Prepnúť do nočného režimu
Prepnúť do denného režimu
Piatok 30. 10. 2020 meniny má Šimon, Simona

hľadaj na refresheri

Chceš dostávať notifikácie aj na tomto zariadení?
Gastro
10
Adel Ghannam
22. september 2020, 19:40
Čas čítania: 3:20
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Langoš Bar: Varil v michelinských reštauráciách, dnes ti urobí langoš

Ako chutí langoš s krevetami za osem eur? Porazí osvedčenú klasiku? Môže sa bratislavský streetfood báť novej konkurencie? Na všetky otázky sme sa pokúšali nájsť odpoveď v Langoš Bare.

Adel Ghannam
22. september 2020, 19:40
Čas čítania: 3:20
Langoš Bar: Varil v michelinských reštauráciách, dnes ti urobí langoš
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk
Musíš byť prihlásený/á , aby si mohol uložiť článok.
Nepodařilo se uložit změny. Zkus se nově přihlásit a zopakovat akci.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
10
Uložiť na neskôr.
Uložený článok nájdeš
v ponuke používateľa.

Otvoriť si podnik uprostred druhej vlny koronavírusu je asi opakom toho, čo by poradil hocikomu aj tretotriedny finančný poradca. Na druhej strane, je uprostred pracovného dňa a pred bratislavskou Starou tržnicou sa začínajú schádzať ľudia, ako keby bol piatok večer. Prečo? Lukáš Hesko a Robert Nagy si otvorili stánok s langošmi.

 

Hesko a Nagy sú mená, ktoré každému nadšencovi dobrého jedla netreba predstavovať, avšak ak si „scénu“ nesledoval do podrobna, tak v skratke.

 

Lukáš Hesko je postavou stojacou za prevádzkami ako bratislavský Fach alebo Trnavská Akadémia, ktorý má za sebou aj prácu v michelinských reštauráciách v Škandinávii. Robert Nagy je zase reštauratér, ktorého skvelé bistro Otto! ponúka malé sezónne menu párované s naturálnymi vínami. Okrem toho má v Nitre populárnu prevádzku Polievkáreň.

 

Ako to teda vyzerá, keď sa táto dvojica rozhodne dodať nový šmrnc pouličnému jedlu, ktoré v posledných rokoch naberá novú popularitu?

NAČÍTAŤ ČLÁNOK BEZPLATNE
Predplať si REFRESHER+ a získaj ďalšie výhody

Tento článok dočítaš bezplatne, no s predplatným REFRESHER+ získaš prístup ku viac ako 1359 zamknutým článkom a dostaneš ďalšie benefity.

VIAC O PREDPLATNOM
Kedykoľvek ho jednoducho zrušíš
Už od 1.99 € mesačne
S REFRESHER+ môžeš čitať aj tieto články
Prečo užívať CBD, keď z neho nebudem „high"? Môže dopomôcť k riešeniu rôznych zdravotných problémovPrečo užívať CBD, keď z neho nebudem „high"? Môže dopomôcť k riešeniu rôznych zdravotných problémov
Ako natáčali Borata 2 a ktoré scény boli dohodnuté s hercami? Ako natáčali Borata 2 a ktoré scény boli dohodnuté s hercami?
NIO chce odstrániť najväčší nedostatok elektromobilov. Novú a nabitú batériu dostaneš na „čerpačke“ za menej než 3 minútyNIO chce odstrániť najväčší nedostatok elektromobilov. Novú a nabitú batériu dostaneš na „čerpačke“ za menej než 3 minúty
VIAC

 

 

 

Ochutnali sme langoš s krevetami za osem eur. V tom istom podniku nám ho ale dali aj s kečupom. Ako chutí v langoš bare?
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk
 

Odpoveď už sčasti poznajú návštevníci trnavskej Akadémie. Práve v nej dal Hesko langošu luxusný nádych, keď predstavil v menu svoje Ferrari, na ktoré odkazuje aj v menu Langoš Baru.

