Pekáreň otvorili v marci, kváskový chlieb sa niekedy vypredá uprostred dňa.
V Novom Meste nedávno vyrástla nová prevádzka, ktorá sa už teší pravidelným klientom. Najkrajšou ozdobou skromného minimalistického priestoru sú jednoznačne remeselné produkty, ktoré treba vnímať naozaj všetkými zmyslami.
Pekáreň vlastnia manželia Milko a Emília Tomljenovićovci. My sme sa priamo v prevádzke rozprávali s Emíliou. Pečivo úprimne miluje a hovorí, že síce si nikdy počas práce nesadne, aby zjedla celý croissant, ale pri všetkom ochutnávaní zje za celý deň aj niekoľko kusov pečiva.
Aj doma majú na stole vždy kváskový chlieb, v domácnosti pečie jej manžel. Výborne sa dopĺňajú a spoločne vytvorili remeselnú pekáreň, za ktorou cestujú aj ľudia z iných mestských častí.
„Manžel mal nápad a ja som po ťažkom období hľadala, ako upgradovať svoj život a realizovať sa po štyridsiatke,“ vraví majiteľka. Nápad na podnikanie hľadali vo svojich životoch, pričom dospeli k záveru, že milujú jedlo. Hľadali teda uplatnenie v tejto oblasti.
Zároveň im chýbala práve lokálna pekáreň, ktorá by nebola veľkovýrobou, no naopak by cez veľmi osobný kontakt so zákazníkom dodávala čerstvé produkty do jednej mestskej štvrte. Postupne rozbiehajú spolupráce aj s inými podnikmi, napríklad s kaviarňou Sväg, kde tiež dostaneš kváskové chlebíky z Kruhu.
Teplé a chrumkavé radosti
Kruh má širokú ponuku, ktorá poteší každého milovníka pečiva. Pokiaľ ide o kváskové chleby, cenovo sa pohybujú od 1,90 € do zhruba štyroch eur. Ponúkajú klasický biely a špaldový so semienkami či ražný s rascou.
Výraznú časť pultu zaberajú sladkosti, najmä croissanty. Okrem maslových bez plnky ponúkajú napríklad mandľový croissant (double baked s mandľovou plnkou aj mandľovou posýpkou za 3,40 €), rovnako majú kokosový či s domácou marmeládou, ktorú si vyrábajú sami.
Čo sa dozvieš po odomknutí?
- Ako vyzerajú croissanty, pain au chocolat a iné pečivo v Kruhu (+ ceny).
- Ktoré produkty ti odporúčame, ak si v Kruhu ešte nikdy nebol.
- Ako vznikla myšlienka remeselnej pekárne a prečo musia cukrárky v lete pracovať len ráno a večer.
- Koľko pekárov pracuje v Kruhu a ako narábajú s pečivom, ktoré im na konci dňa zvýši.