Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
10. februára 2022, 17:30
Čas čítania 2:57
Daniel Mikolášik

Michelinský potenciál v centre Bratislavy. Zážitková reštaurácia Irin známeho šéfkuchára Heska ponúka 9-chodové gastroumenie

Michelinský potenciál v centre Bratislavy. Zážitková reštaurácia Irin známeho šéfkuchára Heska ponúka 9-chodové gastroumenie
Zdroj: Instagram/@lukashesko, Refresher/Samuel Majdek
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ako vyzerá dotyk Michelinu v centre hlavného mesta?

„Jedlom sa snažíme vyvolávať emócie. Pôvod a kvalita surovín sú pre nás prvoradé, ale rovnako dôležitá je aj vynaliezavosť pri ich použití a schopnosti, ako to urobiť dokonale,“ opisuje jeden z najlepších slovenských šéfkuchárov Lukáš Hesko svoj nový finediningový podnik.

Reštaurácia s názvom Irin sa nachádza v centre Bratislavy na Rudnayovom námestí a láka na poctivé kvalitné jedlo zakorenené v regionálnych tradíciách, avšak prepracované na novú úroveň. Okrem toho nájdeš v ponuke aj autentické vína s nízkou intervenciou.

Vchod do bratislavskej reštaurácie Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Vchod do bratislavskej reštaurácie Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Ak sa ti páčia témy a rozhovory o nových gastropodnikoch, sleduj témy gastro a gastro Bratislava. Refresher sa usiluje predstavovať najlepšie prevádzky, ľudí a talenty za nimi, podporovať lokálnu gastronómiu. Môžeš nám s tým pomôcť, ak sa pridáš do klubu REFRESHER+.

Dotyk Michelinu

Lukáš Hesko je medzi nadšencami dobrého jedla známe meno. V minulosti pôsobil v Londýne či Štokholme, kde pracoval v michelinskej reštaurácii Gatrologik či v reštaurácii Mathias Dahlgren Matsalen, v tom čase 21. najlepšej reštaurácii sveta.

Odporúčané
Mať dve michelinské hviezdy je ťažšie ako jednu alebo tri, samovraždy nie sú výnimka, hovorí jeden z najlepších šéfkuchárov Mať dve michelinské hviezdy je ťažšie ako jednu alebo tri, samovraždy nie sú výnimka, hovorí jeden z najlepších šéfkuchárov 6. mája 2020, 11:06

Pred dovŕšením tridsiatky sa ako šéfkuchár vrátil na Slovensko, kde pôsobil v bratislavskom Fachu alebo v trnavskej Akademii, ktorú v podcaste Podgast pre Refresher opísal ako hybridný koncept s lokálnymi surovinami.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lukas Hesko (@lukashesko)

„Mne je divné o tom vôbec hovoriť, príde mi to ako samozrejmosť. Vždy by to tak malo byť. Lokálnosť by mala byť o samotných surovinách a o prístupe k jedlu,“ prezradil pre Refresher. V septembri 2020 otvoril uprostred druhej vlny koronavírusu bar s langošmi a teraz prichádza s vlastným finediningom pod značkou Irin.

Odporúčané
Langoš Bar: Varil v michelinských reštauráciách, dnes ti urobí langoš Langoš Bar: Varil v michelinských reštauráciách, dnes ti urobí langoš 22. septembra 2020, 19:40
Stolovanie počas tasting menu v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Stolovanie počas tasting menu v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Kulinársky zážitok v jeho novej reštaurácii zahŕňa degustačné menu, ktoré je podľa jeho slov živé, impulzívne a mení sa na základe ročných období, dostupnosti zdrojov a ich vlastnej inšpirácie.

Menu pozostáva z deviatich chodov, za ktoré zaplatíš 55 €. Ak by si ho chcel spárovať aj so slušným výberom naturálnych vín alebo s nealkom, menu si môžeš spestriť za 35 €. Podobný koncept v Bratislave dlho chýbal a Heskov Irin má veľké predpoklady na to, aby si domáci vďaka nemu osvojili nové zážitky a chute v kombinácii s kvalitnými surovinami.

