Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. februára 2022 o 13:55
Čas čítania 0:41
Jakub Paulík

V Bratislave dnes bolo 18 °C. Víchrica Ylenia vytvorila extrémny rekord

ZAUJÍMAVOSTI ORKÁN POČASIE VÍCHRICA YLENIA
Uložiť Uložené

Bratislavčania dnes na chvíľu zažili jar.

Slovensko zasiahla veterná smršť Ylenia, pri ktorej hrozia mnohé materiálne škody. Víchrica však zároveň vytvorila denný teplotný rekord. Studený front z víchrice pred sebou tlačil suchý a teplý vzduch, v dôsledku čoho na stanici Bratislava-Ivanka po 11. hodine namerali až 18,1 °C.

Tým bol podľa webu iMeteo prekonaný rekord zo 17. februára 2020, keď v Bratislave namerali 11,9 °C. Po teplom vzduchu však prišiel studený front, ktorý teplotu po 13. hodine zrazil o niekoľko stupňov nižšie. V súčasnosti je v Bratislave okolo 13 °C a teplota do večera klesne pod 9 °C.

Meteorológovia upozorňujú, že najsilnejší vietor dnes môžeme očakávať medzi 12. až 18. hodinou. Nárazy vetra budú pritom najsilnejšie na západe Slovenska, kde budú dosahovať 30 m/s. Na hrebeni Tatier by mohol vietor fúkať rýchlosťou 50 m/s, čiže silou orkánu.

V Poľsku si už víchrica vyžiadal tri obete. Výpadky elektriny u našich susedov z Česka aj Poľska hlásia státisíce domácností. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal pre celý západ Slovenska výstrahu 2. stupňa. Pre 6 okresov v strednej časti Slovenska platí dokonca 3. stupeň.

Výstrahy podľa SHMÚ.
Výstrahy podľa SHMÚ. Zdroj: SHMÚ
Domov
Zdieľať
Diskusia