Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Visit Bratislava
26. apríla 2022, 18:30
Čas čítania 7:20
Sponzorovaný obsah

72 hodín v Bratislave: zisti, kam do prírody, na dobré jedlo a za umením v hlavnom meste

72 hodín v Bratislave: zisti, kam do prírody, na dobré jedlo a za umením v hlavnom meste
Zdroj: Unsplash/Lukáš Kulla
ZAUJÍMAVOSTI BRATISLAVA CESTOVANIE PO SLOVENSKU GASTRO BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Inšpiruj sa našimi tipmi na rôzne zážitky, podniky aj miesta, ktoré by si mal vidieť.

Kedy si bol naposledy v inom podniku ako zvyčajne, ochutnal nové jedlo či navštívil galériu? Ak nad odpoveďou rozmýšľaš dlhšie ako 10 sekúnd, máme pre teba niekoľko tipov, ktoré to zmenia.

V spolupráci s Visit Bratislava sme pripravili niekoľko tipov na rôznorodé zážitky v hlavnom meste a o pár sa podelili aj čitatelia Refresheru na Instagrame. Poď s nami objavovať nové miesta Bratislavy, nájde sa niečo pre každého – milovníka gastronómie, adrenalínu, kultúry, prírody aj nočného života.

Pripojili sme aj mapu, kde máš podľa kategórií tipy na miesta spomínané v článku + také, ktoré sa doň nevošli. V bočnom paneli si môžeš vypnúť a zapnúť vrstvy príslušných kategórií. Klikni si na hviezdičku, aby sa ti ukazovala táto mapa v Mapách Google. 

 
Kam v Bratislave za umením a kultúrou

Galérie: Danubiana, Galéria 19, Nedbalka, Slovenská národná galéria, DOT. Contemporary Art Gallery, Galéria mesta Bratislavy
Divadlá: Divadlo P. O. Hviezdoslava, SND, Astorka, Divadlo Nová scéna, Radošinské naivné divadlo 
Alternatívnejšie divadlá:
Divadlo Lab, Gunagu, predstavenia sa hrávajú aj v A4 a Novej Cvernovke

Jednoznačne odporúčame Slovenskú národnú galériu so stálou interaktívnou inštaláciou Podivuhodné dejiny umenia s profesorom Škrečkom – prevedie ťa dejinami umenia popri tom, ako budeš triafať mamuty loptičkou alebo stavať pyramídu. Pravidelne sa tu obmieňajú výstavy so súčasným umením aj s rôznymi tematickými dielami a bonus je vstupné zadarmo.

visit bratislavakam v bratislave danubiana
Naše moderátorky Sára a Deniska ti ukážu galériu Danubiana vo vlogu. Zdroj: Refresher

O divadlá tu taktiež nie je núdza. Predstavenia stvorené pre mladú generáciu v Divadle P. O. Hviezdoslava nesúce názov Generácia Z ťa presvedčia, že divadlo nie je nuda. Odporúčame prezrieť si aj program Astorky, SND, Novej scény, kde v predstaveniach najčastejšie hrajú známe herecké legendy.

Kultúra, trhy aj menej tradičné miesta Bratislavy 

Nová Cvernovka je kultúrne a kreatívne centrum, ktoré sídli v bývalej chemickej škole po tom, čo sa muselo presťahovať z pôvodnej, niekdajšej budovy Cvernovky. Sídli tu 132 umeleckých ateliérov, no ponúka toho oveľa viac: párty a koncerty, diskusie, prednášky aj kino. Kúpiš tu grafiku Čiernych dier, nakŕmi ťa bistro Dvanásť duší, niečo sladké pod zub zoženieš v Giraffe Bakery a v Skrytom bare, ktorý nie je úplne skrytý, z teba vyženú smäd. 

Nová Cvernovka žije umením aj kultúrou.
Nová Cvernovka žije umením aj kultúrou. Zdroj: Nová Cvernovka

Stará tržnica je miesto v centre mesta s bohatou históriou a aktuálne veľmi obľúbené medzi viacerými generáciami. Počas teplých večerov námestie pred ňou ožíva, no nie je to inak ani počas sobôt, keď sa tu konajú klasické trhy. Ochutnáš lokálne potraviny, dáš si kávu, víno a na poschodí nájdeš burzu kníh, platní a stánky dizajnérov či lokálnych značiek. Keď budeš počuť klavír, vedz, že to nejde z reproduktorov, ale je to pani Marta, ktorá svojou hrou takto spríjemňuje sobotu návštevníkom Viechy naturálnych vinárov. 

