovom účte zdieľanom s manželkou má Zelenskyj „približne dva milióny dolárov v hotovosti a štátnych dlhopisoch“. Zostávajúce dve vozidlá a šperky nemajú podľa magazínu hodnotu viac ako 1 milión dolárov.

„Napriek správam zo sociálnych sietí, že je miliardár, Volodymyr Zelenskyj sa ani len nepribližuje k tomu, aby sa dostal do rebríčka najbohatších ľudí sveta,“ konštatuje Forbes vo svojej analýze. 

Mohlo by ťa zaujímať:
Anna Záborská chce uzákoniť kastráciu pri zmene pohlavia. Snaží sa zvrátiť krok rezortu zdravotníctva, ktorý ju prestal vyžadovať
Salutoval pred Putinom a v Singapure má pozemky za 3,3 miliardy. Kontroverzný korunný princ dobýja Instagram smiešnymi citátmi
Tajomné podzemné tunely oceliarní Azovstaľ v Mariupole vydržia výbuch atómovej bomby. Prečo Rusi nevedia obrovský komplex dobyť?
Domov
Zdieľať
Diskusia