Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
1. apríla 2022, 7:24
Čas čítania 0:47
Martin Adam Pavlík TASR

V Černobyli už nie sú žiadne ruské vojská. Kompletne sa stiahli, informuje Kyjev

V Černobyli už nie sú žiadne ruské vojská. Kompletne sa stiahli, informuje Kyjev
Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa
NEWS ČERNOBYĽ RUSKO SPRÁVY ZO SVETA VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ruské jednotky sa začínajú presúvať z Černobyľa smerom k ukrajinsko-bieloruským hraniciam.

Vo štvrtok sme informovali o tom, že oblasť Černobyľa opustilo sedem autobusov s ruskými vojakmi, ktorí vykazovali známky radiačnej otravy. V zamorenej oblasti totiž kopali zákopy. Všetko podstatné o vojne na Ukrajine nájdeš pokope tu.

Podľa najnovších informácií, ktoré priniesla agentúra AFP, predstavitelia vlády v Kyjeve oznámili, že ruskí vojaci sa už úplne stiahli z oblasti nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli.

„Na území jadrovej elektrárne v Černobyli už nie sú žiadni cudzinci,“ uviedla na Facebooku ukrajinská štátna agentúra, ktorá dohliada na uzavretú zónu okolo tejto bývalej elektrárne.

Černobyľ.
Černobyľ. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa


Ukrajinská štátna jadrová energetická spoločnosť Energoatom predtým informovala, že ruské jednotky sa začínajú presúvať z Černobyľa smerom k ukrajinsko-bieloruským hraniciam.

Energetická spoločnosť okrem toho uviedla, že ruská armáda sa pripravuje na odchod aj z neďalekého ukrajinského mesta Slavutyč, kde žijú prevažne zamestnanci komplexu černobyľskej jadrovej elektrárne.

V prvý deň invázie 24. februára ruské okupačné vojská prevzali kontrolu nad černobyľskou lokalitou, kde sa stále skladuje rádioaktívny odpad. Ruské jednotky sa 4. marca zmocnili aj záporožskej jadrovej elektrárne, najväčšej v Európe, a vyvolali poplach, keď ostreľovanie spôsobilo požiar vo výcvikovom zariadení.

Kryt betónového sarkofágu reaktora jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ.
Kryt betónového sarkofágu reaktora jadrovej elektrárne v ukrajinskom meste Černobyľ. Zdroj: TASR/AP


Ukrajina má 15 reaktorov v štyroch aktívnych jadrových elektrárňach, ako aj sklady jadrového odpadu vrátane Černobyľa – miesta najhoršej jadrovej katastrofy z roku 1986.

Domov
Zdieľať
Diskusia