Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2022 o 13:33
Čas čítania 0:48
Jana Chovancová

Hackeri na Ukrajine šíria nový vírus, ktorý útočí na organizácie. Opakovane napadli webové stránky, aby znemožnili ich fungovanie

TECH RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

CaddyWiper je iný ako predchádzajúce vírusy, ktoré sa šírili na Ukrajine, no zdieľa s nimi jednu spoločnú črtu.

Na Ukrajine sa začal šíriť ďalší deštruktívny škodlivý kód s názvom CaddyWiper. Podľa expertov dokáže mazať používateľské dáta aj informácie úložných diskov, do ktorých prenikne, informuje Živé. 

Vzorka vírusu CaddyWiper nebola digitálne podpísaná, čo je hlavným rozdielom oproti predchádzajúcemu vírusu Hermetic, ktorý na Ukrajine zachytili. Prvýkrát bol malvér HermeticWiper použitý proti ukrajinským organizáciám 23. februára 2022. „Nemá žiadnu podobnosť s predchádzajúcimi malvérmi HermeticWiper a IsaacWiper,“ tvrdia analytici.

Všimli si ale spoločný znak s HermeticWiperom, a to jednotnú doménovú politiku. V praxi to znamená, že sa vírus snaží zachovať prístup vnútri organizácie. Dôvodom je snaha obísť doménový radič, ktorý má za úlohu overovať zadávané prístupové údaje používateľov a stará sa o dodržiavanie bezpečnostných nastavení. 

Odporúčané
Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár Výroba delostreleckej munície v EÚ nerastie tak, ako tvrdí Európska komisia. Na Slovensku zarába český zbrojár 12. júla 2024 o 10:30

CaddyWiper bol podľa zverejnenej analýzy ESETResearch inštalovaný na stovkách zariadení v krajine, čo mu umožňuje napadnúť viacero webových stránok. Deštruktívny malvér posiela cez email alebo správu rôzne vírusy, ktoré mu umožňujú rýchly prístup. Môže sa vyskytnúť v podobe Trójskeho koňa či vírusov hromadne posielaných cez emailovú komunikáciu. 

Situáciu na Ukrajine sledujeme každý deň naživo. 

Domov
Zdieľať
Diskusia