Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. apríla 2022, 14:30
Čas čítania 5:20
Jakub Paulík

100 rokov od vlády Stalina. Ukrajinský hladomor, krvavé čistky a masové deportácie obyvateľov

100 rokov od vlády Stalina. Ukrajinský hladomor, krvavé čistky a masové deportácie obyvateľov
Zdroj: Buyenlarge/Getty Images
HISTÓRIA JOSIF VISSARIONOVIČ STALIN
Uložiť Uložené

Napriek všetkému sa aj dnes nájdu obhajcovia stalinizmu.

Pred 100 rokmi, 3. apríla 1922, sa Josif Vissarionovič Stalin stal prvým generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Za jeho vlády sa odštartoval krvavý diktátorský režim, ktorý si vyžiadal desiatky miliónov ľudských obetí.

Vladimir Putin, prezident Ruskej federácie, ktorá nedávno zaútočila na Ukrajinu, pritom v roku 2017 vyhlásil, že sa osoba Stalina „výrazne démonizuje“ a Rusko sa od jeho čias „zásadne zmenilo“, uvádza The Times. Stalina však netreba démonizovať, stačí poukázať na hrozivé následky jeho vládnutia.

Refresher sa vo svojich článkoch sústredí aj na dôležité historické témy. Nedávno sme písali o 10 príbehoch spojených s vojnovými fotografiami a pozreli sme sa na masaker v Kľakovskej doline, pri ktorom nacisti vyvraždili nevinných ľudí. Našu prácu môžeš podporiť ako člen klubu Refresher+.

Josif Vissarionovič Stalin bol od roku 1922 prvým generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Vládol až do svojej smrti v roku 1953.
Josif Vissarionovič Stalin bol od roku 1922 prvým generálnym tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu. Vládol až do svojej smrti v roku 1953. Zdroj: TASR/Archív.

Hladomor priniesol aj kanibalizmus

Sovietsky zväz začal v priebehu 20. a 30. rokov minulého storočia nútiť roľníkov na Ukrajine, aby vstúpili do družstiev. Proces nútenej kolektivizácie tak zničil funkčné poľnohospodárstvo. Propagandistická mašinéria vtedy z úspešných a majetných roľníkov spravila takzvaných „kulakov“, ktorých sa chcela zbaviť v procese „dekulakizácie“. Sovietsky zväz sa však musel popasovať s množstvom demonštrácií. Ich značná časť prebehla u našich východných susedov.

„Keď sa začiatkom 30. rokov rozbehla kolektivizácia, v jej prvom období Sovietsky zväz zaznamenal až 14 000 roľníckych povstaní s 3,4 miliónmi účastníkov, z toho polovica prebehla práve na Ukrajine. Starý slobodný duch a vôľa postaviť sa za svoje záujmy ovplyvnili aj budúce generácie,“ povedal pre Refresher historik Michal Šmigeľ.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 112570 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Aké mal hladomor následky.
  • Čo spôsobili masové deportácie obyvateľov.
  • Prečo si Stalin Veľkou čistkou paradoxne uškodil.
  • Prečo sa sovietski vojaci museli báť aj o svoje rodiny.
  • Čo vravel o Stalinovi jeho nástupca.
Domov
Zdieľať
Diskusia