Námestie SNP pred Starou tržnicou sa s príchodom teplých dní zaplní a je obľúbeným miestom rôznych generácií.
Námestie SNP pred Starou tržnicou sa s príchodom teplých dní zaplní a je obľúbeným miestom rôznych generácií. Zdroj: Refresher/Jakub Šuvada

Zabudni na ruch hlavného mesta a uži si čarovnú a veľmi fotogenickú Botanickú záhradu UK a len kúsok odtiaľto je v Karloveskom ramene zakotvená loďka, vyzerajúca ako z filmu Wesa Andersona, hostiaca podnik Mark Twain. Po ceste naspäť sa môžeš zastaviť na Bratislavskom hrade – prejdi sa barokovou záhradou, uži si výhľad a po ceste dole ti odporúčame zastaviť sa vo Vieche pod hradom. 

Inšpiruj sa tipmi našich fanúšikov, čo zažiť v Bratislave.
Inšpiruj sa tipmi našich fanúšikov, čo zažiť v Bratislave. Zdroj: Refresher

Kam do prírody v Bratislave

Skvelé výhľady: Slavín, Kamzík, Devín, vyhliadková veža na Americkej lúke 
Kam do prírody:
Horský Park, Železná studnička, pláže pod Mostom Lanfranconi, Karloveské rameno, Sandberg, Devínska Kobyla, horáreň Krasňany

Keď je reč o výhľadoch – asi najdostupnejšie miesto, kde máš Bratislavu ako na dlani, je Slavín. Cestu hore sa oplatí vyšliapať, aj keď sa zadýchaš, no objavíš architektúru plnú kontrastov. Hneď pri Slavíne sa nachádza obľúbený Horský park, kam sa môžeš vydať na prechádzku malebným dubovým lesom a galériou Horský park.


Ak by ti to nestačilo, vyber sa ešte vyššie, k jednej z ikon hlavného mesta – televíznej veži na Kamzíku. Neďaleko je aj známa Železná studnička, ku ktorej sa môžeš vybrať od Červeného mosta, ktorý je jedným z najstarších železničných mostov na Slovensku.

devínkam v bratislave visit bratislava
Výhľad z hradu Devín. Zdroj: Unsplash/Secret Travel Guide

Možno ťa viac upokojuje pohľad na vodu ako prechádzka lesom. Mal by si preto navštíviť pláže pod Mostom Lanfranconi, ktoré sú na opačnom brehu Dunaja, oproti lodi podniku Mark Twain. Začať môžeš pri zátoke neďaleko bunkra B-S-15. Na brehu Dunaja nájdeš hneď niekoľko pekných súkromných pláží a dokonca aj miesta, kde si môžeš s kamarátmi opekať. 

Kam na jedlo a kávu v Bratislave  

Zážitkové reštaurácie: Irin, Bistronomy, Iasai
Pizza: Basilicò, Neapolna, Slajs ⎟Burger: Quinsboro, Roxor, 
Rôzne: Bao Brothers na Sundecku, Foodstock, Kaliforňan 
Dobre sa naješ za dobrú cenu: Bistro Suvlaki, trhovisko Miletička, streetfood na Poľnej, Orbis, Langošáreň u Klárky, Lacinka   
Dáš si tu jedlo aj kávu celý deň: Bistro Otto!, Brixton, Urban House, Five Points
Kaviarne: Ost Block, Blue Mondays Coffee, Soren, Pán Králiček priestor, Čiary, Mono, Vták, Swag, Kaffeehaus Goriffee, Black.⎟Čajovne: Literárna čajovňa, Podzemníčko  

Ak patríš k tým, ktorí si radi priplatia za jedlo a vnímajú ho ako samostatný zážitok, vyskúšaj novú fine dining reštauráciu Irin, kde si dáš večeru pozostávajúcu z ôsmich chodov a máš k nej párované víno alebo ovocné šťavy. V Bistronomy, naopak, zažiješ aj také klasiky, ako je vyprážaný syr, v úplne novom rozmere, Iasai zas poteší milovníkov ázijskej kuchyne.

