Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. februára 2022 o 12:09
Čas čítania 1:08
Kamila Šebestová TASR

Na východ Slovenska prídu vojaci NATO aj raketový systém Patriot. Jaroslav Naď chce ukončiť prevádzku ruských Migov-29

NEWS JAROSLAV NAĎ NATO RUSKO-UKRAJINSKÝ KONFLIKT VOJNA NA UKRAJINE
Uložiť Uložené

Po sobotnom rokovaní to vyhlásil minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) s tým, že u nás bude pôsobiť nemecko-holandská jednotka.

Na Slovensku budú prítomní vojaci NATO. Ministrovi obrany SR Jaroslavovi Naďovi (OĽaNO) sa podarilo vyrokovať prítomnosť vojakov NATO a zabezpečenie najmodernejšej vojenskej techniky na území Slovenska. 

Obranu východnej hranice posilnia vojaci NATO z Nemecka a Holandska. Po sobotnom rokovaní to vyhlásil minister obrany s tým, že táto nemecko-holandská jednotka prinesie aj systém protivzdušnej obrany Patriot.

„Nemecko bude robustne participovať na jednotke predsunutej prítomnosti, a to dodaním systému Patriot. Spoločne s Holandskom vyšlú aj personál a spoločne budú súčasťou vytvorenej jednotky na území SR,“ povedal Jaroslav Naď.

Jaroslav Naď.
Jaroslav Naď. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Obranu Slovenska by malo posilniť približne 1 200 zahraničných vojakov NATO. Spoločne s 300 príslušníkmi Ozbrojených síl SR by tvorili takzvanú jednotku predsunutej prítomnosti NATO. Minister obrany Jaroslav Naď návrh na odsúhlasenie prítomnosti zahraničných vojakov NATO v SR predloží v najbližších týždňoch vláde a následne aj parlamentu.

Odporúčané
Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči 29. augusta 2024 o 12:30

Slovensko momentálne rokuje aj o ukončení prevádzky ruských stíhačiek Mig-29 na Sliači a poslaní ruských technikov späť do vlasti. Vyhlásil to v sobotu minister obrany Jaroslav Naď po rokovaní vlády s tým, že vzdušný priestor SR by mohol byť chránený geograficky blízkym spojencom.

Slovensko v prípade posilnenia svojej obrany je podľa ministra vo finálnej fáze dohôd aj s inými krajinami, ako Česko, Poľsko či Slovinsko.

„Požiadali sme aj Spojené štáty americké, či nám vedia poskytnúť sofistikovaný systém, a to pasívne senzory na ochranu hranice,“ spresnil šéf rezortu obrany. Ak to USA odsúhlasia, prišla by spolu so systémom na Slovensko i 40-členná jednotka, ktorá sa oň bude starať.

Ak sa ministerstvu obrany podarí dosiahnuť všetky dohody, na územie SR by mali od spojencov prísť zadarmo vojenské technológie v hodnote viac ako jednej miliardy eur. Vojaci NATO by podľa Naďa mali pôsobiť na Slovensku vo viacerých lokalitách, primárne vo vojenských výcvikových priestoroch a na existujúcich základniach.

Domov
Zdieľať
Diskusia