Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
3. augusta 2021, 14:31
Čas čítania 3:20
Ema Stanovská

„Ľudia občas žartujú, či nepredávame drogy,“ hovoria majitelia kaviarne Čiary, ktorú si obľúbili aj známi umelci

GASTRO GASTRO BRATISLAVA
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Kedysi bola na tomto mieste bohémska zašiváreň Exit, kde ľudia fajčili a popíjali lacný bavorák. Dnes sem chodia hipsteri z celého mesta kvôli výberovým kávam a fermentovaným limonádam.

Útulná kaviareň zašitá na malom nádvorí frekventovanej Laurinskej ulice je obľúbeným miestom každého, kto si chce na chvíľu oddýchnuť od ruchu historického centra. Ľudí sem láka najmä uvoľnená atmosféra, pohodový personál a kvalitná káva. Ako však hovoria majitelia, chýr o ich kaviarni sa zatiaľ šíri hlavne ústnym podaním.


„Poloha našej kaviarne je radosť a prekliatie v jednom. Páči sa mi, že je tu naozaj krásne, v lete tu nepečie slnko a podobne, no na druhej strane ľudia nás tu len tak ľahko nenájdu. Realita je taká, že aj vzhľadom na túto polohu sme akoby stále v zábehu, hoci sme otvorení už skoro dva roky,“ hovorí spolumajiteľka kaviarne Kristina Gugová.

Kaviareň čiary.
Kaviareň čiary. Zdroj: REFRESHER/Šuvada visual adventure

Uznávame, že naša konkurencia má pred nami náskok. Kaviareň promujeme na sociálnych sieťach, ale ľudia sa o nás aj tak zvyčajne dozvedajú od svojich známych a priateľov. Stačí však, keď nás zákazník pochváli, ako dobre si u nás oddýchol, a vždy si povieme, že to určite stojí za to,“ dopĺňa.

Z Islandu do Bratislavy

Majitelia Čiar Kristina Gugová a Jozef Zich sú už na prvý pohľad pohoďáci, ktorí vám dajú pocítiť, že ste u nich vítaní. Hoci mali odlišné životné príbehy a žili na opačných koncoch Európy, napokon ich spojila výberová káva. Kristina pracovala v gastroprevádzkach v Bratislave, USA aj na Islande, Jozef pôsobil v automobilovom priemysle, pričom prvý rok po otvorení kaviarne sa venoval obom segmentom naraz.

kaviareň
Zdroj: REFRESHER/Šuvada visual adventure


„Všetko sa to začalo, keď som v Reykjavíku prvýkrát ochutnala espresso, ktoré nebolo len horké alebo kyslé, ale malo niekoľko chuťových tónov. Krátko nato prišiel moment, keď som si povedala, že si chcem založiť vlastnú kaviareň. A zhodou okolností Jozef, s ktorým sme sa poznali cez spoločných kamarátov, v tom čase uvažoval o niečom podobnom,“ spomína Kristina. Jozef zas dodáva, že jeho láska k výberovej káve sa zrodila už pred vyše desiatimi rokmi. Vtedy bola na Slovensku ešte pomerne novým pojmom.

kaviareň
Zdroj: Šuvada visual adventure


Hoci bol Jozef v tom období v Španielsku a Kristina na Islande, ich cesty sa napokon spojili v Bratislave. Odtiaľ vznikol aj názov kaviarne Čiary. „Ľudia sa na ňom občas pobavia nejakým vtipom, pýtajú sa, či predávame drogy a podobne,“ smejú sa. Priestor, ktorý našli úplnou náhodou, prerábali rok. Popritom sa snažili nasať čo najviac vedomostí.

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
len za 51
a čítaj všetko bez obmedzení
Kúpiť predplatné
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101044 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa učili o príprave kvalitnej kávy.
  • Aké kávy ponúkajú.
  • O výrobe fermentovaných limonád.
  • Ktorých umelcov môžeš stretnúť v kaviarni.
Domov
Zdieľať
Diskusia