Kačka s pečenou mladou kapustou a fermentovanou tekvicou v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Kačka s pečenou mladou kapustou a fermentovanou tekvicou v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Umelecké diela priamo na tanieri

„Vybrať sa za zážitkom ako na akýkoľvek iný druh umenia. Usadiť sa a pozorovať, ako tento perfektne namazaný stroj poháňaný vášňou a chuťami servíruje dokonalé umelecké diela na tanieri,“ opísal svoje pocity z prevádzky Irin foodbloger Čiližrút.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Náš kolega Samuel Majdek navštívil Irin krátko po otvorení a opísal dojmy z reštaurácie a deväťchodového menu. Podľa jeho slov išlo o úžasnú zážitkovú gastronómiu, v ktorej cítiť Heskovu kulinársku DNA. Zúročil totiž všetky svoje znalosti zo svetových reštaurácií a vložil ich do podniku, ktorý má potenciál na michelinskú hviezdu.

„Ak by mesto Bratislava pozvalo zástupcov Michelin Guidu a mali tu možnosť hodnotiť, tak si myslím, že Irin je prevádzka, ktorá si zaslúži udelenie hviezdičky. A to z viacerých dôvodov. Prvý je priestor, ktorý dýcha skvelou atmosférou, a samotná lokalita v blízkosti Dómu sv. Martina má dušu,“ opisuje Samuel.

Pošírované vajce v pene z prepáleného masla a so zemiakovou slamou v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Pošírované vajce v pene z prepáleného masla a so zemiakovou slamou v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Priestory sú menšie, ladené do minimalistického štýlu so zaoblenými stropmi. Je to na prvý pohľad chladné, pripomínajúce škandinávsky štýl, no zároveň veľmi útulné a príjemné. Ďalšími dôvodmi sú srdečná obsluha, profesionálna kuchyňa, kvalitné suroviny a nezabudnuteľný gastronomický zážitok. 

Deväťchodové menu, ktoré ťa prenesie do inej dimenzie

V Irine aktuálne nemajú à la carte menu, ale iba tasting menu. Hosť je súčasťou kuchyne, ktorá je otvorená, takže vidíš od začiatku všetky procesy prípravy spolu s kuchármi. Ide o deväťchodové menu, ktoré ti postupne nosia, a každé jedlo ti opíšu, vysvetlia, prečo ho takto vyskladali či odkiaľ pochádzajú suroviny. Ľuďom sa počas podávania prihovára aj samotný šéfkuchár Hesko.

Chrumkavý čips s kaviárom a kvasákom vo vodke v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Chrumkavý čips s kaviárom a kvasákom vo vodke v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Kladú dôraz na lokálnosť a čerstvosť. Lukáš Hesko prezradil, že menu bude často obmieňať, aby spĺňalo práve aspekt čerstvosti. „Začalo sa to úžasným chrumkavým čipsom s kaviárom a kvasákom vo vodke. Po ňom prišiel údený losos s marinovaným koreňom zo šťaveľa, ktorý bol neopísateľne lahodný,“ spomína zákazník Samuel Majdek.

Údený losos s marinovaným koreňom zo šťaveľa v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Údený losos s marinovaným koreňom zo šťaveľa v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

„Niekoho môže prekvapiť polievka s kalerábom a jablkom podávaná na studený spôsob ako gaspacho. Ja som fanúšikom teplej polievky, takže to mi úplne nesadlo,“ dodáva.

Odporúčané
Bratislavskú Jedáleň na družstve navštevujú policajti aj „ufúľaní slovnaftári“. Cez víkendy sa tu konajú cigánske bašavely Bratislavskú Jedáleň na družstve navštevujú policajti aj „ufúľaní slovnaftári“. Cez víkendy sa tu konajú cigánske bašavely 29. septembra 2023, 14:30

Nasledovalo pošírované vajce v pene z prepáleného masla a so zemiakovou slamou, chlieb s vyzretým maslom a kačka s pečenou mladou kapustou a fermentovanou tekvicou.

Polievka s kalerábom a jablkom podávaná na studený spôsob v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Polievka s kalerábom a jablkom podávaná na studený spôsob v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Úplne iným vesmírom sú dezerty – kravské kolostrum s čerešňami, kardamómom a chrumkavým topinamburom a malý bonbón z chrenového parfait so smrekovým cukrom. Jedlá z tasting menu sú, pochopiteľne, menšie, ale tým, že ich je deväť, odchádzaš nielen zasýtený, ale aj spokojný a s nezabudnuteľným zážitkom. 

Kravské kolostrum s čerešňami, kardamómom a chrumkavým topinamburom v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Kravské kolostrum s čerešňami, kardamómom a chrumkavým topinamburom v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek
Domov
Zdieľať
Diskusia
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.