Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. apríla 2022 o 17:55
Čas čítania 1:02
Ivan Koribanič TASR

Počet návštev psychiatrických ambulancií počas pandémie na Slovensku vzrástol

Počet návštev psychiatrických ambulancií počas pandémie na Slovensku vzrástol
Zdroj: unsplash.com
KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Príčinou nárastu je podľa poisťovne vyčerpanie vnútorných síl pri zvládaní stresu z protipandemických opatrení či zhoršenie sociálnej situácie.

Počet návštev psychiatrických ambulancií počas pandémie vzrástol. Zvýšil sa aj počet predpísaných balení liekov na duševné poruchy. Vyplýva to z vyjadrení zástupcov zdravotných poisťovní na Slovensku.

„Psychiatri vlani predpísali pacientom takmer o 250-tisíc balení liekov na duševné poruchy viac ako v roku pred pandémiou. Počet pacientov, ktorí vyhľadali za uplynulé dva roky odbornú pomoc, stúpol zhruba o desatinu. Dôvera zaznamenala za dva roky o 42-tisíc návštev psychiatrických ambulancií viac ako v roku 2019,” uviedol PR špecialista ZP Dôvera Matej Štepianský.

Príčinou nárastu je podľa poisťovne vyčerpanie vnútorných síl pri zvládaní stresu z protipandemických opatrení či zhoršenie sociálnej situácie. Najčastejšou diagnózou boli úzkostné poruchy, v roku 2019 a 2020 išlo o depresívne epizódy.

Odborníka počas pandémie podľa dát poisťovne kontaktovali častejšie ženy. „Kým v roku 2019 sme zaznamenali 263-tisíc návštev žien v ambulancii psychiatra, vlani ich už bolo takmer 300-tisíc,” doplnil Štepianský.

Nárast počtu návštev psychiatrických ambulancií eviduje aj Union zdravotná poisťovňa, priblížila jej hovorkyňa Beáta Dupaľová Ksenzsighová. V roku 2020 psychiatra navštevovalo 30 200 poistencov Unionu, v roku 2021 ich bolo 32 800. Najväčší nápor na ambulancie je podľa Ksenzsighovej v Košickom a Prešovskom kraji, nasleduje Banskobystrický a Bratislavský kraj.

Počet predpísaných balení liekov na duševné poruchy vzrástol počas pandémie takisto u poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne. V roku 2019 evidovala poisťovňa 3 454 393 predpísaných balení liekov, v roku 2021 už 3 505 089, uviedla manažérka oddelenia komunikácie VšZP Eva Peterová. Psychiatrickú ambulanciu podľa nej vlani navštívilo 220 275 poistencov, v roku 2019 zase 232 914.

V Refresheri ti každodenne prinášame aktuálne správy zo sveta. Viac noviniek nájdeš v našej sekcii News.
Domov
Zdieľať
Diskusia