 

Nájdeme ho v priestoroch bratislavskej Starej Tržnice vedľa populárneho Výčapu u Ernőho, ktorý je cez víkend jednou z povinných zastávok pre každého, kto sa zúčastňuje na bratislavskom nočnom živote. 

 

Priestor samotného Langoš Baru je skromný. Nie je to reštaurácia ani bistro, je to doslova bar a na konzumáciu hotového produktu slúžia stolčeky vonku. V zime sa však nemusíš báť podchladenia, langoš pokojne zješ aj u susedov vo Výčape. Vzhľadom na to, že je stále teplo, zvolili sme Námestie Nežnej Revolúcie, na ktorom sa samotná tržnica nachádza. 

 

Ochutnali sme langoš s krevetami za osem eur. V tom istom podniku nám ho ale dali aj s kečupom. Ako chutí v langoš bare?
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk

Po vchode do prevádzky nájde zákazník aj samotných Nagyho a Heska, ktorí ostošesť vyprážajú, ako keby nemali za sebou to, čo majú. Je otázne, či si takú poctu zaslúžili iba prví zákazníci, avšak kvitujeme a skúmame prehľadné menu. 

 

Nájdeme v ňom tri langoše. Spomínané Ferrari, odkaz na slovenské dedičstvo Bryndza 2022 a tajuplný 69 ostrovov. Na menu objavia smädní jedinci aj nejaký ten miešaný nápoj v podobe Gin Tonicu za skoro ľudové 4 eurá (mysli na to, že sme v centre Bratislavy) alebo Bloody Marry, na ktorú sa tešíme najbližšie sobotné ráno. Dnes sme tu iba pri langoše. 

Ferrari

Ferrari je z trojice, ktorú chalani ponúkajú, asi najfamiliárnejší obraz toho, čo Slováci poznajú pod menom langoš. Za štyri eurá dostaneme síce menší kus jedla, než sme zvyknutí, avšak tento má v sebe zopár bonusov. 

 

Okrem mimoriadne kvalitného kečupu a smotany na ňom totiž nájdeme taliansky syr Pecorino. V tom odkazuje Hesko aj na už spomínanú Akadémiu, kde si posh verziu tohto jedla môžeme vychutnať v menšom balení a s drahšou cenovkou.

 

Ochutnali sme langoš s krevetami za osem eur. V tom istom podniku nám ho ale dali aj s kečupom. Ako chutí v langoš bare?
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk

Tento je však oveľa viac pouličný, správne mastný a viac vláčny ako chrumkavý. Pre klasikov ideálna voľba, keďže sa stále priblížiš k tej chuti, ktorú poznáš, či už z bufetu na kúpalisku alebo Miletičke.

 

K tomuto však nedostaneš prepálený olej, omamnú chuť cesnaku, ktorá prebíja zvyčajne lacný kečup, ale poriadne paradajkovo chutiaci produkt. Ten si však stále dokázal zachovať svoju sladkosť, čím zo seba neurobil Marinara omáčku a pridal k tomu slanosť a menší kick v podobe Pecorina.  Za nás jasná voľba a predpokladáme, že aj pre cenu a zjav pôjde o bestselller.

Bryndza 2022

Bryndza na langoši nie je rozhodne niečo, čo by napadlo pánov z Langoš Baru ako prvých, avšak keď niečo funguje, načo to meniť. Kombinácia, ktorá prišla na um každého kuchára pokúšajúceho sa dodať langošu punc novoty, je dopĺňaná v Langoš Bare o čerstvý špenát, chrumkavú cibuľku a nečakane aj nakladané jalapenos papričky.

  

Spolu so smotanou dostaneš opätovne langoš v novom kabáte, ktorý by však rozhodne netrpel na prekombinovanosti. Niekoho možno zamrzí na langoš trocha netradičná cena v podobe 5,50 eur. Za nás však testom spoľahlivosti prešiel, aj keď viac preferujeme jeho brata Ferrari.

