Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
10. februára 2022 o 17:30
Čas čítania 2:57
Daniel Mikolášik

Michelinský potenciál v centre Bratislavy. Zážitková reštaurácia Irin známeho šéfkuchára Heska ponúka 9-chodové gastroumenie

Michelinský potenciál v centre Bratislavy. Zážitková reštaurácia Irin známeho šéfkuchára Heska ponúka 9-chodové gastroumenie
Zdroj: Instagram/@lukashesko, Refresher/Samuel Majdek
GASTRO GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL GASTROTESTY
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Ako vyzerá dotyk Michelinu v centre hlavného mesta?

„Jedlom sa snažíme vyvolávať emócie. Pôvod a kvalita surovín sú pre nás prvoradé, ale rovnako dôležitá je aj vynaliezavosť pri ich použití a schopnosti, ako to urobiť dokonale,“ opisuje jeden z najlepších slovenských šéfkuchárov Lukáš Hesko svoj nový finediningový podnik.

Reštaurácia s názvom Irin sa nachádza v centre Bratislavy na Rudnayovom námestí a láka na poctivé kvalitné jedlo zakorenené v regionálnych tradíciách, avšak prepracované na novú úroveň. Okrem toho nájdeš v ponuke aj autentické vína s nízkou intervenciou.

Vchod do bratislavskej reštaurácie Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Vchod do bratislavskej reštaurácie Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Ak sa ti páčia témy a rozhovory o nových gastropodnikoch, sleduj témy gastro a gastro Bratislava. Refresher sa usiluje predstavovať najlepšie prevádzky, ľudí a talenty za nimi, podporovať lokálnu gastronómiu. Môžeš nám s tým pomôcť, ak sa pridáš do klubu REFRESHER+.

Dotyk Michelinu

Lukáš Hesko je medzi nadšencami dobrého jedla známe meno. V minulosti pôsobil v Londýne či Štokholme, kde pracoval v michelinskej reštaurácii Gatrologik či v reštaurácii Mathias Dahlgren Matsalen, v tom čase 21. najlepšej reštaurácii sveta.

Odporúčané
Mať dve michelinské hviezdy je ťažšie ako jednu alebo tri, samovraždy nie sú výnimka, hovorí jeden z najlepších šéfkuchárov Mať dve michelinské hviezdy je ťažšie ako jednu alebo tri, samovraždy nie sú výnimka, hovorí jeden z najlepších šéfkuchárov 6. mája 2020 o 11:06

Pred dovŕšením tridsiatky sa ako šéfkuchár vrátil na Slovensko, kde pôsobil v bratislavskom Fachu alebo v trnavskej Akademii, ktorú v podcaste Podgast pre Refresher opísal ako hybridný koncept s lokálnymi surovinami.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Lukas Hesko (@lukashesko)

„Mne je divné o tom vôbec hovoriť, príde mi to ako samozrejmosť. Vždy by to tak malo byť. Lokálnosť by mala byť o samotných surovinách a o prístupe k jedlu,“ prezradil pre Refresher. V septembri 2020 otvoril uprostred druhej vlny koronavírusu bar s langošmi a teraz prichádza s vlastným finediningom pod značkou Irin.

Odporúčané
Langoš Bar: Varil v michelinských reštauráciách, dnes ti urobí langoš Langoš Bar: Varil v michelinských reštauráciách, dnes ti urobí langoš 22. septembra 2020 o 19:40
Stolovanie počas tasting menu v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Stolovanie počas tasting menu v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Kulinársky zážitok v jeho novej reštaurácii zahŕňa degustačné menu, ktoré je podľa jeho slov živé, impulzívne a mení sa na základe ročných období, dostupnosti zdrojov a ich vlastnej inšpirácie.

Menu pozostáva z deviatich chodov, za ktoré zaplatíš 55 €. Ak by si ho chcel spárovať aj so slušným výberom naturálnych vín alebo s nealkom, menu si môžeš spestriť za 35 €. Podobný koncept v Bratislave dlho chýbal a Heskov Irin má veľké predpoklady na to, aby si domáci vďaka nemu osvojili nové zážitky a chute v kombinácii s kvalitnými surovinami.