Raňajky, brunch, skorý aj neskorý obed či večeru si môžeš dať v bistro Otto!, Brixtone, Urban House, Minte či Fachu – tu môžeš využiť aj náš Refresher benefit. Za návštevu stoja aj pekárne Kruh, The Midnight Bakery alebo Fleur Bakery.

Retro atmosféru aj chute zažiješ v palacinkárni Lacinka a gastrocestovaním v čase môžeš pokračovať v Škodovke s príznačným menu – treska v rožku, parižák, poctivá nátierka alebo makovka.


Kam ísť na raňajky, si môžeš pozrieť aj v našom videu s pár tipmi. 


Najvyberavejších poteší bohatá ponuka Street Food Parku, keď sa námestie pred Starou tržnicou raz mesačne mení na festival jedla. Jeho atmosféru v mini verzii si počas pracovných dní môžeš užiť aj na idylickej Poľnej ulici a jedlo si rovno vychutnať v Medickej záhrade

Uprostred rezidenčného komplexu Sky Park nájdeš kontrastnú Jurkovičovú tepláreň, dnes už zrekonštruovanú národnú pamiatku, kde sa nachádza kaviareň s galériou DOT. Contemporary. Hneď vedľa môžeš skočiť na jedlo, kávu aj drink do Werku. Neďaleko, vo štvrti zvanej 500 bytov, nájdeš aj kaviarne Mono a Pán Králiček Priestor. Kávu odporúčame spojiť aj s prechádzkou pomedzi tehlové domy. 

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa SOREN (@soren_bratislava)

Veľkým kávičkárom poskočí srdiečko v kaviarni Soren, kde si môžeš dať niečo pod zub, na raňajky aj olovrant. Rovnako aj v Black. či Blue Mondays. Čiary nájdeš na nádvorí z vchodu od Laurinskej ulice a uspokojíš tu svoju túžbu po kvalitnej káve, no odporúčame ochutnať aj ich domáce limonády a koláče.

Kam večer v Bratislave

Kam na drink: Brixton, Urban House, The Velvet, Antique American Bar, Baudelaire Bar, Bukowski, .klub pod lampou, U čerta, 
Drink aj zábava: Alchymista, KC Dunaj, Bohéma, Wax, Teleport, Fuga, Nová Cvernovka, Luna bar, 
Na víno: After, Viecha – nájdeš ich niekoľko v meste, Vinotéka pri Modrom kostolíku, Nuda bar, 
Pivo: Výčap u Ernőho, 100 pív, Steinplatz, Ružinovský pivovar Komín

Kam sa chodí v Bratislave na pivo, víno či nejaký drink? Veľmi populárny je Bohéma Bar, kde si dáš všetko – miešaný drink, pivo, víno aj osviežujúcu nealko limonádu. Len kúsok vyššie je The Velvet, kde ti nápoje namiešajú špičkoví barmani, no v menu nájdeš aj jedlo. Podobnou atmosférou ťa zláka aj Antique American Bar.

Mimo rušných ulíc centra, pod Bratislavským hradom, nájdeš podnik U čerta, kam sa chodí najčastejšie na pivo. Hneď na skok je Nuda Bar, kde môžeš ochutnať naturálne vína či saké, a ďalej od centra pri autobusovej stanici je útulný podnik Afterzameraný hlavne na vína.

after
Zdroj: Šuvada visual adventure

Rôzne craftové pivá si dáš v podniku Steinplatz, čo boli pôvodne mestské verejné toalety – no nemusíš sa báť, že by ťa privítal nepríjemný zápach. Bohatý výber pív nájdeš aj v záhradnej pivárni Kollarko, v podniku na Americkom námestí s príznačným názvom Americke či na Medenej ulici v podniku 100 pív. 

V spomínanom obchodnom dome KC Dunaj nájdeš rovnomenné kultúrne centrum, kde sa každý víkend konajú párty rôznych žánrov, diskusie, prednášky a iné zaujímavé podujatia.


Zatancuješ si aj v Bohéme, Alchymistovi, no ak hľadáš parket s disko guľou nad hlavou, môžeš zájsť do Luna Baru. V prípade, že vyhľadávaš skôr alternatívnejšiu scénu, určite sa ti bude páčiť vo Fuge a Novej Cvernovke, fanúšikov elektronickej hudby, „raverov“, osloví Teleport alebo Wax vedľa Bohémy.

