Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je sponzorovaný obsah spoločnosti Fach
4. novembra 2021, 10:30
Čas čítania 4:03
Sponzorovaný obsah

Potrpíš si na kvalitné jedlo s dôrazom na lokálnosť a gastrokoncept, ktorý ťa vždy prekvapí? Vyskúšaj bratislavský Fach

Potrpíš si na kvalitné jedlo s dôrazom na lokálnosť a gastrokoncept, ktorý ťa vždy prekvapí? Vyskúšaj bratislavský Fach
Zdroj: Fach
GASTRO GASTRO BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Miesto, kde si každý príde na svoje. Obľubujú ho gastronadšenci, zarytí vegáni, milovníci kávy aj tí, ktorí preferujú zdravý životný štýl.

Keď v roku 2016 otvorili, boli prvým slovenským gastrokonceptom, ktorý priniesol sviežu novú vlnu postavenú na kvalite, lokálnosti a minimalizme. Fach Bratislava sa inšpiroval škandinávskou čistotou s dôrazom na využívanie sezónnych surovín pod heslom „hrdo a poctivo“.


Ich bistro, juice shop a zasklené átrium so živými stromami sú dnes v Bratislave dobre známe a mnohé ich produkty, ako napríklad kváskový chlieb, coldpress elixíry alebo rakytníková mimosa, sa stali doslova fenoménom.

Gastrozážitky tu však na teba čakajú po celý deň. Môžeš prísť na raňajky, neskorý brunch, na kávu s legendárnym drdolom, dať si zdravý obed alebo rande, či stretnutie s kamarátmi pri večernom drinku.

Objav Fach
fach, jedlo
Zdroj: Fach

Poctivý, lokálny a sezónny

S lokálnosťou a so sezónnosťou začali a dnes sa z poctivého varenia s dôrazom na ekológiu stal nový trend. Fach si však osvojil aj ideu, ktorá je postavená na vytváraní čo najmenšieho potravinového odpadu. Mnohé základné potraviny nenakupujú, ale vyrábajú si ich sami. Ochutnať tak budeš môcť ich domáce maslo, poctivé rezance, voňavý karamel alebo aj kečup z fermentovaných paradajok.


Časti surovín, ktoré pri varení iní považujú za odpad, Fach spracováva ďalej. Pri výrobe kečupu im napríklad zostávajú paradajkové šupky, ktoré namiesto koša končia v sušičke. Po vysušení sa rozomelú na jemný sýtočervený prach, ktorým neskôr zdobia a dochucujú ďalšie jedlá.

Pri príprave každého menu navyše myslia aj na ľudí s intoleranciami, na vegetariánov aj vegánov. „Pri každom jedle sa myslí na to, či vieme odškrtnúť lepok alebo laktózu. Kde to ide, tam to robíme, kde nie, necháme jedlo tak. Je to jedna z výsad, ktorej venujeme veľa času, aby aj ľudia, ktorí majú intolerancie, mohli prísť a mali z jedla dobrý zážitok,“ hovorí Linda Žišková, prevádzková riaditeľka. 

Poctivosť Fachu podčiarkuje spolupráca s menšími lokálnymi dodávateľmi a kvalitná výroba základných aj náročnejších potravín, ktorá prebieha priamo v centre Starého Mesta. „Myšlienka, s ktorou sme začínali pred piatimi rokmi, bola, že chceme priniesť kvalitnú gastronómiu, ktorá je založená na tom, že si budeme robiť väčšinu vecí sami,“ pokračuje Linda Žišková. Nájdeš tu preto domáce limonády z ich vlastných sirupov, nakladanú zeleninu, ovocie uchované z leta najmodernejšími postupmi, domáce rastlinné mlieka aj ich vlastný tonik.

Ráno sa začína v pekárni už o 4.30 h

Čerstvý kváskový chlieb s chrumkavou kôrkou je jeden z produktov, ktorý je pre Fach charakteristický. Keď začínali, vlastná pekáreň bola prioritou, keďže v tom období ešte kváskový chlieb nebol na Slovensku takmer vôbec dostupný. „Teraz je to síce trend, no my sme túto potrebu vnímali pomerne skoro a pekáreň je stále kvásková,“ vysvetľuje Linda Žišková.

fach, jedlo
Zdroj: Fach

Okrem chlebov sa vo Fachu z kváska vyrábajú aj škoricové a kardamómové drdoly, slané aj sladké croissanty, rožky a tiež bagety.

Raz sa nám stalo, a nehanbíme sa za to, že croissanty jednoducho neboli, lebo vonku bolo 35 °C. Kvások je živý organizmus a cesto na croissanty do rána prekyslo. Práca s kváskom je často náročná, ale výsledok potom naozaj stojí za to.