Kačka s pečenou mladou kapustou a fermentovanou tekvicou v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Kačka s pečenou mladou kapustou a fermentovanou tekvicou v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Umelecké diela priamo na tanieri

„Vybrať sa za zážitkom ako na akýkoľvek iný druh umenia. Usadiť sa a pozorovať, ako tento perfektne namazaný stroj poháňaný vášňou a chuťami servíruje dokonalé umelecké diela na tanieri,“ opísal svoje pocity z prevádzky Irin foodbloger Čiližrút.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Čiližrút (@cilizrut)

Náš kolega Samuel Majdek navštívil Irin krátko po otvorení a opísal dojmy z reštaurácie a deväťchodového menu. Podľa jeho slov išlo o úžasnú zážitkovú gastronómiu, v ktorej cítiť Heskovu kulinársku DNA. Zúročil totiž všetky svoje znalosti zo svetových reštaurácií a vložil ich do podniku, ktorý má potenciál na michelinskú hviezdu.

„Ak by mesto Bratislava pozvalo zástupcov Michelin Guidu a mali tu možnosť hodnotiť, tak si myslím, že Irin je prevádzka, ktorá si zaslúži udelenie hviezdičky. A to z viacerých dôvodov. Prvý je priestor, ktorý dýcha skvelou atmosférou, a samotná lokalita v blízkosti Dómu sv. Martina má dušu,“ opisuje Samuel.

Pošírované vajce v pene z prepáleného masla a so zemiakovou slamou v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Pošírované vajce v pene z prepáleného masla a so zemiakovou slamou v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Priestory sú menšie, ladené do minimalistického štýlu so zaoblenými stropmi. Je to na prvý pohľad chladné, pripomínajúce škandinávsky štýl, no zároveň veľmi útulné a príjemné. Ďalšími dôvodmi sú srdečná obsluha, profesionálna kuchyňa, kvalitné suroviny a nezabudnuteľný gastronomický zážitok. 

Deväťchodové menu, ktoré ťa prenesie do inej dimenzie

V Irine aktuálne nemajú à la carte menu, ale iba tasting menu. Hosť je súčasťou kuchyne, ktorá je otvorená, takže vidíš od začiatku všetky procesy prípravy spolu s kuchármi. Ide o deväťchodové menu, ktoré ti postupne nosia, a každé jedlo ti opíšu, vysvetlia, prečo ho takto vyskladali či odkiaľ pochádzajú suroviny. Ľuďom sa počas podávania prihovára aj samotný šéfkuchár Hesko.

Chrumkavý čips s kaviárom a kvasákom vo vodke v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Chrumkavý čips s kaviárom a kvasákom vo vodke v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Kladú dôraz na lokálnosť a čerstvosť. Lukáš Hesko prezradil, že menu bude často obmieňať, aby spĺňalo práve aspekt čerstvosti. „Začalo sa to úžasným chrumkavým čipsom s kaviárom a kvasákom vo vodke. Po ňom prišiel údený losos s marinovaným koreňom zo šťaveľa, ktorý bol neopísateľne lahodný,“ spomína zákazník Samuel Majdek.

Údený losos s marinovaným koreňom zo šťaveľa v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Údený losos s marinovaným koreňom zo šťaveľa v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

„Niekoho môže prekvapiť polievka s kalerábom a jablkom podávaná na studený spôsob ako gaspacho. Ja som fanúšikom teplej polievky, takže to mi úplne nesadlo,“ dodáva.

Odporúčané
TEST čokoládových proteínových pudingov: najdrahší neznamená najlepší. Ktoré sú najlacnejšie, najchutnejšie a sú naozaj zdravé? TEST čokoládových proteínových pudingov: najdrahší neznamená najlepší. Ktoré sú najlacnejšie, najchutnejšie a sú naozaj zdravé? 20. novembra 2024 o 14:30

Nasledovalo pošírované vajce v pene z prepáleného masla a so zemiakovou slamou, chlieb s vyzretým maslom a kačka s pečenou mladou kapustou a fermentovanou tekvicou.

Polievka s kalerábom a jablkom podávaná na studený spôsob v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Polievka s kalerábom a jablkom podávaná na studený spôsob v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek

Úplne iným vesmírom sú dezerty – kravské kolostrum s čerešňami, kardamómom a chrumkavým topinamburom a malý bonbón z chrenového parfait so smrekovým cukrom. Jedlá z tasting menu sú, pochopiteľne, menšie, ale tým, že ich je deväť, odchádzaš nielen zasýtený, ale aj spokojný a s nezabudnuteľným zážitkom. 

Kravské kolostrum s čerešňami, kardamómom a chrumkavým topinamburom v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska.
Kravské kolostrum s čerešňami, kardamómom a chrumkavým topinamburom v bratislavskej reštaurácii Irin šéfkuchára Lukáša Heska. Zdroj: Refresher/Samuel Majdek
Domov
Zdieľať
Diskusia