Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2022, 14:00
Čas čítania 2:23
Tímea Krauszová

Ľudia si začali húfne vybavovať pasy. Slovensko nie je v ohrození, nemusíte konať urýchlene, prízvukuje štát aj prezidentka

NEWS RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Ozbrojený konflikt na našom území podľa odborníkov nehrozí.

Klientske centrá a oddelenia dokladov na Slovensku zažívajú nápor. V reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine sa Slováci zrejme pripravujú na rýchly odchod a vybavujú tak v expresných termínoch pasy, prevažne pre svoje deti. 

Klientske centrum v Bratislave bolo v pondelok aj v utorok ráno plné a krátko po otvorení už neostali voľné termíny na daný deň pre záujemcov o cestovný pas. Ostatné oddelenia také preplnené neboli, v centre sa nachádzali aj ľudia, ktorí štandardne vybavujú iné žiadosti ako predlžovanie či vydanie občianskych preukazov a čokoľvek spojené s evidenciou vozidiel.

Ministerstvo vnútra už nápor zaevidovalo tiež. V reakcii pre Refresher tlačový odbor zdôraznil, že nie je dôvod na paniku.

Pasové oddelenie je plné

V utorok ráno pred budovou bratislavského klientskeho centra nestojí dlhý rad ľudí. Väčšina z nich bola už pred otvorením, teda pred ôsmou, zoradená pred budovou, vraví nám pracovníčka, ktorá pomáha ľuďom pri automatoch na poradové lístky. „Voľné lístky pre pasové už nemáme,“ ohlási nahlas, na čo sa niekoľko ľudí otočí na päte a odíde. Iní si overujú, či dobre počuli, a pýtajú sa, čo teda majú robiť.

Po prečítaní oznamu ľudia z centra odchádzajú, v budove sa tak netvoria dlhé rady a nepanuje tam ani chaos.
Po prečítaní oznamu ľudia z centra odchádzajú, v budove sa tak netvoria dlhé rady a nepanuje tam ani chaos. Zdroj: Refresher/Timea Krauszová

„Príďte zajtra skoro ráno. Otvárame o ôsmej,“ odpovie ospravedlňujúcim tónom. Vybaviť si cestovný doklad môžu ľudia aj na miestnych úradoch. Úradníci nestíhajú žiadosti evidovať, podľa ministerstva vnútra pritom ide hlavne o žiadosti pre deti. „A to najmä v urýchlenej lehote do dvoch a do desiatich pracovných dní,“ odpovedalo nám ministerstvo.

Odporúčané
Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov 8. apríla 2024, 19:00

Počas pondelka 28. februára 2022 požiadalo o vydanie cestovného pasu viac ako 5 400 občanov. Z nich bolo 2 083 žiadostí o vydanie v lehote do dvoch pracovných dní, 943 žiadostí o vydanie do 10 pracovných dní a 2 405 žiadostí s lehotou vydania do 30 dní.

Podľa rezortu ide o ľudí, ktorí sa pripravujú na prípadný bojový konflikt na Slovensku v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. „Vzhľadom na to, že k zvýšenému počtu žiadostí dochádza približne od štvrtka minulého týždňa, predpokladáme, že to súvisí s dianím na Ukrajine.“ Zároveň však upokojujú a opakovane prízvukujú, že Slovensko v ohrození nie je. 

„Poprosíme občanov, aby sledovali oficiálne zdroje a nie dezinformačné, ktorých cieľom je vytvárať strach a chaos. Tak ako verejnosť informovala prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová a ministri SR, Slovenská republika nie je v ohrození, a preto nie je potrebné urýchlene si zadovážiť cestovný doklad.“

Situácia v Bratislave v pondelok 28. februára. Pred centrom čakal dlhý rad ľudí, mnohí z nich vybavujú pasy pre svoje deti.
Situácia v Bratislave v pondelok 28. februára. Pred centrom čakal dlhý rad ľudí, mnohí z nich vybavujú pasy pre svoje deti. Zdroj: Refresher/Peter Valovič

Zvýšený záujem evidujú už aj v Piešťanoch. Na rozdiel od rezortu vnútra si v pondelok ešte nemysleli, že to môže súvisieť s vojnou. „Polícia v Piešťanoch eviduje mierne zvýšený záujem občanov o cestovné doklady. Nárast počtu žiadateľov o cestovné doklady však evidujeme každoročne, najmä pred začiatkom dovolenkovej sezóny. Polícia všetkých žiadateľov vybavuje priebežne, podľa možností daného oddelenia,“ odpovedali nám z tlačového oddelenia.


Na západnom Slovensku sú tento týždeň jarné prázdniny, čo môže byť dôvodom „mobilizácie“ rodičov. Fotenie spolu s procesom vybavovania môžu rodičia s deťmi absolvovať v škole. Záujem o detské pasy súvisí pravdepodobne aj s tým, že dospelým ľuďom na cestovanie v rámci Únie stačí iba občiansky preukaz. Dostanú sa s ním aj na niekoľko ostrovných teritórií, ktoré patria Španielsku či Francúzsku. Deti musia mať pri prechode cez hranice pas.

Okrem dokladov sa Slováci na prípadnú vojnu pripravujú aj zásobami liekov. Už krátko po tom, čo v médiách zaznela správa o možnej kontaminácii vzduchu rádioaktívnym prachom, začali ľudia vo veľkom vykupovať jódové tablety. Tie sú určené na jódovú profylaxiu (nasýtenie štítnej žľazy neaktívnym jódom) v prípade významne zvýšenej koncentrácie rádioaktívneho jódu v ovzduší. Jadrový fyzik a úrad verejného zdravotníctva nám vysvetlili, v akom prípade jódové tabletky pomôžu a či je vhodné ich preventívne užívať.

Odporúčané
Slováci vo veľkom vykupujú jódové tabletky, ÚVZ upozorňuje na riziká. Jadroví fyzici vysvetľujú, čo nám hrozí a ako sa správať Slováci vo veľkom vykupujú jódové tabletky, ÚVZ upozorňuje na riziká. Jadroví fyzici vysvetľujú, čo nám hrozí a ako sa správať 28. februára 2022, 16:30

Všetky aktuálne informácie o prebiehajúcom konflikte ti prinášame na jednom mieste. Dianie sledujeme každý deň aj naživo.

Domov
Zdieľať
Diskusia