 

Ochutnali sme langoš s krevetami za osem eur. V tom istom podniku nám ho ale dali aj s kečupom. Ako chutí v langoš bare?
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk

69 ostrovov

Chápeme. Langoš s krevetami. Namyslená blbosť, však? Za osem eur je to asi aj v kombinácii s názvom provokácia. Je to síce odvážne tvrdenie, avšak langoš s krevetami nie je hovadina. Minimálne, keď ti ho pripravia v langoš bare.

 

Dáš zaň síce viac ako za priemerné denné menu, avšak kreviet dostaneš skutočne hodne a nie sú rozvarené. Sme síce v strednej Európe, takže čerstvé tigrie krevety nečakaj, avšak chutné krevety urobené na pare a následne zachladené stoja za to. Obzvlášť, keď ich dopĺňajú skvelá koktejlová omáčka a šalátové uhorky.

 

Ochutnali sme langoš s krevetami za osem eur. V tom istom podniku nám ho ale dali aj s kečupom. Ako chutí v langoš bare?
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk

Verdikt 

Streetfood je stále hitom tretieho tisícročia. Čoraz viac šéfkuchárov zo špičkových reštaurácií s ním experimentuje, či už sú to biožemle, mäsiarske burgre alebo langoše. Slováci sa postupne učia platiť za kvalitu a nie kvantitu a lepšie miesto ako Námestie Nežnej Revolúcie pre podobný experiment dnes asi neexistuje. 

 

Na rozdiel od iných prevádzok, ktoré sa snažia budovať si meno na faux luxuse angažovaním influencerov, znásilňovaním avokáda alebo nebodaj jedlým zlatom, je však Langoš bar prevádzkou so skutočným langošom.

 

Ochutnali sme langoš s krevetami za osem eur. V tom istom podniku nám ho ale dali aj s kečupom. Ako chutí v langoš bare?
Zdroj: Mikuláš Bado / Refresher.sk

Tak ako pri talianskych cestovinách, aj pri langoši má hrať hlavnú rolu cesto. A to chalani z langoš baru chápu, keď je ich produkt od začiatku do konca vyvážený, a preto nás toppingy zaujímajú až sekundárne, aj keď sú skvelé.

 

Langoš bar môžeme teda len odporučiť, staviť na klasiku v podobe Ferrari a pri špeciálnych príležitosťiach vytasiť 10 eurovku a rozmaznať sa krevetami. 

Upozorniť na chybu. Ak si našiel nedostatok v článku alebo máš pripomienky, daj nám vedieť.
Náhľadový obrázok: Mikuláš Bado / Refresher.sk Tagy: langošbar, Hesko
Pridaj sa k tým, ktorí nás podporili. Predplať si R+ VIAC
Ohodnoť článok
9
Zdieľaj článok
Hodnotenie tohto článku je dostupné len s aktívnym predplatným REFRESHER+.
Predplatiť si
Zrušiť
Pri hodnotení článku nastala chyba. Skús sa nanovo prihlásiť a znova ohodnotiť článok.

V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
OK
NAHOR
Dostávaj najlepší obsah mailom
Nestíhaš všetko sledovať? Pošleme ti do schránky najčítanejší a najlepší obsah.
Žiadny spam. Kedykoľvek sa môžeš z odberu odhlásiť.
Posielať email
Najčítanejšie
Dostávaj upozornenia na aktuálne udalosti, ako je táto. Zapnúť upozornenia
Domov
Zdielať
Diskusia
Hľadať
Viac
Zapni upozornenia a už ti nič neujde!

Chceš vedieť čo sa deje a mať prehľad? Dostávaj upozornenia o najhorúcejších správach na Refresheri.

(Príklady: Horel Notre Dame, Zomrel Mac Miller, Trailer na Avengerov)
(Príklady: Sagan skončil prvý, Nový zákon s vplyvom na moderných ľudí, Dnes nás čaká zatmenie slnka)
Ak chceš, aby sme ti poslali takmer všetky novinky, vyber túto možnosť.