Kam počas leta v Bratislave

Tu sa schladíš pri vode: Wakelake, Draždiak, Divoká voda, kúpaliská Delfín, Matador, Mičurin, Delfín 
Miesta, ktoré stoja za to v lete: Tyršák, dunajská hrádza, splav Malého Dunaja, nábrežie Eurovey, U čerta


V Bratislave sa rôzne miesta počas leta menia na tie, kde nie je núdza o zábavu. Jednoznačne sem patria také, kde sa môžeš schladiť pri vode, na výber máš rôzne prírodné vodné plochy aj kúpaliská. Ak ťa lákajú rôzne športy a chceš zažiť atmosféru pláže, rozhodne nevynechaj Wakelake, kde si môžeš skúsiť wakeboard, paddleboard a takisto vychutnať skvelé jedlo a drinky, dobrú hudbu aj večerné kino. 

Atmosféru pláže s výhľadom na Dunaj a panorámu mesta si užiješ aj na Tyršáku, mestskej pláži. Kedysi zanedbané parkovisko sa v lete mení na veľmi obľúbené miesto, kde môžeš pokojne stráviť aj celý deň. Nájdeš tu stánky s občerstvením aj osviežením nielen v podobe nápojov. Na pláži, samozrejme, nesmie chýbať volejbalové ihrisko, cez deň sa tu konajú rôzne diskusie a workshopy a večer si môžeš užiť koncert či len tak posedieť s kamarátmi.

Zašportovať si môžeš aj na dunajskej hrádzi, ktorá je veľmi obľúbená medzi bežcami, cyklistami aj milovníkmi kolieskových korčúľ. Ak patríš do tej poslednej kategórie, venuj pozornosť akcii Bratislava-inline, kde sa počas piatkových večerov konajú prejazdy mestom a môžeš si tak zajazdiť na miestach, ktoré sú inokedy plné áut. 

Keď budeš mať chuť len tak si posedieť a užívať si slnečné lúče, môžeš tak urobiť na nábreží Dunaja pri Eurovei. Večer stojí za to posedenie na schodoch pri podniku U Čerta, a ak máš chuť spoznávať nielen rôzne miesta, ale aj domácich, odporúčame ti ísť si sadnúť na námestie pred Starou tržnicou, ktoré počas letných večerov ožíva ešte viac ako inokedy. 

Urob si predĺžený víkend v Bratislave

Máš chuť zažiť toho čo najviac? Máme pre teba príklad, ako na to – predstavme si, že si v Bratislave od piatkového rána. V bodoch sme ti spísali, ako môže vyzerať tvojich 72 hodín v hlavnom meste. 

Piatok: Raňajky vo Fachu, prechádzka botanickou záhradou, ZOO, výlet na Devín, prechádzka popri Karloveskom ramene, obed v street foode na Poľnej, káva v Sorene, prechádzka mestom, posedenie pri drinku v Antique American Bar alebo Baudelaire, večer si môžeš zatancovať v Bohéme, KC Dunaj alebo zájsť do Novej Cvernovky.

Sobota
: Raňajky – trhy v Starej tržnici, galéria Nedbalka/SNG, vychádzka na Slavín a Bratislavský hrad, obed na Sundecku, prechádzka Sadom Janka Kráľa, oddych na nábreží Dunaja – Eurovea alebo Tyršák (podľa ročného obdobia), neskôr posedenie vo Vieche alebo pred Starou tržnicou a potom môžeš pokračovať do Fugy, KC Dunaj, Bohémy alebo ísť na drink do Mirror Baru.

Nedeľa:
Raňajky v Otto!, smer galéria Danubiana, po príchode obed podľa svojho výberu – napríklad Brixton, Quinsboro (záleží na tom, na čo budeš mať chuť), prechádzka na Železnej studničke, poobedná káva v kaviarni Čiary, zmrzlina v meste, neskôr smer UFO, kde spojíš skvelý výhľad s večerou. 

Ako stráviť 72 hodín v Bratislave plných aktivít, zážitkov a dobrého jedla, sa môžeš inšpirovať aj v našom vlogu. 

 

Ďalšie tipy, čo všetko zažiť v Bratislave počas 72 hodín, nájdeš na webe Visit Bratislava. Nájdeš tu užitočný plánovač výletu, ktorý ti prispôsobí program podľa tvojich požiadaviek.

naplánovať výlet
bratislava 72-hodinové mesto
Realizované s finančnou podporou ministerstva dopravy a výstavby SR.
Domov
Zdieľať
Diskusia