Produkty z pekárne si môžeš kúpiť domov alebo ich hneď ochutnať v podobe sendvičov či príloh k iným jedlám v bistre aj juice shope.

fach, jedlo
Zdroj: Fach

Ku koláču nesmie chýbať káva

Ráno vo Fachu patrí dvom typom ľudí: tým, ktorí si prídu po raňajky a kávu so sebou, a tým, ktorí majú radi pomalé rána, sadnú si a raňajkujú ryžovú kašu, croissantovú briošku alebo chlieb vo vajci v netradičnom podaní. Raňajky sa vo forme brunchu podávajú až do štvrtej poobede, takže sa nikam nemusíš ponáhľať a dať si ich môžeš aj po náročnejšom piatku.

K raňajkám, po výdatnom obede alebo k poobednému koláču nesmie chýbať káva. Vo Fachu ti pripravia výlučne tú výberovú, ktorú im dodávajú menšie pražiarne, ako napríklad piešťanskí chalani z Concept Coffee Roasters.

fach, jedlo
Zdroj: Fach

Z juice shopu odídeš nabitý energiou

Okrem jedál v bistre je tu aj juice shop, kde sa pripravujú vitamínmi nabité coldpress šťavy, coldpress elixíry, vegan kaše, smoothies a počas obeda aj vegan polievka, šaláty a vždy jedno teplé jedlo. Nad ich jedlami sa rozplývajú aj zarytí mäsožravci. Koncentrované zázvorové, rakytníkové alebo kurkumové elixíry sú zase záchranou pre tých, ktorí vedia, po čom siahnuť pri náznakoch jesenného prechladnutia.


Šťavy, ktoré lisujú za studena, si zachovávajú všetky dôležité vitamíny a antioxidanty. Momentálne si môžeš vybrať zo štiav podľa toho, čo práve potrebuješ – detox, imunita, výživa alebo krása a rozžiarenie.

Kreatívne obedové prekvapenia

To, čo ti prichystajú na obed, nikdy nevieš deň vopred. Šéfkuchár bistra aj majstri vegan jedál z juice shopu vymýšľajú obedové menu skoro ráno. Orientujú sa podľa dostupnosti surovín, pretože mnohé z nich im dodávatelia vozia nečakane. Vďaka tomu sú jedlá vždy iné, čerstvé a nabité štedrou dávkou kreativity. Menu vždy uverejňujú na svojich sociálnych sieťach v ten deň. 

Večer patrí drinkom

Kávu podvečer vystriedajú rôzne drinky, ktoré si môžeš vychutnávať spolu s menu. Aj miešané nápoje sú minimalistické, s dôrazom na lokálne a sezónne suroviny. V súčasnom menu ťa preto zahrejú drinky s označeniami orech, jablko alebo maslová marhuľa, ktoré od základu vznikajú za barom bistra Fach.

fach, jedlo
Zdroj: Fach

Život, ktorý sa skrýva vzadu

Fach však skrýva ešte jedno tajomstvo. Ide o priestor so živými stromami a zaskleným stropom, ktorý bežne nie je prístupný verejnosti. Dá sa však prenajať na svadbu, oslavu, súkromný večierok, firemné raňajky alebo konferenciu. Fach však z času na čas otvára átrium aj verejnosti. „Vymysleli sme preto koncept – jeden večer úplne iný Fach,“ vysvetľujú. V rámci tohto nového konceptu si už mohol zažiť Taco Night alebo Bao & Sando Night.

Pred časom zorganizovali aj večeru s názvom Farm to Fach, ktorá bola postavená na aktuálnej produkcii malej zeleninovej farmy, s ktorou spolupracujú. Minulý rok sa na nádvorí pred átriom konali vyšpičkované vianočné trhy a tento rok možno budú opäť. Vo Fachu sa vždy niečo deje, preto sa oplatí sledovať ich, aby ti nič neušlo.


A ak chceš nahliadnuť do Fachu ešte hlbšie, môžeš sa začítať aj do ich blogu.

Viac informácií
kaviareňkávaFach Bratislava
Zdroj: archív Fachu

Vychutnaj si Fach s Refresher benefitmi 

Ako vidíš, Fach prináša nekonečné možnosti so zárukou kvality a zážitku, ktorý určite neoľutuješ. Si pripravený zistiť, ako chutí ich svet? S Refresher benefitmi vo Fachu získaš 10-eurový kupón. Môžeš ho využiť na víkendovú kávu s koláčom, zdravý obed alebo večerný drink. Obávame sa však, že po prvom zahryznutí ti jedna návšteva nebude stačiť.

fach, jedlo
Zdroj: Fach
Domov
Zdieľať
Diskusia